Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

„Túl szexi vagy” – írta kiskorú tanítványának egy fővárosi történelemtanár

„Túl szexi vagy” – írta kiskorú tanítványának egy fővárosi történelemtanár

Két diákjának is szexuális tartalmú üzeneteket küldött Sz. S., de mivel már az első tárgyaláson beismerte bűnösségét, felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Elismerte, hogy szexuális tartalmú üzeneteket küldött két lánytanítványának Sz. S., a XVI. kerületi Móra Ferenc Általános Iskola korábbi tanára. A 48 éves férfi egyik diákjának osztályfőnöke volt, a másik lánynak a történelemtanára.

Kiderült, mind a két lánynak rendszeresen üzengetett Facebook Messengeren és Viberen is. Ezekben olyanokról írt, hogy a lányok milyen jól néznek ki és legszívesebben megölelné őket. De olykor azt is megosztotta velük, hogy úgy érzi, elveszítette őket.

Az igazgató tett feljelentést

Az ügy azután robbant ki, hogy a lányok besétáltak az iskola igazgatójához és beszámoltak az üzenetváltásokról. Az intézményvezető ezután szembesítette a férfit, majd feljelentést tett a kerületi rendőrségen.

A tanár eleinte azt állította, valaki feltörhette a közösségi oldalait és a nevében küldött üzeneteket a lányoknak.

Ugyanakkor nem sokkal később már beismerő vallomást tett a hatóságoknak. Ebben elmondta, hogy 28 éves tanári pályafutása alatt mindig is bizalmas kapcsolatban állt tanítványaival. Utólag ő maga is belátta, hogy helytelen volt, amit tett, és hiába próbálná, nem tudja meg nem történtté tenni azt.

Fotó: Csóti Rebeka

A nemrég megújult büntető-törvénykönyv lehetőséget ad, hogy amennyiben a vádlottak a bírósági tárgyaláson elismerik bűnösségüket és elfogadják a vádiratban foglaltakat – jelen esetben kiskorú veszélyeztetése –, akkor nem folytatják le a teljes bizonyítási eljárást, és a vádirat szerint hoznak ítéletet. Sz. S. élt is ezzel a lehetőséggel a pénteki tárgyaláson, melyet a Pesti Központi Kerületi Bíróságon tartottak.

“Tanár úrnak szeretettel”

Az ügyész börtönbüntetést kért a férfira, illetve kérvényezte, hogy az egykori tanárt tiltsák el attól, hogy a jövőben bármikor is hivatásszerűen foglalkozzon kiskorúakkal. A férfi védőügyvédje – aki a tárgyalás elején szerette volna elérni, hogy a nyilvánosság kizárásával folyjon a tárgyalás – túlzónak érezte a börtönre tett indítványt.

Fura mód az ügyről eszébe jutott egy régi film is, a Tanár úrnak szeretettel és azzal védte a férfit, hogy, akárcsak a filmben, a tanár csupán

megpróbált alkalmazkodni a tanítványai stílusához.

„Vigyázz, mert felhergelsz”, írta egyszer a férfi az egyik lánynak, amiből a védőügyvéd arra következtetett, hogy mivel a lányok is válaszoltak az üzenetekre, az arra inspirálta a tanárt, hogy ő se hagyja abba a levélváltást. A vádlott az utolsó szó jogán elcsukló hangon azt mondta:

“Nagyon sajnálom, nagyon szégyellem magam.”

Fotó: Csóti Rebeka

A Dr. Németh Leona vezette bíróság végül két év börtönre ítélte a férfit öt évre felfüggesztve.

“Csírájában el kell fojtani, ha egy tanár úgy érzi, hogy a diákok imádják őt és ezt világossá is teszik a tanár számára”, jegyezte meg ítélethirdetéskor a bírónő.

A vádlott és védője tudomásul vették az ítéletet, az ügyész viszont súlyosbítást kért, és azt, hogy a férfit tiltsák el tanári foglalkozástól. Az ügyet ezért másodfokon is megismétlik.

Derékba tört a pályafutása

A két főiskolai és egy egyetemi diplomával rendelkező Sz. S. tizenkét éve él együtt élettársával, egy nyolcéves ikerpár édesapja. Miután kirobbant az ügy, a XVI. kerületi iskolából érthető módon eljött, majd egy szigetszentmiklósi iskolában kezdett tanítani. Miután ott kiderült, hogy mivel vádolják, onnan is elküldték.

“Mindig is a tanulók szemetesládája voltam. Amikor a szigetszentmiklósi iskolába érkeztem, a diákok elkezdtek bejelölni a Facebookon, de megfogadtam, hogy a történtek után nem jelölöm vissza őket. Soha többet nem csinálok ilyet”- mondta el a bíróságon a férfi.

A történtek láthatóan megviselték a vádlottat – többször elsírta magát a tárgyaláson –, az ügy kirobbantása óta nyugtatókon él. A férfi jelenleg egy hajléktalanszállón dolgozik.

Borítókép fotó: Csóti Rebeka