Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Két napra a szélsőjobb vette át az irányítást Chemnitzben

Két napra a szélsőjobb vette át az irányítást Chemnitzben

Álhírek, a közösségi média és a társadalmi feszültségek is mind hozzájárultak a hétvégi chemnitzi erőszakhoz, amely egy német férfi megkéselése után tört ki a szászországi városban. Németország keleti tartományaiban azonban nem most kezdődött a szélsőjobboldal térnyerése.

Ha valaki megnézte a hétvégén kitört chemnitzi erőszak képeit, valószínűleg kételkedni kezdett Michael Kretschmer szászországi miniszterelnök szavaiban, aki sajtótájékoztatóján azt mondta: „Szászország képes és fog is cselekedni”.

A kelet-németországi város utcáin ehhez képest vasárnap hihetetlen jelenetek játszódtak le: a dühöngő tömeg valósággal vadászott a külföldinek kinéző emberekre. Hétfőn, amikor antifasiszta ellentüntetők is az utcára vonultak, a két csoportot csak vízágyúkkal sikerült szétválasztani. A tömegben többen is azt skandálták, hogy „Németország a németeké”, újságírókat inzultáltak, tíz ember ellen pedig tiltott náci karlendítés miatt emelt vádat az ügyészség. Eközben a tartomány más városaiból hirtelen odavezényelt rendőrök szinte tehetetlenül figyelték az eseményeket.

A kelet-németországi városban egy nap alatt 7500 szélsőjobboldalit mobilizáltak. Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Növekvő feszültségek

Pedig a Chemnitzben történtek – kis túlzással – nem érhették váratlanul a hatóságokat. A menekültkérdés miatt kialakult vita, az egykori NDK-t sújtó egyenlőtlenségek és a növekvő társadalmi feszültség miatt sejthető volt: elég egy szikra ahhoz, hogy lángba boruljanak az utcák. Chemnitzben és egész Szászországban rendkívül magas a szélsőjobboldali bűncselekmények száma más tartományokhoz képest, és már a kilencvenes években támadtak meg vendégmunkásokat a helyi csoportok.

Az a bizonyos szikra ebben az esetben vasárnap hajnalban pattant ki, amikor egy belvárosi szabadtéri fesztivál után vitatkozni kezdett egy tíztagú, különböző nemzetiségű csoport. Egyelőre még nem tudni, pontosan mi történt, de a verekedésben egy kés is előkerült, egy 35 éves kubai-német származású férfit halálra szúrtak, ketten súlyosan megsérültek. A rendőrség az emberöléssel egy 23 éves szíriai és egy 22 éves iraki állampolgárt gyanúsít, akiket őrizetbe vettek.

A gyilkosság helyszínén rengetegen gyújtottak gyertyát és virágokkal is emlékeztek. Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

A városban a bűncselekmény híre hamar kezdett terjedni, délutánra pedig már álhírek is szárnyra kaptak.

A közösségi oldalakon többen is azt terjesztették, hogy az áldozat egy nőt próbált megvédeni a zaklatástól, mások pedig azt írták, hogy két ártatlan életét követelte a támadás.

„Mindent megtettünk, hogy küzdjünk a szárnyra kapott álhírek ellen, de teljesen tehetetlenek voltunk” – nyilatkozta a Deutsche Wellének a helyi lap, a Freie Presse főszerkesztője. Az újságíróknak ráadásul azzal is meg kellett küzdeniük, egyáltalán meddig mehetnek el az álhírek elleni harcban.

„Ha tényekkel próbálunk megcáfolni egy álhírt, azzal önkéntelenül terjesztjük az utóbbit is” – mondta Torsten Kleditzsch.

Alig 12 órával a bűncselekmény után Chemnitz belvárosának utcáin körülbelül 800 szélsőjobboldali tüntető vonult fel. Másnap már 7500-an érkeztek a városba, közülük hatezren a Pro Chemnitz (Chemnitzért) nevű, szélsőjobboldali civil szervezet, további 1500 fő pedig a Baloldal (Die Linke) nevű szövetségi parlamenti párt felhívására érkezett. Az ellentüntetők körülbelül ezren voltak, a két tábor többször is megdobálta egymást üvegekkel, petárdákkal, többen megsérültek, de a vasárnapihoz képest aránylag békésen telt a demonstráció.

Tehetetlenek voltak: szélsőjobboldali tüntető rendőrrel dulakodik. Fotó: MTI/AP/Jens Meyer

A szászországi tartományi rendőrséget rengetegen támadták, amiért nem tudta kordában tartani az eseményeket. Szóvivőjük hétfő éjjel elismerte, hogy a helyszínre vezényelt 591 fő valóban nem volt elég arra, hogy szétválassza a demonstrálókat, mint ahogy a vasárnap hajnalban szolgálatba állt 80 rendőr is csak tétlenül nézte az eseményeket. A rendőr szakszervezetek a hatóságokat vádolták az elmúlt évek létszámleépítései miatt, szerintük 20 ezerrel kevesebben vannak állományban, mint kellene.

Oliver Malchow, a szakszervezet vezetője arra is utalt, hogy egyre jobban elharapózik az önbíráskodás az országban. „Ha az emberek úgy látják, hogy az állam képtelen megvédeni őket, akkor saját kezükbe veszik a törvényt, és önvédelmi csoportosulásokat hoznak létre” – figyelmeztetett.

A tartományi rendőrséget azzal is sokan vádolják, hogy tagjai kapcsolatban állnak a szélsőjobboldali szervezettel. A The Guardian berlini tudósítója szerint erre utal az is, hogy valahogy kiszivárgott a késelés gyanúsítottjának letartóztatási parancsa, amelyben szerepelt az iraki férfi teljes neve. A dokumentumról készült fotót a Pro Chemnitz csoport internetes csetszobájában is rengetegen megosztották. Az információt a rendőrség szóvivője is megerősítette, aki közölte, hogy azonnali vizsgálatot indítottak az ügyben.

Interneten toboroztak

A hatóságok azt sem tagadták, hogy váratlanul érte őket nemcsak a tüntetők száma, hanem az is, hogy egy nap alatt ennyi embert tudtak mobilizálni. A szervezők főleg a közösségi médiát használták, így nemcsak a környékről, hanem Németország távolabbi részeiből is érkeztek tüntetők a városba.

Tüntetők “A terrornak nincs helye!” feliratú transzparenssel tiltakoznak Karl Marx szobra előtt Fotó: MTI/AP/Jens Meyer

Sokakat viszont nem lepett meg az erőszak, hiszen Németország keleti régióiban – az egykori NDK területén – a szélsőjobboldali eszmék jóval termékenyebb talajra találtak, mint nyugaton. A szászországi hírszerzők vezetője, Gordian Meyer-Plath a BBC-nek azt nyilatkozta: Chemnitzben (az egykori Karl-Marx-Stadtban) a szélsőséges csoportok többsége a helyi futballcsapat köré szerveződik, és ők is részt vettek a hétvégi erőszakos cselekményekben.

Németország-szerte egyébként meglehetősen kevés, mindössze

23 ezer jobboldali szélsőségest tartanak nyilván a hatóságok,

és szigorúan fel is lépnek ellenük. A világon Németországban a legszigorúbbak a gyűlöletbeszéd és tiltott jelképek elleni törvények, amelyeket szigorúan be is tartatnak. Persze a szélsőségeseket sem kell félteni: a CNN riportjában például egy kifejezetten szélsőjobboldaliaknak létrehozott éttermet mutatott be, melynek tulajdonosa gond nélkül árulja az I <3 HTLR feliratú baseball sapkákat.

Chemnitzben és környékén ugyanakkor a jelenség már az átlagos állampolgárok között is egyre szembetűnőbb. A környéken egyre többször fordul elő, hogy helyi lakók is csatlakoznak a szélsőségesek demonstrációihoz. Számuk 2015 óta, amikor több százezer menekült érkezett az országba, tovább emelkedett.

A tartományban korábban is gyakoriak voltak a szélsőségesek felvonulásai. Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

A tartományban alakult meg az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom is, mely Drezdában hetente tartott menekültellenes megmozdulásokat, olykor 20 ezer ember részvételével. Szászországban a legnagyobb a támogatottsága az Alternatíva Németországért (AfD) pártnak is, amely alaposan megszorongatta a kormánykoalíciót a tavalyi választásokon.

Egy idei közvélemény-kutatáson például már a második legnépszerűbb politikai párt volt a CDU után a tartományban.

Ha megelőzni nem is tudták, a szövetségi és a tartományi kormány tagjai élesen elítélték a szászországi fejleményeket. Angela Merkel kancellár azt hangsúlyozta, hogy Németország jogállam, ahol nem fordulhat elő erőszak az utcákon. Michael Kretschmer tartományi miniszterelnök pedig úgy fogalmazott: a gyanúsítottak származása, állampolgársága alapján nem lehet általánosító módon megbélyegezni a külföldieket, mint ahogy a demonstrációkon megmutatkozott erőszakért sem általában véve a szászok vagy a chemnitziek felelősök.

Amíg azonban a probléma gyökerére nem találnak megoldást, valószínűleg nemcsak a tartományban, hanem az egész országban egyre gyakoribbak lesznek a hasonló esetek.