Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tiborcz István üzlettársa kétharmados felárral építkezik a Mészáros család főterén

Tiborcz István üzlettársa kétharmados felárral építkezik a Mészáros család főterén

3,3 milliárd forintért a West Hungária Bau Kft. tervez és épít mélygarázst és annak tetejibe közösségi teret Tatabányán, a Megyeháza elibe – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből.

A projekt költsége egy csöppet megszaladt, a tatabányai önkormányzat 2 milliárd forintos irányárral írta ki a közbeszerzést, vagyis a megbízás csak 65 százalékos felárral kelt el. A közbeszerzésen a WHB mellett egy induló volt, a Laterex Zrt. A cechet az Európai Unió állja, a pénz az uniós TOP-ból, vagyis a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból jön.

Forrás: www.tatabanya.hu

Minden út Orbán Viktorhoz vezet

A szereposztásra érdemes elvesztegetni néhány szót. A WHB Paár Attila érdekeltsége, aki Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak régi üzlettársa. A WHB az amúgy sem kicsiny 25,4 milliárd forintos 2016. évi forgalmával szemben 2017-ben már 41,4 milliárd forint árbevételt hozott össze. Ez persze érthető is, hiszen olyan közbeszerzéseket nyert el, mint a a Liget projekthez kapcsolódó, 6 milliárd forintos mélygarázs. Szintén mélygarázst építenek a József Nádor téren, de érdemi fejlesztés az Operaház, vagy az Károlyi-Csekonics Palota felújítása is. Ráadásul bejelentett alvállalkozóként a Puskás Ferenc Stadion építésében is részt vesznek, amelynek – egyelőre – teljes, tartalékokkal együtt számított nettó költsége csaknem 150 milliárd forint.

A Megyeháza tér a tatabányai önkormányzat projektcégének tulajdona, a 2016-ban bejegyzett T-Ingatlanfejlesztő 2016 Kft-é, az ingatlant nem vagyoni hozzájárulásként tették bele. A kft. önkormányzati cég, legalábbis nagyrészt, a HVG 2017 májusában írta meg, hogy 37 százalékkal belevásárolta magát a TBP Ingatlanhasznosító Zrt. A TBP tulajdonosa egy áttételen keresztül Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor miniszterelnök gázszerelőből lett polgármesterből lett milliárdos nagyvállalkozó jóbarátjának két gyereke: ifjabb Lőrinc és Homlok-Mészáros Ágnes. A TBP ügyvezetője Mészáros Lőrinc másik lánya, Mészáros Beatrix.

Az önkormányzat szerint a pláza miatt kellenek Mészárosék

Az önkormányzat honlapján található tájékoztató szerint azért kellett bevonni Mészárosékat a projektbe, mert a Megyeháza térre nem csak mélygarázst és közösségi teret akar az önkormányzat, hanem “szolgáltató üzletházat” is, amihez “magánbefektetőt” kerestek.

Forrás: www.tatabanya.hu

“A TBP Ingatlanhasznosító Zrt., mint befektető egy több hónapos kiválasztási folyamat eredményeképpen csatlakozhatott a projektbe, melynek keretében egy előre meghatározott követelményrendszer alapján több, potenciális partnerrel folytak tárgyalások. A Társaság az elmúlt években több, 2 milliárd forint feletti beruházás lebonyolításában vett részt, jelentős tapasztalattal rendelkezik ingatlanfejlesztés terén” – indokolják Mészárosék kiválasztását.