Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Levegőhöz jutott a forint – megállt a gyengülés

Levegőhöz jutott a forint – megállt a gyengülés

Megállt a forint gyengülése, ám egy komolyabb erősödéshez a magyar államadósság felminősítésére lenne szükség. Erre péntek éjszaka keríthet sort a Fitch Ratings.

Az elmúlt napokban a forint látványos gyengülésbe kezdett, az euró árfolyama 327 forint közelébe emelkedett. A forintgyengülés oka a török líra mélyrepülése, illetve az újabb argentin államcsőd réme volt. Péntek délelőtt félfordulat következett be a nemzetközi devizapiacon: a török líra erősödni kezdett, ami a forintot is húzta magával. Az euró árfolyama 326 forint alá is benézett néhány pillanatra, ám nem tudta tartani ezt a szintet, jelenleg az euróért 326,3 forintot kell fizetni.

A következő napokban nyomás alatt maradnak a feltörekvő piaci devizák, miután Argentínában 60 százalékra emelték az alapkamatot, és sürgetik a Nemzetközi Valutaalapot, hogy korábban hívhassanak le a hitelkeretükből – olvasható az Equilor piaci elemzésében. A forint árfolyama mérsékelten követte az elmúlt napokban a gyengülési hullámot, ebben azonban változást hozhatna, ha a Fitch Ratings ma este javítana Magyarország hitelbesorolásán.

A londoni City szakértői szerint nem kizárt, hogy a Fitch Ratings ma esti felülvizsgálata során egy lépcsővel emelik a magyar állami hitelminősítést – írta az MTI. A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint a Fitch egy fokozattal “BBB”-re emeli a jelenlegi “BBB mínusz”-ról magyar államadós-besorolást, az osztályzati kilátás egyidejű stabilra módosításával. A cég elemzői szerint a magyar gazdaság erőteljes makroszintű alapmutatói miatt ugyancsak erőteljes a magyar szuverén osztályzatra ható felminősítési nyomás, s Magyarország felminősítése ebben a helyzetben “már csak időzítés kérdése” a hitelminősítők részéről.