Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A kormány nagyon büszke arra, amiben Szerbia lekörözte Magyarországot

A kormány nagyon büszke arra, amiben Szerbia lekörözte Magyarországot

Magyarország tényleg egész jó eredményt ért el, de a kép annyira azért nem szép, mint amilyet a nemzetközi megjelenítésért felelős államtitkár festett.

Magyarország világszerte a hetedik legkedveltebb befektetési célpont az IBM Global Location Trends legújabb, 2017-es adatokat tartalmazó jelentése szerint – mondta Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár sajtótájékoztatón, Budapesten a Külügyminisztérium honlapján olvasható beszámoló szerint.

Az államtitkár persze nem fejtette ki a jelentés minden részletét.

Szerbia sokkal jobban megcsinálta azt, amire a kormány annyira büszke

Lakosság arányában Magyarország eredménye tényleg nagyon jó, a külső befektetések által teremtett munkahelyek számát egymillió lakosra vetítve képzett sorban a hetedik helyen végzett, ráadásul a 2017-es eredmény valamivel jobb, mint a 2016-os. A kontextus kedvéért azért álljon itt az első 12 helyezett:

 1. Szerbia,
 2. Litvánia,
 3. Bosznia-Hercegovina,
 4. Szlovénia,
 5. Costa Rica,
 6. Írország,
 7. Magyarország,
 8. Szlovákia,
 9. Botswana,
 10. Macedónia,
 11. Lettország,
 12. Csehország.

Az elemzés készítői a kiemelkedően jó eredményt elért Szerbiáról és a Nyugat-Balkánról azt írják, főleg az iparba érkezik sok befektetés, ez a régió tartósan a külföldi befektetők látókörében áll. Ugyanez igaz a balti országokra, azzal a különbséggel, hogy a befektetések nagy része az információs és kommunikációs (ICT) szektorban valósul meg. Costa Rica, Írország és Magyarország jellemzően jól szerepelnek ezen a listán, ami arra utal, hogy tartósan képesek magukhoz csábítani a befektetőket, képesek folyamatosan „fejleszteni differenciáló képességeiket”.

Nagyon más a kép, ha figyelembe vesszük, hogy mennyire értékes munkahelyek jönnek létre a befektetések nyomán. A nagy hozzáadott értékkel működő szektorokat nézve (például ICT, pénzügyi és üzleti szolgáltatások) már nem annyira a kis, fejlődő gazdaságok állnak az élen. A befektetések következtében létrejött munkahelyek átlagos értéke alapján felállított rangsor így fest:

 1. Írország,
 2. Szingapúr,
 3. Litvánia,
 4. Svájc,
 5. Finnország,
 6. Hollandia,
 7. India,
 8. Dánia,
 9. Egyesült Királyság,
 10. Ausztrália.

Menczer Tamás azt hangsúlyozta, hogy a magas hozzáadott értékű külföldi befektetések rangsorában Magyarország szintén az élvonalban, a 16. helyen áll. “Az országot a gazdasági környezet teszi vonzóvá a befektetők számára, itt található Európán belül az egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadó, a legalacsonyabb társasági adó és a szociális hozzájárulási adó is folyamatosan csökken.”

A munkahelyek számát tekintve Magyarország csak a 17.

2017-ben az USA visszaszerezte első helyét, mint befektetési célország, a három nagy fejlődő gazdaság, Kína, India és Mexikó viszont mind 20-30 százalék közötti visszaesést könyvelhetett el. Az elemzés készítői szerint a befektetőket elbizonytalanítják Kínát és Mexikót illetően az USA-val szembeni kereskedelmi és geopolitikai feszültségek. Emellett az automatizáció terjedése miatt a fejlődő országok kínálta olcsó munkaerő már nem jelent akkora vonzerőt, mint korábban, a cégek számára pedig egyre fontosabb, hogy a termelés közel legyen a vásárlókhoz.

Az átrendeződés miatt India a negyedik helyre esett vissza (a létrehozott munkahelyek számát tekintve) a rangsorban. Az USA után a második helyen Kína végzett, a harmadikon Mexikó. Magyarország a 17. lett, ami valóban nem rossz eredmény, de azért érdemes megjegyezni, hogy rosszabb eredményt ért el, mint 2016-ban. Azt sem árt szem előtt tartani, hogy Románia csak paraszthajszállal végzett Magyarország után, a Magyarország előtt álló országok pedig hátulról előre: Etiópia, Szerbia, Marokkó, Lengyelország.

London a legnépszerűbb befektetési célpont

Az európai fővárosok rangsorában Budapest a hatodik lett 2017-ben a külföldi működőtőke által teremtett 5500 új munkahellyel – mondta Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke.

Ugyanakkor a külföldi befektetésből megvalósult projektek számát tekintve Budapest egyáltalán nincs az európai élvonalban, a külügy közleménye szerint Ésik ezt már egyáltalán nem hangsúlyozta.

Forrás: Global Location Trends

Itt az új globalizáció

Az elemzés készítői szerint egyébként a világgazdaság új korszakba lépett, amit Globalizáció 4.0-nak neveznek. A világgazdaságot jelenleg elsősorban két tényező alakítja:

 • A negyedik ipari forradalom (vagyis a digitális forradalom, a robotizáció, a dolgok internete),
 • És a globális kereskedelem bizonytalansága (Donald Trump amerikai elnök kereskedelmi háborúi és a brexit).

Egyelőre nem világos, hogy a gyors technológiai változások és a világkereskedelmi bizonytalanságok együtt hova fognak vezetni, de e két tényező már most befolyásolja a cégek befektetési magatartását. A létrehozott munkahelyek számában mérve a külföldről érkező befektetési aktivitás 5 százalékkal csökkent 2016-ról 2017-re, ugyanakkor a projektek számában mérve a befektetési aktivitás 10 százalékkal nőtt, eddig soha nem látott szintre. Ebből az elemzés készítői arra következtetnek, hogy (legalábbis átlagban) a vállalatok befektetési tevékenységi a kisebb projektek irányába tolódik el.

A létrehozott munkahelyek számának csökkenése mellett a befektetési célországok tekintetében is komoly változást figyeltek meg. Az Afrikában megvalósuló befektetések 10 százalékkal nőttek, eközben Ázsiában, Latin-Amerikában és a Közel-Keleten 10-20 százalék között csökkentek. Európában és Észak-Amerikában a létrehozott munkahelyeket nézve a befektetési aktivitás alig változott, a projektek számát nézve viszont jelentősen nőtt.

Borítókép MTI Fotó: Máthé Zoltán