Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az USA kiszáll a palesztin menekültek támogatásból

Az USA kiszáll a palesztin menekültek támogatásból

Az Egyesült Államok teljesen megszünteti az ENSZ palesztin menekülteket támogató hivatalának (UNRWA) finanszírozását – közölte az amerikai külügyminisztérium pénteken.

Heather Nauert külügyi szóvivő a döntést azzal indokolta, hogy az UNRWA üzleti modellje és költségvetési gyakorlata “menthetetlenül hiányos”. Hozzátette: az ügynökség “végtelenül és exponenciálisan bővülő kedvezményezettekből álló közössége egyszerűen fenntarthatatlan, évek óta válság-üzemmódban van”.

Mahmúd Abbász palesztin elnöknek, a Ciszjordániát irányító Fatah párt vezetőjének a szóvivője az amerikai döntést a palesztin nép elleni “vérlázító támadásnak” minősítette, ami egyben ellenkezik az ENSZ határozataival. A szóvivő kijelentette: e “büntetés” nem változtat annak tényén, hogy az Egyesült Államok már nem játszik szerepet a térségben és a palesztin-izraeli konfliktus megoldásában. “Sem az Egyesült Államok, sem más nem tudja megszüntetni az UNRWA-t” – hangsúlyozta.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet szintén elítélte az amerikai lépést, amelynek szerinte az a célja, hogy megszüntessék annak jogalapját, hogy a palesztinok visszatérjenek felmenőik földjére, amely jelenleg Izrael területén helyezkedik el. A Hamász március óta számos tüntetést szervezett az izraeli határra a Nagy Visszatérés Menete nevet viselő demonstrációsorozat keretében. A megmozdulásokon több száz palesztin halt meg és több ezren megsebesültek. A Hamász leszögezte: az amerikai vezetés a palesztin nép ellenségévé vált.

Heiko Maas német külügyminiszter éppen pénteken jelentette be, hogy Németország növeli hozzájárulását az UNRWA költségvetéséhez, mivel a Washington okozta finanszírozási problémák bizonytalanságot teremtenek. “A szervezet megszűnése irányíthatatlan láncreakcióhoz vezethet” – hangsúlyozta Maas. Donald Trump amerikai elnök januárban jelentette be, hogy Washington csökkenti a palesztinoknak nyújtott segélyeket, amíg nem folytatják a béketárgyalásokat, melyek 2014-ben szakadtak meg. Trump a Twitteren azt írta, hogy bár Washington “dollármilliók százait” adja a palesztinoknak, ők nem értékelik a gesztust, és továbbra sem hajlandóak tárgyalni Izraellel.

Ezt követően Trump augusztusban utasította a külügyminisztériumot, hogy 200 millió dollárral csökkentse a palesztin területeknek szánt segélyeket. Az UNRWA-t az 1948-as arab-izraeli háború után alapították abból a célból, hogy az ennek következtében menekülni kényszerült, csaknem 700 ezer palesztinnak segítsen. Jelenleg mintegy 5 millió palesztinnak nyújt különböző szolgáltatásokat, például csaknem 280 ezer gázai gyerek oktatását biztosítja. (MTI)