Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Trump azzal riogat, hogy erőszak lesz, ha nem a republikánusok nyernek

Trump azzal riogat, hogy erőszak lesz, ha nem a republikánusok nyernek

Mióta a feltételezett orosz választási befolyásolás, illetve az eltussolt nőügyek miatt egyre szorul a hurok Donald Trump körül, az elnök még az evangéliumi keresztény vallási vezetőkkel is összeült hétfő este, hogy megkérje őket: minden erejüket használják fel arra, hogy híveiket mozgósítsák a szavazásra. Ugyanis az időközi választások vészesen közelednek, sőt az ezt megelőző előválasztások már most zajlanak.

„Egyetlen választásra vagytok attól, hogy elveszítsetek mindent, amitek csak van. Ha nem a republikánusok kerülnek többségbe a kongresszusban, [a demokraták] mindennek véget vetnek. – mondta vészjóslóan az elnök a New York Times-hoz eljuttatott hangfelvétel alapján. –

Tönkretesznek mindent, amit eddig elértünk, gyorsan és erőszakosan. Erőszak lesz.

Ha megnézitek az antifa[sisztá]kat, és ezeket a csoportokat, látható, hogy ezek erőszakos emberek.”

A playboynyuszi és a szenteltvíz

És hogy az elnök miért pont az egyházhoz fordult? Magyar szemmel talán szokatlan a politika és a vallás ennyire szoros összefonódása, de a tengerentúlon az emberek egy jelentős százalékának átszövi a mindennapjait a hit. Az pedig biztosan sokakat megdöbbentene, hogy egy déli állam vasárnapi istentiszteletén a pap azért imádkozik, hogy Trumpot ne mozdítsák el helyéről a „gonosz erők” – pedig az Egyesült Államokban ilyen is előfordulhat. Az evangéliumi keresztények tradicionálisan a Republikánus Pártot támogatják, hiszen több olyan témát is közös oldalról közelítenek meg, amely számukra igen fontos: például a melegházasságot vagy az abortuszkérdését. Trumpot pedig maximálisan elfogadták, mert úgy érzik a lényeges ügyekben kiáll a konzervatív, keresztény értékek mellett.

A felállás egyébként erősen álszent, hiszen Trump személye több ponton sem felel meg a keresztény vallás által képviselteknek: többször is megcsalta a feleségét (egy Playboy-modellel és egy pornósztárral), amikor az nemrég adott életet közös gyermeküknek, ráadásul annyiszor hazudott már, hogy a szerkesztőségünk összes tagjának összes ujja sem lenne elég ahhoz, hogy azt megszámoljuk. De úgy tűnik, az vangéliumi keresztényeknek ez most nem számít. Az elnök százszázalékosan számíthat a támogatásukra, amely nem kis előnyt jelenthet számára: az egyház óriási befolyással bír híveire. A fehér evangelikálok 80 százaléka Trumpra voksolt 2016-ban, ők rendíthetetlenül hisznek abban, hogy Isten az ő oldalukon áll, és hogy az Úr újra „naggyá teszi majd Amerikát” – még ha éppen egy korántsem tökéletes emberen keresztül is.

Stormy Daniels, vagyis Stephanie Clifford – a pornósztár akivel az elnök félrelépett (AP Photo/Matt Sayles, File)

Előválasztás a botrányok árnyékában

Az előválasztások során állami és szövetségi szinten is rengeteg pozícióért versengenek a különböző tagállamokban. Ezek a decentralizáltan módon működő választások jellemzően keddi napokra esnek és ilyenkor lehet ringbe szállni – többek között – a szövetségi képviselői, ügyészi, polgármesteri, kormányzói és törvényhozói tisztségekért. Ennek minden államban külön szabályozása van, és a helyi pártszervezetek bonyolítják le az eseményeket az állami kereteknek megfelelően. Egyes napokon egyszerre tíz államban is tarthatnak választásokat – az eredmények pedig a 2020-as elnökválasztásokról is sok mindent előrevetítenek. De mire is számíthatnak most a GOP (Grand Old Party, vagyis a Republikánus Párt) és a Demokraták jelöltjei?

„A Republikánus Párt megszilárdította befolyását, közülük főleg azok tudtak nyerni, akik a Trump által képviselt irányvonalat képviselik, a mérsékelteknek láthatóan kevesebb babér jutott – mondta a Zoom.hu-nak Kaló Máté külpolitikai elemző. – Emellett pedig a képviselőház elnöke Paul Ryan és Jeff Flake, valamint Bob Corker szenátorok is visszavonultak, akik az utóbbi időben többször is konfrontálódtak Trumppal. Vereségük a novemberi választásokon esetleges ismételt indulásuk esetén is borítékolható volt, így a megszégyenülés elkerülése végett inkább a visszalépést választották.”

A szakértő úgy véli, az elnök botrányai az előválasztások idején már nem rontottak tovább az ő és a pártja népszerűségén.

Kaló szerint a Demokraták között már jóval nagyobb a versengés: mivel a demokratáknak jelenleg nincs egy karizmatikus ideológiai vezetőjük, mondhatjuk, hogy elég nagy a fejetlenség a pártban. „Nincs egy egyértelmű irányvonaluk és igen nagy a belső rivalizálás a mérsékeltek és a progresszívek [velük ebben a cikkben foglalkoztunk bővebben- a szerk.] között – magyarázta az elemző. – Érdemes megfigyelni majd, hogy melyikük stratégiája lesz a nyerőbb.”

Alexandria Ocasio-Cortez, a demokraták progresszív vonalát képviseli/ Fotó: Getty Images/Scott Heins

A mezőny egyébként izgalmasabb mint valaha. Floridának most van először afroamerikai kormányzójelöltje, ő a demokraták színeiben induló Andrew Gillum. Az Egyesült Államokon belül pedig most indul elsőként transznemű jelölt ezért a posztért, Vermont államban, a szintén demokrata Christine Hallquist. Szintén a liberálisok oldaláról van először két, női, muszlim jelölt, Rashida Tlaib és Ilhan Omar – ők a kongresszusi székekre pályáznak.

Borítókép forrása: Brendan Smialowski/AFP/Europress