Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

115 ezer helyett hirtelen 230 ezer lett a BGE önköltséges végzős hallgatóinak tandíja

115 ezer helyett hirtelen 230 ezer lett a BGE önköltséges végzős hallgatóinak tandíja

A Budapesti Gazdasági Egyetem mintegy kétszáz önköltséges, az utolsó félévébe lépő diákja a szokásosnál is keserűbb pirulát kénytelen lenyelni idén szeptemberben azon túl, hogy vége a nyári szünetnek. Azt írj az Index, hogy az egyetem a nyáron egy szenátusi döntéssel egységesítette az egyetemre járó önköltséges hallgatók tandíját, ami azt jelenti, hogy az utolsó félévükre készülő diákok költségei alaposan megugrottak. Amikor ugyanis 3-4 évvel ezelőtt elkezdték a tanulmányaikat, akkor olyan szerződést kötöttek ami szerint az utolsó félévükben féláron, 115 ezer forintért van a tandíjuk. Ez azért van így, mert ezt a félévet szakmai gyakorlaton töltik a diákok, gyakorlatilag alig vannak az egyetemen. Az egyetem viszont a nyáron arra jutott, hogy igazából a költségeiken nem sokat változtat, hogy az épületben vannak-e a diákok vagy sem, ezért döntött úgy, hogy az utolsó félévet is teljes áron számítja fel.

„[M]ivel az önköltség az intézmény működéséhez, fenntartásához való hozzájárulás a hallgató részéről, ennek összege nem kerülhet az alapján meghatározásra, hogy a hallgató az adott félévben mennyi időt tölt az intézményben. […] [A] hallgatói létszám kismértékű ingadozása kiadásainkat érdemben nem befolyásolja” – indokolta az egyetem sajtóirodája a döntést.

A hallgatók annyi könnyítést kapnak, hogy a félév elején elég a tandíj 45 százalékát befizetni, a maradék 55 százalékot pedig a félév közepéig kell eljuttatni az egyetemnek. Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok miniszteri biztosa azt mondta a lapnak, hogy több hasonló ügyben járt már el az elmúlt években, ha kap megkeresést a hallgatóktól, akkor ezt az ügyet is kivizsgálja.

Frissítés: Az egyetem kért egy kis helyreigazítást a hír megjelenése után, a lényeg, hogy a hallgatói szerződéseket nem módosították, csupán a Hallgatói Követelményrendszert, amiből kiszedték azt a tételt, általános kedvezmény jár azoknak, akik önköltségi alapon tanulnak. Továbbra is lehet viszont szociális alapon tandíjkedvezményt kapni. Az egyetem közleménye teljes terjedelmében:

„ A cikkben megjelentekkel ellentétben a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) a hallgatókkal érvényben lévő szerződését nem módosította, az abban meghatározott önköltségi díj továbbra is érvényes a hallgatók tanulmányai végéig. Az elmúlt években a BGE igyekezett könnyíteni a hallgatók terhein, ezért a szabályozási környezet adottságait kihasználva korábban kedvezményt adtunk az önköltségre vonatkozóan a gyakorlati félév alatt. A most bevezetett új Hallgatói Követelményrendszer (HKR) a korábbi önköltségre vonatkozó általános kedvezményt törölte el. Fontos kiemelni azonban, hogy a kedvezményt rászorultsági alapon továbbra is lehet igényelni, illetve az új HKR arról is rendelkezik, hogy hallgatóinkat a továbbiakban bővülő ösztöndíjlehetőségekkel segítjük.

Emellett az Egyetem – ahogy ezt hallgatói felé is jelezte – vállalja, hogy az eddig beérkezett és az esetleges további visszajelzések alapján még e tanév elején létrehozza azokat a megoldásokat, amelyek a szabályzatváltozás által érintett hallgatóink számára megkönnyítik tanulmányaik sikeres folytatását.”

Borítókép: A Budapesti Gazdasági Egyetem Markó utcai épülete / Fotó: Wikipedia