Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Teslával üzletel Mészáros Lőrinc erőműcége

A Teslával üzletel Mészáros Lőrinc erőműcége

A Bükk hegységbe egy egyedülálló szivattyús tározó építene a Mátra Erőmű.

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Mátrai Erőmű Zrt. a tavalyi 9,1 milliárd forintos veszteség után az idén egymilliárdos nyereséget vár – mondta Valaska József,a társaság vezérigazgatója. A vezérigazgató a szintén Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő Világgazdaság pénteki számában megjelent interjúbanelkmondta, hogy a több tízmilliárdos fejlesztési elképzelések önerejének biztosítása érdekében értékesítik a visontai naperőművet, továbbá eladnak az erőmű profiljába nem illeszkedő ingatlanokat is. A saját forrás mellett pályázati forrásokra, hitelre, vagy akár nemzetközi alapok pénzére is számítanak, illetve egyes beruházásoknál az állam beszállása is szóba jöhet.

A társaság két új naperőművet létesít, összesen 40 megawattnyi kapacitással: a bükkábrányi naperőmű alapkövét szeptember 19-én teszik le, a másik erőmű Halmajugrán lesz.

Emellett az energiatárolásba is befektet a társaság: a Teslával egy 5 megawattos száraztároló létesítésébe fogtak, valamint kialakítanak az erőmű közelében a hegyekben egy 600 megawattos, hagyományos szivattyús-tározós erőművet is – ismertette a vezérigazgató. (A tározós erőmű speciális vízerőművet jelent, amellyel az éjjel megtermelt áram segítségével – amikor arra nincs szükség a piacon – több millió tonna vizet szivattyúznak a hegyi tározókba, amit a reggeli csúcsban zúdítanak rá a turbinákra, így akkor termelnek áramot vele.)

Valaska József elmondta, hogy az erőmű áramtermelésében egyre nagyobb szerepe lesz a biomasszának, a napenergiának és a kevert települési hulladéknak is, mivel az új szénbánya megnyitását csak 2020-ra tervezik. A Mátrai Erőműnél úgy számolnak, hogy a szénnek biztosan van még tíz éve – jegyezte meg. Utalt arra: a jövő évi parlamenti választásoktól is függ, hogy hogyan alakulnak a szénalapú áramtermelést is érintő európai események a következő három évben.

A vezérigazgató szerint a Mátrai Erőmű a beruházások megvalósításával meg kívánja őrizni azt a pozícióját, hogy Paks után a legtöbb áramot termeli, továbbá megcélozza az évi 100 milliárd forintos árbevétel mellett a 10 milliárdos nyereséget. “2030-ban is mi szeretnénk előállítani az országban fogyasztott áram 15 százalékát, ami a hazai termelés ötödét jelenti. Nem kizárt, hogy addigra már emögött egy nap-gáz-RDF-biomassza energiaforrás-összetétel áll majd” – jelentette ki Valaska József a Világgazdaságnak.