Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Októberben megállapodhat a kilépésről az EU és Nagy-Britannia

Októberben megállapodhat a kilépésről az EU és Nagy-Britannia

Az idő szűkös, de lehetséges, hogy már októberben megállapodás születhet Nagy-Britannia uniós kiválásáról – közölte Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója pénteken Brüsszelben.

Az uniós főtárgyaló Dominic Raab brit Brexit-ügyi miniszterrel folytatott egynapos tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatón kijelentette, a hat órás megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy a kiválás feltételeinek rögzítése nem várhat.
A cél október, de ha esetleg még több időre lenne szükség, akkor a végső megállapodás rugalmasan legkésőbb novemberben tető alá hozható lesz – mondta.

Az Európai Unió felkészült a biztonsági együttműködést érintő, nagyratörő partnerség kialakítására az Egyesült Királysággal, ugyanakkor a földrajzi jelzések és számos más terület kérdésének rendezése még elintézésre vár – tette hozzá Barnier.

A főtárgyaló Dominic Raab brit Brexit-ügyi miniszterrel folytatott egynapos tanácskozást követően tartott sajtótájékoztatón kijelentette, Nagy-Britannia uniós kilépését követően is a legfontosabb és legkomolyabb témák egyike a polgárok biztonsága lesz.

A tárgyalások folyamán ezért az EU ismét hangsúlyozta, készen áll egy szoros együttműködés kialakítására a belső biztonságot érintő kérésekben a kontinens stabilitásának biztosítása érdekében – szögezte le.

Londoni pénzügyi elemzők szerint azonban nem indokolt, hogy a piacok jelentős fordulópontként értékeljék a főtárgyaló nyilatkozatát, amelyben az uniós tisztviselő “példátlanul szoros” kapcsolatokat ígért Londonnak a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra.

A Berlinben tett nyilatkozat után a font azonnal 1 százalékkal erősödött a dollárral szemben. Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, a Capital Economics pénteken összeállított helyzetértékelésében azonban úgy vélekedett, hogy jóllehet, Barnier kijelentése jelent valamelyes biztosítékot a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnésének elkerülhetőségére, több okból sem tekinthető azonban jelentős mérföldkőnek a Brexit-folyamatban.

A ház szerint az egyik ilyen ok az, hogy a bizottsági főtárgyaló nyilatkozata nem újdonság: Barnier már hetekkel ezelőtt is “példa nélkül álló” kapcsolatrendszert javasolt Londonnak. (MTI)

Borítókép: AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS