Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

2 és fél millió venezuelai menekült el hazájából az elmúlt 4 évben

2 és fél millió venezuelai menekült el hazájából az elmúlt 4 évben

Mintegy 2,5 millió venezuelai menekült el hazájából a politikai és gazdasági válság következtében 2014 óta – közölték szakértők Quitóban a venezuelai menekültválságról megrendezett kétnapos tanácskozás hétfői megnyitóján.

Az ecuadori fővárosban tartott konferencián 13 latin-amerikai ország – Argentína, Bolívia, Brazília, Chile, Kolumbia, Costa Rica, a Dominikai Köztársaság, Ecuador, Peru, Mexikó, Panama, Paraguay és Uruguay – , valamint számos nemzetközi szervezet képviselteti magát.„Láthatóvá kell tenni a válságot és gazdasági segélyt kell folyósítani” a menekülteket befogadó államoknak és maguknak az embereknek is – jelentette ki Andres Teran ügyvivő ecuadori külügyminiszter a tanácskozáson, amelyen Venezuela azonban nem volt jelen, tekintettel arra, hogy Caracas tagadja állampolgárai tömeges kivándorlását.

A tanácskozás szervezői szerint a menekültáradat drámai mértéket öltött az idén. Csak a szomszédos Kolumbiában hozzávetőleg egymillió venezuelai állampolgár tartózkodik. Teran szerint a tanácskozáson humanitárius megoldásokat próbálnak találni a venezuelai migránsok helyzetének javítására, Az a veszély fenyegeti őket, hogy munka nélkül maradhatnak, kihasználhatják munkaadóik, illetve szexuális kizsákmányolás, idegengyűlölet, emberkereskedelem áldozataivá válhatnak. A tárcavezető utalt arra is, hogy a menekülteknek gyakran nehéz a hozzáférniük a befogadó ország egészségügyi, illetve oktatási rendszeréhez.

A kétnapos konferencia végén a résztvevők közös zárónyilatkozatot fogadnak el. Venezuelát évek óta súlyos társadalmi, belpolitikai és gazdasági válság sújtja. A szinte kizárólag kőolajszármazékokat exportáló dél-amerikai ország gazdasága az olaj árának esése miatt évekkel ezelőtt összeomlott.

A jobboldali ellenzék elsöprő többséget szerzett a legutóbbi választásokon, Nicolás Maduro baloldali elnök azonban válaszul szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, tavaly augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Tavaly áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések az országban, ezeken több mint százan vesztették életüket. (MTI)

Borítókép forrása: MTI/EPA/Miguel Gutierrez