Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Eltörlik az óraátállítást az EU-ban

Eltörlik az óraátállítást az EU-ban

Az elmúlt hónapokban megkérdezték az unió polgárait, és mivel ők az évente kétszer esedékes óraátállítás ellen foglaltak állást, ezért Jean-Claude Juncker még ma az Európai Bizottság elé viszi ennek megszüntetését – mondta el a testület elnöke a német közszolgálati televízióban.

„Az emberek ezt akarják, mi pedig megcsináljuk. Még ma döntünk erről” – mondta Jean-Claude Juncker az általa vezetett Európai Bizottság kihelyezett ülése előtt. Értelmetlen lett volna megkérdezni a polgárokat, ha utána nem történik semmi. Az EU által végzett kutatáson az emberek 80 százaléka, 4,6 millió polgár az óraátállítás ellen szavazott.

Eltart még egy darabig

Jean-Claude Juncker bejelentése nem azt jelenti, hogy néhány hét múlva el is törlik az óraátállítást. Az Európai Parlament még 2018 februárjában fogadott el állásfoglalást, amelyben arra kérte a Bizottságot, hogy értékelje ki az irányelvet.

A konzultáción egyébként 4,6 millióan vettek részt, 80 százalék a kettős időszámítás megszüntetése mellett foglalt állást.

Juncker bejelentése után először az Európai Bizottság tagjainak kell elfogadnia a változtatást, amire később az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak is rá kell bólintania. A végső döntést a tagállamok állam-és kormányfői, tehát az Európai Tanács mondja ki, melynek Orbán Viktor is a tagja.

Az, hogy ez mennyi ideig fog tartani, teljesen megjósolhatatlan, de mivel a jelenlegi ciklusnak jövő tavasszal vége, nem kizárt, hogy meglehetősen gyorsan a Tanács elé kerül a javaslat.

(HVG)