Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Levettek egy kellemetlen belső elemzést a kormány honlapjáról

Levettek egy kellemetlen belső elemzést a kormány honlapjáról

Augusztus 30-a, csütörtök délelőtt már nem volt megtalálható a kormány honlapjának dokumentumtárában az a belügyminisztériumi jogszabálytervezet, amiben a közmunkával kapcsolatos, tervezett változtatások vannak. A dokumentumban nem annyira a tervezett jogszabály-módosítások érdekesek, sokkal inkább az azokhoz mellékletként csatolt elemzés, amiben meglepő, sőt a kormány számára valószínűleg kellemetlen megállapítások szerepelnek. Az elemzésről beszámoló cikk augusztus 30-a reggel jelent meg a Zoom.hu-n.

A dokumentumot innen letöltheti, akit érdekel.

Belső háttértanulmány kerülhetett ki

Alapból meglepő volt, hogy a tervezett jogszabály-módosításokhoz a BM részletes elemzést mellékelt a közmunkáról, ugyanis nem a szokásos indoklásról van szó, hanem egy valóban részletekbe menő és nagyon őszinte elemzésről. Az elemzés feltehetően a kormány közmunkáért illetékes részében, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárságán készült.

A kormány (illetve részei) elvileg kötelesek háttér- és hatástanulmányokat készíteni a jogszabályokhoz, esetleg arról lehet szó, hogy egy ilyen háttértanulmányt hoztak nyilvánosságra a tervezettel együtt, vélhetően véletlenül. A kialakult – több évtizedes – gyakorlat szerint a kormány a hatásvizsgálatok publikálását ma már rendszeresen letudja hatásvizsgálati adatlap publikálásával, annak ellenére, hogy maga a hatásvizsgálati elemzés a “társadalmi” vitára bocsátott jogszabálytervezet jobb megértést tenné lehetővé, ezáltal a minőségi jogalkotást szolgálná.

FRISSÍTÉS. A dokumentum eltűnésével kapcsolatban feltett kérdéseinkre az alábbi választ kaptuk a Belügyminisztériumtól: “A jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről 2010. évi CXXXI. törvény 5. § (1) bekezdés b) pontja alapján a társadalmi egyeztetés során a honlapon a kormányrendelet tervezetét és indokolását kell közzétenni.

Megállapítható, hogy az Ön által jelzett dokumentum

egyéb részei adminisztratív hiba miatt kerültek közzétételre.

A Belügyminisztérium a jogszabálytervezet törvény szerinti tartalommal történő társadalmi egyeztetési kötelezettségének eleget tett.”

FRISSÍTÉS 2. A jogszabály-tervezetek augusztus 30-a délután visszakerültek a kormany.hu-ra, immár az elemzés nélkül.

A vezetőség számára cseppet sem örömteli megállapítások

A tanulmányban többek közt beszámolnak róla: közmunka-programért felelős Belügyminisztérium illetékeseit is meglepte, hogy a kulturális közmunkát állami megbízásból koordináló cég jogszabályi változásra hivatkozva utcára pakolt kétezer közmunkást. A beszámoló alapján nagyon úgy tűnik, az történt, hogy nem tudta a jobb kéz, mit csinál a bal.

A tanulmányban emellett azt is részletesen elemzik, hogy a a járási és kerületi hivatalok cseppet sem törik magukat, hogy a (szakképzett) közmunkásokat kiközvetítsék az elsődleges munkaerő-piacra. Konkrétan azoknak a szakképzett közmunkásoknak a 90 százalékát, akik 2018. január-februárban kiléptek a közmunkából, majd újra beléptek, egyszer sem próbálták meg az elsődleges munkaerő-piacra közvetíteni. Kormányzati/fideszes politikusok a közmunka-program indulása óta hangoztatják, hogy a program egyik elsődleges célja a közmunkások átvezetése az elsődleges munkaerő-piacra, így a kormány/párt-vezetés számára cseppet sem hízelgő, hogy a közmunkások kiközvetítése mennyire alacsony intenzitással zajlik.

Jöhetnek a start szövetkezetek

Ami a tervezett jogszabályi módosításokat illeti, a már nem nyilvános tervezet szerint a jövőben a közmunkás fizetés teljes egészében beleszámítana a háztartások egy főre eső jövedelmébe. Ennek a szociális segélyek megállapításánál lenne nagy jelentősége.

A jövőben a közmunka alapjain létrejött szövetkezetek a “start szövetkezet” elnevezést kapnák, és ugyanolyan kivétel vonatkozna rájuk a közbeszerzéseknél, mint a börtönökben termelt árukra.

A kormányban is meglepetést okozott, hogy utcára tettek több ezer kulturális közmunkást