Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nagy bajban a NASA – jó helyre ütöttek az oroszok

Nagy bajban a NASA – jó helyre ütöttek az oroszok

2019 áprilisa után nem fuvarozzák fel az oroszok a NASA űrhajósait a nemzetközi űrállomásra. A NASA-nak nincs bevethető űrhajója.

Az orosz Szojuz űrhajók már nem fognak amerikai űrhajósokat szállítani a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), miután a két nemzet közötti szerződés 2019 áprilisában lejár – közölte egy az orosz védelmi és űrkutatási tisztviselő a Moscow Times tudósítása szerint.

Oroszország és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokat a Szíriai konfliktus, illetve a Krím félsziget orosz megszállása és a 2016-os amerikai elnökválasztásokba való orosz beavatkozás hidegháborús mélységekbe lökte. Az USA számos szankciót vezetett be Moszkvával szemben és viszont. Az orosz szankciók viszont nem érintették az űregyüttműködést.

A NASA 2011-ben nyugdíjazta az űrsiklóit, azóta csak az orosz Szojuzokkal tudják megközelíteni az ISS-t. Ez a szerződés jár le bő fél év múlva, miközben még mindig nincs bevethető embert szállító űrhajója az amerikai űrügynökségnek. A tervek szerint a Szojuzokat az Elon Musk féle SpaceX’s Dragon űrhajókkal váltanák fel, de dolgoznak az Orion űrkapszulán is, ami visszatérést jelent a korábbi Apollo rendszerhez.