Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

„Toto, ez már nem az Üllői” – megtaláltuk a Csodaországba vezető utat a belváros közepén

„Toto, ez már nem az Üllői” – megtaláltuk a Csodaországba vezető utat a belváros közepén

Az első éjszakai matató, rendezett káosz a 9 és 3/4. vágány helyett a nyolcadik és kilencedik kerület határán. Elvis-t visító hörcsög, metróállomás, steam punk gázmaszk, pedobear. Nem érted? Ne aggódj, én sem.

Első találkozásom ezzel a furcsa világgal még pár hete történt, amikor álmosan baktattam haza egy péntek éjjeli baráti találkozóról. Most kivételesen előbb leszálltam a buszról így az Üllői páros oldalán sétáltam. Még meg is jegyeztem magamban, milyen ritkán teszem meg végig a nyolcadik kerületben az utat haza, általában felkalandozom a kilencbe és úgy vissza a nyolcba, hazáig. Milyen jól tettem, hogy aznap épp variáltam, másképp lehet, nem figyelek fel az Üllői út 52/A-ra. Így viszont hirtelen és egyszerre támadta le minden érzékszervem a megmagyarázhatatlan látvány. Ufók, háromszemű UV macska a házfalon, PVC csövek a légkondicionáló berendezésnél, a bejáratban egyik kezével előre mutató halálfejes próbababa. Na meg a felirat: Giháda. Az ajtó nyitva, rock zene szól, a fények bent neon színben villódznak, ruhák mindenhol.

Nem merek bemenni. Nem tudtam éjjel, egyedül mi várhat egy magamfajta lányra. Berezeltem, túl sok volt. De a kíváncsiság nem hagyott nyugodni, így másnap is elmentem előtte. Meg harmadnap is. Végül bemerészkedtem és Toto, ideje az öveket bekapcsolni, mert ahova megyünk, az már messze nem Magyarország.

Medúzaszoknya és a szóviccek

„Amit itt látsz dekoráció, az három lomtalanításnak a cucca.” – kezdi a tárlatvezetést a bolt, éjjeli turkáló és művészeti kibontakozó extravagáns ötletgazdája, Igar Csaba, becenevén Gigi. Persze ő sem Csodaországban kezdte, előtte volt „földi” foglalkozása is erősáramú berendezés szerelőként.

„Negyvenezer forinttal kezdtem a ruhásdit, interneten Vateráztam vagy 3000 vétel-eladással melegítettem a boltra gyűjtve. Aztán sikerül öt éve egy 40 nm-es lakást megcsípni a Síp utcában és onnan indult minden. Előző helyünk szemben a Szent Ferenc patikában volt, pont ezért voltunk akkor Giháda – Antipatika.” – mondja nevetve és a szóviccek imádata a helyiségen is végig felfedezhető, lófejre erősített zuhany egy lótusz festmény mellet, mint ló-tus, ablak a DAB-ra, B Elsősegély.

„A B betűt úgy vettük az Elsősegély tábla elé, mert volt, aki csak azért jött, hogy kicsit feltöltődjön a környezettel, ami itt fogadja.”

Próbálom kézben tartani az eseményeket, de Gigi folyamatosan, vizuálisan bombáz a részletekkel. Minden történetéhez öt dolgot hoz, ami három másikba vezet. Elmeséli, hogy Vass József, művésznevén Jocek keze munkája érezhető az egész üzleten, a külső festés a kutyával, az ufó, bent az egyik sarokban az amazonasi esőerdő, a próbafülke fölött a szürke ember átalakító.

„Bemész az unalmas ruháidban és mire elhagyod a pénztárt, máris színesebbé válsz.” – mondja és erről már eszébe is jut valami más, és mire feltenném a kérdést, egy fölöttem lógó pvc csöves alkotásra hívja fel a figyelmem.

„Tudod mi ez? Itt a párja” – kérdezi és próbálok elengedett fantáziával válaszolni, de a közelébe nem kerülök a megoldásnak.

Igar Csaba üllői úti üzelete előtt Fotó: Csóti Rebeka (Kattintson a képre a galériáért!)

„Medúzaszoknya, és űrmellény. Hajhóhér Szabinak (Bodnár Szabolcs) volt régebben egy bemutatója és ott voltak ruhák, mára dekoráció. De volt már a Trafóban is fellépésünk, akkor a saját házi punkzenekarunk, az Atomic Playboyz szolgáltatta a zenét és a ruhákat a boltban is dolgozó énekes, Norbi csinálta. Norbi Ramon, ismered? Ő avatta fel a magyarországi Ramones emléktáblát. Nem?”

Nem. Bár mi is írtunk régebben a bemutatóról, nem tudok válaszolni, és már kérdezni sem, így úgy döntök, eggyé válok az eseményekkel és csak megfigyelem, mi történik bennem, körülöttem. Jobbat úgy sem tudok. Egyre azért még megpróbálok választ találni, mert kifúrja az oldalam: miért épp Giháda? Van köze a dzsihádhoz?

Szent háború punkokkal tűzdelve

„A Gigi becenév ugye adott, innen a Gi és mivel mi is turi vagyunk, tíz éve meg a legnagyobb sláger ezen a piacon a Háda, így lettünk végül Giháda. De ez csak az egyik értelmezés. Igazából én is szent háborút folytatok, régebben a Józsefvárosi piac, most meg úgy általában a kínai szemét ellen. Gyűlölöm, hogy hegyekben áll a kacat, amivel feleslegesen tele vagy baszva a világ. De amúgy ez nem az a negatív szó, az dzs-vel van írva, ez pedig g-vel. Ez inkább szent háború valami mellett, nem valami ellen.”

Valóban. Az üzletben mindenhonnan visszaköszön a művészet ezer formája. Jocek alkotásai a falon, Szekeres Karrus Imre szobrászművész keze munkája, aki néha besegít, és Gigi még egy Duna-parti követ is előránt, hogy megmutassa ez egy „kőfaragó haver” alkotása. A márványkarcos fiú remekei pedig simán beépíthetőek akár fürdőkbe is, legalábbis Gigi szerint.

„Meg ugye itt vannak nekünk a Playboyz-os fiúk. Nagyon szeretjük őket, a kolleganőm még meg is örökítette az egyik koncertjelenetetüket felmosórongyból és szivacsokból. Ha most mutatnék egy képet, pont így néznek ki.”

Fotó: Csóti Rebeka (A képre kattintva galéria nyílik.)

Az kétségtelenül kiderül, hogy Norbi nem csak divatpunk. A boltban sok ruha viseli magán az ő kézjegyét, és amint a megkaparint egy bőr, vagy farmer ruhát, abból azonnal hagyományos punk technikákat alkalmazva (hipós marás, szegecselés, felvarrás) egy teljesen új darabot varázsol. Általában az üzlet előtt áll és magán varrja a kabátokat. Gigi ezen a ponton előhoz egy nagyon nehéz Ramones bőrdzsekit, amin ugyan még nincs kész, de már így is látványos.

Fotó: Csóti Rebeka (A képre kattintva galéria nyílik.)

„Van bent egy rendelésünk épp a Mayhem-től (egy norvég black metal együttes- a szerk.) annak is mi fogjuk csinálni a fellépő ruháját. Illetve a Norbi, de Erdős Violát is mi öltöztettük nemrég a Meddig bírod című klippjéhez, és az Atomicos srácok is szerepeltek benne”

Nem minden használt, ami fénylik

„Mit mondjak még. Így néz ki egy bolt, amit szeretnek. Amúgy az üzletben nem csak használt, új darabok is vannak. Ott van mögötted: India, Nepál, Thaiföld, goa bulik, Ozora, buggyos gatyák.”

A hely hangulata amúgy elsőre inkább áraszt goa fílinget, így megkérdezem hányszor látogatott már el a fesztiválra:

„Évek óta élek ebben a dizájnban, ezzel a brigáddal, minden nap betéved egy-egy városi hippi, de magán a fesztiválon, most, 52 évesen voltam először.” – meglepődök immár sokadszorra. De vajon van olyan, amikor Gigi lepődik meg? Lehetséges ennyiféle tapasztalattal, hogy egy boltba tévedőtől akadjon el a szava?

„Nem igazán, azon viszont mindig elcsodálkozom, amikor valaki a boltban lévő plüssállatokra pályázik. Mindig elmondom, nem eladók, ők itt laknak. Olyan is volt, hogy többször visszajött valaki egy héten belül és sírt, hogy neki az az állat kell, és bármennyit fizet. 20-30 ezret, de mindig megkérdezem ilyenkor: tudnád ennél jobb helyre vinni? Nem.”

Fotó: Csóti Rebeka (Kattintson a képre a galériáért!)

Minden is

Itt érkezik el a pillanat, hogy a pincébe is lelátogassunk, ahol egy Jason maszkos próbababától instant szívrohamot kapok. „Ez itt a metróállomás” – nevet rajtam Gigi. Falra festett szerelvény, ami valódi sínekben folytatódik, műanyag gyroshús nyársra tűzve a próbafülke előtt, és a sarokban végül egy kedves cicás festmény oldja a hangulatot.

Fotó: Csóti Rebeka (A képre kattintva galéria nyílik.)

„Ez a női részleg. Ide lejönnek a lányok, és van, hogy másfél óra múlva látom őket legközelebb. Vannak szexi cuccok, elegáns ruhák, Armani, Gucci. Itt nagyon komoly darabok is vannak. Mondjuk a legjobban szétvágni és mást csinálni szeretek belőlük, de mindegy.”

Nem is kell a belépő embernek nagyon megszólalnia, Gigi darabra pontosan tudja mi illik rá a boltból, miért hova kell nyúlni, sőt szereti is ő öltöztetni akár az arra tévedőt.

„Egyszer volt Zimány Linda az üzletben, de nem én nem tudok ezekkel a sznobokkal kommunikálni. Kiszolgálom őket, de hogy miről lehet velük beszélgetni? Itt egy Luis Vuitton táska, eredeti, én ezeket dobálom.” – meséli félvállról.

Fotó: Csóti Rebeka (A képre kattintva galéria nyílik.)

Az árak pedig úgy alakulnak, hogy akár egy méregdrága táska is lehet ötezer, ha az emberre illik, de ha nem megfelelő személyhez kerül egy-egy darab, annál jobban semmit nem utál. Így akkor nincs az a pénz, amiért megválna tőle.

„Ezt nem lehet megtanítani, ez bennem van. Itt, ugyan úgy, ahogy bennem, minden IS van.”

Innen van még bárhova?

„A régi álmom az volt, hogy összekössem színes, rózsaszín, zöld csipeszekkel tarkított fregoli kötéllel a nyolcadik és a kilencedik kerületet, de úgy, hogy épphogy elférjen még alatta a busz. Jelenleg egy templom lenne ideális a boltnak, és amit igazán akarok, hogy ideadd a Skála Metró kulcsát. Egy hónap múlva ugyan így fog kinézni, mint ez itt. Baromira kéne abból a rusnya épületből valami szebbet faragni. Látod, meg van hozzá a megfelelő brigád, hogy összerakjuk, és sokkal látványosabb lenne, mint a Parlament. Képzeld el, ha itt másfél két óra egy kaland, onnan nem tudnál kijönni egy napig.”

Én ezt pedig azóta is ezt próbálom elképzelni, és csak remélem, hogy egyszer sikerül.