Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Segélycsomag és kiszámíthatatlanság: káosz felé halad Argentína

Segélycsomag és kiszámíthatatlanság: káosz felé halad Argentína

Három évvel ezelőtt a jobboldali Mauricio Macri azzal az ígérettel nyert választást, hogy helyreállítja a romokban heverő gazdaságot, és akár megszorítások árán is, de újra „normális országgá” teszi Argentínát. Mára az argentin gazdaság ismét mélyponton van, a helyiek pedig már egy venezuelaihoz hasonló krízistől tartanak. 

„A helyzet kaotikussá vált az elmúlt hetekben, a legnagyobb probléma a kiszámíthatatlanság. Nemcsak gazdasági, hanem szociális válsággal is szembe kell néznünk” – így jellemezte az argentin helyzetet a Zoom.hu-nak Tamara Gutierrez, aki Buenos Airesben tanít történelmet és filozófiát egy helyi iskolában.

Argentína eleve nem indult jó helyzetből: az ország 1816-os függetlenné válása óta eddig hétszer jelentett államcsődöt, amivel dobogós helyen szerepel a világban. Nem véletlen, hogy Mauricio Macri elnök 2015-ös megválasztásakor arra tett ígéretet, hogy gazdaságpolitikájával véget vet az ország történelmében gyakran előforduló államcsődök, tőkekorlátozások, magas államháztartási hiány, és elszálló inflációs ráták időszakának. Vagyis nagyjából a teljesen ellenkezőjét ígérte, amit az előtte hatalmon lévő, balos-populista-antiimperialista Christina Kirchner által vezetett kormány képviselt.

„Nem 21. századi szocializmust szeretnék, hanem 21. századi fejlődést” – mondta a választások után Macri arra utalva, hogy gyökeres változtatásokra készül az országban.

Mauricio Macri. MTI/EPA/Victor Caivano

Az új kormány rögtön a társasági adó csökkentésével nyitott, hogy ezzel is ösztönözzék a befektetéseket. Eltörölték a dollárra vonatkozó árfolyamszabályozást is, amit még Christina Kirchner kormánya vezetett be, hogy megállítsák a tőke kiáramlását az országból. Emellett megszüntették a marhahús és a hal exportját terhelő vámokat, és csökkentették a szója exportjára vonatkozó adót, hogy ezzel is kedvezzenek az argentin jobboldal legfontosabb bázisának számító nagybirtokosoknak.

Macri azonban több olyan intézkedést is hozott, ami kifejezetten a szegényebb rétegeknek volt fájdalmas. Például eltörölték az olaj állami ártámogatását, amivel az energiaárak az egyik pillanatról a másikra elszálltak az országban. Az argentin társadalom más megszorításokat is kapott a nyakába: nagy tüntetéseket váltott ki például az oktatási rendszert érintő forráskivonás és közszférában véghezvitt leépítési hullám.


Tüntetők tiltakoznak az argentin kormány nyugdíjreformja ellen. MTI/EPA/David Fernandez

Gutierrez a Zoom.hu-nak azt mondta: a városban hétfő óta sztrájkolnak a tanárok, akiknek a fizetése gyakran az albérlet megfizetésére sem elegendő.

„A havi 388 dollárból (kb 108 ezer Ft) lehetetlenség kifizetni a számlákat, fenntartani egy albérletet, és gyermeket vállalni” – mesélte Gutierrez, akinek szerencsére van egy kis lakása, illetve a tanítás mellett vállalkozást is működtet. A fiatal tanár szerint az országban

általános a félelem, hogy hamarosan kezdetét veszi a privatizáció és megszűnik az ingyenes felsőoktatás.

A San Juanban élő, és zenészként dolgozó José Flores is arra panaszkodott, hogy az oktatás, az egészségügy, a nyugdíjak, és az hétköznapi élet más területén hozott megszorítások emberek millióit hozták lehetetlen helyzetbe.

„Az argentinok jobb életet szeretnének, így a közhangulat már-már olyan, mint a tragikus venezuelai krízis kezdetén.”

– mondta el Flores, aki szerint a kiszámíthatatlanságot tovább súlyosbítja, hogy az élelmiszerárak szinte napról-napra emelkednek az országban.

Pedig jól indult

A sokak számára fájdalmas intézkedések eleinte megcsillantották a reményt Argentína előtt: az argentin állam hosszú idő után 2017-ben vissza tudott térni a nemzetközi hitelpiacra és 2,75 milliárd dollárnyi százéves államkötvényt adtak el, amivel az argentin pénzügyminisztérium szerint bizonyították, hogy a befektetők ismét bíznak az országban.

Csakhogy ekkor történt valami, amivel az argentin kormány nem számolhatott:

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 2017-tól kezdődően lépcsőzetes kamatemelésbe kezdett.

Mivel így az amerikai állampapírok nagyobb hozamot biztosítanak, a befektetőknek egyre jobban megéri ebben tartani a pénzüket, mint olyan kevésbé stabil országok állampapírjaiban, mint amilyen Argentína – emiatt szenvednek más feltörekvő piacok, például Brazília vagy Törökország is.

Ennek hatására durván elszabadult az infláció, júliusban már 31 százalékos értékről érkezett jelentés, az argentin peso pedig 40 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben.

Válaszul az argentin kormány radikális kamatemelésre szánta el magát, hogy valahogy magához csábítsa a befektetőket. Jelenleg 40 százalékos alapkamat van érvényben, és további öt százalékos emelés valószínű.

Egy csokor spenótért vetélkednek emberek az argentin mezőgazdasági szakszervezetek tüntetésén, ahol a termelők mintegy húsz tonna zöldség szétosztásával tiltakoznak a Mauricio Macri argentin miniszterelnök kormánya által szorgalmazott mezőgazdasági reformintézkedések ellen. MTI/EPA/David Fernandez

Ezzel az egészen hihetetlen hozammal ugyan a dél-amerikai ország rövidtávon elodázta a csődöt, de hosszútávon arra kényszerült, hogy májusban ismét a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) forduljon egy 30 milliárd dolláros segélycsomagért. Ez később 50 milliárd dollárra duzzadt, a minap Macri pedig már azzal fordult a Valutaalaphoz, hogy a tervezettnél előbb folyósítsák a betervezett hitelt. Nem csoda, hogy ez a lépés még inkább elbizonytalaníthatja a befektetőket az argentin pénzügyi helyzetet illetően.

Ráadásul Argentínában sokan úgy tartják, hogy az IMF felelős az ország pénzügyi rendszerének 2001-2002-es összeomlását, így Macri segélycsomagról szóló döntése miatt azonnal tüntetések indultak országszerte.

Hogyan tovább?

Argentína kilátásai nem mondhatók jónak: az őrülten magas alapkamat és az IMF támogatása ellenére a befektetői bizalom 9 éves mélyponton van; a kemény megszorítások ellenére is döcögő gazdasági helyzet pedig Macri népszerűségét is megviseli.

„Sok argentinhoz hasonlóan az én véleményem sem pozitív a jövőt illetően. A kormánynak szinte kilátástalan gazdasági helyzettel kell szembenéznie” – mondta el véleményét Tamara.

„Argentína mindig is büszke ország volt, azonban egyre nehezebb megérteni a probléma gyökereit. Én alapvetően politikaellenes vagyok, mert én és a családom soha semmit sem kapott a kormánytól. A mostani helyzet azonban súlyos: nap mint nap veszítik el a megélhetésüket, és emberek halnak meg az állam segítségének hiányában. De remélem, hogy ez a változás kezdete, mert az emberek nem fogják feladni, hanem fel fognak lázadni – tette hozzá Flores.