Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A 21. században a magyar egészségügyi árak emelkedtek a legjobban Európában

A 21. században a magyar egészségügyi árak emelkedtek a legjobban Európában

Az egész Európai Unióban csak Romániában volt nagyobb áremelkedés az ezredfordulóról 2017-re, mint Magyarországon. Romániában az árak átlagosan 257 százalékkal voltak magasabbak, Magyarországon 98 százalékkal, vagyis az árak majdnem megduplázódtak Magyarországon 17 év alatt. Az unió statisztikai hivatalának, az Eurostatnak jelentő országok közül még Izlandon volt nagyobb áremelkedés, mint Magyarországon, 108,3 százalék.

Az Európai Unió átlagában az infláció az ezredfordulóról 2017-re 36,5 százalék volt. A lista végén Németország végzett, ahol csak 28,6 százalékkal voltak magasabbak az árak 2017-ben, mint 2000-ben.

Magyarország egy termékcsoportban jobban drágult, mint Románia (és bárki más)

A romániai áremelkedés minden termékfőcsoportban viszi a prímet, egyet kivéve: az egészséggel kapcsolatos áruk és szolgáltatások Magyarországon drágultak legjobban, 156,8 százalékkal. Az uniós átlag eközben 40,8 százalékos áremelkedés volt, még a bulgáriai áraknak sikerült majdnem akkorát nőniük, mint a Magyarországiaknak. Az egészséggel kapcsolatos áruk és szolgáltatások ára Romániában 116,2 százalékkal nőtt.

Magyarországon az egészséggel kapcsolatos árak különösen 2007-ben szaladtak el, abban az évben 20 százalékos áremelkedés volt ebben a termékfőcsoportban, a 2000-2017 közötti árváltozásban az az év messze a legvastagabb szerepet játszott. Ettől függetlenül mindössze

egyetlen olyan év volt, amikor Magyarországon az uniós átlagnál kevésbé emelkedtek az egészségügyi árak

(sőt abban az évben csökkentek): 2008. A 21. század összes többi évében a magyar egészségügyi árak emelkedése fölülmúlta az uniós átlagot:

Az uniós átlagot minden termékcsoportban sikerült felülmúlni

Magyarországon az árak egyébként minden termékfőcsoportban nagyobbat nőttek az uniós átlagnál az ezredfordulóról 2017-re. A különbség az alkoholos italokat és a dohánytermékeket tartalmazó főcsoportban volt a legnagyobb, uniós átlagban ezek a termékek 92 százalékkal lettek drágábbak (uniós szinten ez a termékcsoport drágult legnagyobbat), míg Magyarországon 220 százalékkal. Romániában ebben a termékcsoportban eközben 726 százalékos drágulás volt.

Uniós szinten szintén 90 százalék fölött drágultak az oktatással kapcsolatos termékek (beleértve magát a fizetős oktatást), Magyarország ebben a termékkörben egész jól teljesített, csak 122,6 százalékos volt az áremelkedés, ezzel Magyarország nem az élbolyban, hanem a középmezőny elején végzett.

Az uniós átlagos dráguláshoz képest nagy áremelkedés volt Magyarországon az egészséggel kapcsolatos termékek körében (116 százalékpontnyi a különbség, uniós átlagban csak 40 százalék volt a drágulás), és a vendéglátó-ipari termékek körében (102 százalékpontnyi a különbség, Magyarországon 159 százalékos drágulás volt, uniós átlagban 56).

Elhanyagolható volt a különbség a lakberendezéssel és lakásfelszereléssel kapcsolatos termékek drágulásában, az uniós átlag 18,7 százalékos áremelkedés volt, Magyarországon pedig 22,9.

Érdemes még kiemelni a kommunikációval kapcsolatos termékek árainak változását, uniós átlagban ugyanis e termékkör árai 21,7 százalékkal csökkentek 17 év alatt, míg Magyarországon az árak 9,7 százalékkal nőttek. Ebben a termékkörben az árak az Eurostatnak jelentő országok kétharmadában csökkentek, mindössze kilenc országban nőttek.

Románia az évezred elején szerzett behozhatatlan előnyt

Az átlagos (tehát az összes termékcsoportot tartalmazó) áremelkedésre visszatérve, Románia főleg az évezred elején hozta össze a 2000 és 2017 közti hatalmas különbséget. 2006 óta az éves áremelkedés Romániában már nem haladja meg drasztikusan a közép-kelet-európai értékeket, sőt 2014 óta kimondottan alacsony.

Magyarországon az infláció az ezredfordulótól 2013-ig jellemzően magasabb volt, mint a régiós versenytársaké, azóta csak a szoros mezőny elején szerepel, de nem kiugró.