Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egy nap után kapott kiemelt posztot a Kúrián Patyi András

Egy nap után kapott kiemelt posztot a Kúrián Patyi András

A Nemzeti Választási Bizottság korábbi elnöke a választási ügyekkel foglalkozik majd, annál a szervezetnél, ahol többek között a választási ügyek miatt lehet reklamálni.

Szeptember 4-vel Áder János köztársasági elnök pályázat nélkül bíróvá nevezte ki Patyi Andrást, aki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöki posztjáról tért vissza a bíróságok világába. Ezért csak lex Patyi-nak elkeresztelt törvényt is hoztak – közölte a Hvg.hu.

Mint a portál beszámolt róla, egy nappal később befutott a Kúria sajtóosztályáról egy tájékoztató arról, hogy változik az ügyelosztási rendjük “a szeptember 4. napjával bírói kinevezésre és tanácselnöki beosztásra tekintettel”.

A Kúria önkormányzati és népszavazási ügyekben eljáró tanácsának összetétele módosult.

Az új ügyelosztási rendből pedig kiderül, hogy Patyi bíróként rögtön tanácselnökként kezdi meg a pályafutását. Annak a tanácsnak az elnöke lesz, amely saját korábbi testületének, az NVB-nek a választási és népszavazási határozatait érintő ügyeiben eljár.

A lap megírta, a tanács “a törvény szerinti ügykörén túl a népszavazásra feltett kérdés hitelesítésével kapcsolatos ügyek és választási ügyekben, valamint önkormányzati és hatósági tevékenységgel összefüggő felülvizsgálati ügyekben illetékes. Rajta kívül megbízott tanácselnökként egy másik bíró, Balogh Zsolt Péter neve is szerepel az új beosztásban.

Korábban több olyan eset is volt, amikor a finoman szólva is a kormányoldali delegáltak túlsúlyával evickélő NVB-s döntéseit a Kúria elé vitték, is itt tették azokat a jogszerűség szempontjából helyre.

Most a Kúria területért felelős tanácsának élén az a Patyi András bíráskodik majd, aki eddig az itt megtámadott NVB-határozatok meghozatalában vett részt. Tanácselnöknek azokat a bírókat szokták általában kinevezni, akik már letettek valamit az asztalra, például kollégiumvezetői vagy más poszton bizonyítottak – mondta névtelenséget kérve egy bíró a HVG-nek. Szerinte mindenképpen rangot jelent a bírósági hierarchián belül, ami komoly szakmai tapasztalatot feltételez.

Patyi állítólag ezzel az Orbán-kormány által tervezett, új közigazgatási bíróságok élére igyekszik: hétfőn írtuk meg, hogy végleg búcsút intett az NVB-nek, miután az elnökségről még augusztusban lemondott, de már júliusban távozott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektori posztjáról.

Borítókép: Katonai tiszteletadással fogadják Orbán Viktor miniszterelnököt (k), Fürjes Balázst, az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztost (b) és Patyi Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorát (j) az egyetem felújított Ludovika-főépületének avatásán 2014. március 31-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd