Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

ENSZ: tűzszünetben állapodtak meg a Tripoliban harcoló fegyveres csoportok

ENSZ: tűzszünetben állapodtak meg a Tripoliban harcoló fegyveres csoportok

Tűzszünetben állapodtak meg kedden a Tripoliban több mint egy hete harcoló rivális fegyveres csoportok – közölte az ENSZ Líbiai Támogató Missziója (UNSMIL) a Twitter közösségi portálon.

“Haszán Szalame, a világszervezet líbiai különmegbízottja felügyelete alatt fegyvernyugvási megállapodás született, amit alá is írtak az ellenségeskedés beszüntetésére, a civilek védelmére, illetve a köz- és a magántulajdon védelmére” – olvasható az üzenetben.

Egyelőre azonban még nem világos, hogy ténylegesen véget értek-e a harci cselekmények.

A líbiai főváros ellenőrzéséért rivális milíciák között augusztus 27. óta tomboló harcok miatt legkevesebb 61 ember vesztette életét és 159-en sebesültek meg, több száz családot kellett kitelepíteni Tripoli biztonságosabb kerületeibe vagy a főváros melletti kisebb városokba.

Bár Tripoli hivatalosan a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány ellenőrzése alatt áll, a vele szövetséges fegyveres csoportok önhatalmúlag tevékenykednek. Az ország keleti felét a Halifa Haftár tábornok vezette erők ellenőrzik.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően süllyedt mély káoszba, az ország gyakorlatilag két részre szakadt. (MTI)