Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az egyik államtitkár boldog iskolásokat látna, a másik “egyenfaragná” őket

Az egyik államtitkár boldog iskolásokat látna, a másik “egyenfaragná” őket

Olyan iskolát szeretnénk, ahova a gyermekek örömmel járnak, ahol jól érzik magukat – mondta Bódis József oktatási államtitkár a Csongrád megyei Maroslelén az első osztályosok tanévnyitóján. Az államtitkár elmondta: az első iskolák létrehozásakor az írástudó emberek kinevelése volt a cél. A mai világban is írástudónak kell lenni, a digitális korban ez komplexebb feladat, közben azonban nem szabad elfeledni az emberi értékeket – tette hozzá.

Innen 250 kilométerre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Geszteréden egy másik tanévnyitó ünnepségen a Miniszterelnökség egyházügyi és keresztényüldözés elleni államtitkára, Soltész Miklós arról beszélt, hogy az iskolának, a pedagógusoknak, az egyháznak és a szülőknek közösen kell “egy irányba” nevelniük a gyermekeket. Szobrászhasonlattal élve megjegyezte: olyan nincs, hogy “össze-vissza pattintják a darabokat”, nem lehet, hogy külön-külön máshogy nevelni.

A tanévkezdés apropóján persze összecsaptak a kormány- és ellenzéki pártok is egymással, néhány fontos megállapítás mindegyiktől:

  • A Jobbik azt kifogásolta, hogy a kormány alulfinanszírozza az oktatást, a jövő évi költségvetésben összesen 15 milliárd forinttal szán többet a közoktatásra, mint az elmúlt tanévben.
  • Az MSZP szerint a magyar oktatási rendszer semmilyen jövőképet nem kínál a fiataloknak, ez azon is látszik, hogy milyen sokan kívánják elhagyni az országot és mennyien kerülnek ki képzettség nélkül az iskolákból.
  • Az LMP szerint a kormánynak több pénzt kellene az oktatásra fordítania, ellenkező esetben Magyarország még a régiós országoktól is lemarad a nyugathoz történő felzárkózás helyett.
  • A Demokratikus Koalíció arra szólította fel a kormányt, hogy minél hamarabb dolgozzon ki átfogó felzárkóztatási stratégiát a létminimum alatt élő gyermekek és családjaik helyzetének javítására.
  • A Fidesz szerint az ellenzék azt se szavazta meg, hogy jövőre több pénz jusson az oktatásra, de mégis, a 2019-es költségvetés 606 milliárddal többet biztosít az oktatásra, mint a baloldal által utoljára benyújtott költségvetés.

(MTI)

Borítókép: Illusztráció / MTI Fotó: Koszticsák Szilárd