Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

4325 tanár hiányzik az állami iskolákból

4325 tanár hiányzik az állami iskolákból

Az állami általános iskolákban és gimnáziumokban augusztus végén 4325 betöltetlen álláshely volt – derül ki azokból a Klebelsberg Központnál összesített adatokból, Index birtokába került adatokból.

A portál információi szerint az általános iskolákból 3945 pedagógus hiányzik, a gimnáziumokból 461. A Klebelsberg Központ fenntartásába tartozó iskolákban összesen 81 ezer 621 pedagógus dolgozik, ez alapján tehát tanárhiány az állami iskolákban négy százalékos. A portál közölte, leginkább a gyógypedagógusok hiányoznak, ezt utazó gyógypedagógusokkal próbálták meg kiküszöbölni, de a központ statisztikái azt mutatják, ebben a hálózatban is 167 betöltetlen állás van.

A tanárhiány legjellemzőbb mutatója az Index szerint a betöltetlen álláshelyek száma.

Ezt kívülről inkább csak onnan érzékelni, hogy mekkora a nyilvánosan meghirdetett álláshelyek száma. Az állami iskolák a Közigállás.hu oldalon teszik közzé a pályázataikat. Egy július eleji összesítésen legalább még 2400 betöltetlen álláshely volt. Az Index megnézte az augusztus 30-i állapotot: három nappal a tanévkezdés előtt is még több mint 200 tanítót és szaktanárt kerestek a tankerületek.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke a Magyar Hírlapnak azt mondta: néhány helyen valóban vannak betöltetlen állások, de ezt úgy lehet megoldani, hogy másik iskolából irányítanak oda óraadó tanárt.

Ahol kevés a tanár, nem tudtak szaktanárt igazolni, ott leginkább azt a megoldást választják, hogy továbbfoglalkoztatják a nyugdíjas tanárokat.

Egy pedagógusnak ma törvény szerint heti 22-26 a kötelező óraszáma. Volt azonban olyan iskola, ahol egy tanárnak 33,5 órája volt a túlórákkal együtt.

UPDATE:

Valótlan – vélhetően kifejezetten álhírterjesztésre közölt – adatok jelentek meg az Indexen, ezek nem a Klebelsberg Központ adatai és nem valós adatok – írta közleményében a hírportál cikkére reagálva a Klebelsberg Központ.

A fenntartó szerint az álláshelyek alig 1-2 százaléka betöltetlen, a tanév biztonságos megkezdését tehát semmi nem veszélyezteti. A KLIK azt tapasztalja, hogy a pedagógus pálya egyre vonzóbb, az 50%-os pedagógus béremelés és a pedagógushallgatói ösztöndíjak hatására 30%-kal nőtt a pedagógus pályára jelentkezők száma.

(via Index)

Borítókép: MTI Fotó Komka Péter