Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kagylóháború robbant ki a franciák és angolok között a normandiai partoknál

Kagylóháború robbant ki a franciák és angolok között a normandiai partoknál

Francia és brit halászhajók csaptak össze kedd éjjel a La Manche-csatornában, írja az MTI a BBC beszámolója alapján, miszerint a franciák kövekkel, jelzőpisztolyokkal és füstgránátokkal üldözték el a kagylóban gazdag térségben halászó briteket. A normandiai partoktól 22 kilométerre vívott, tengeri csatára emlékeztető összecsapásban

a hajók egymásnak ütköztek, a nagyobb bárkák olykor maguk előtt tolták a kisebb hajókat.

A BBC által kagylóháborúnak minősített incidens hátterében a térségben gazdag állományú kagylók halászata áll. A briteknek ugyanis jogukban áll ott halászni, míg a franciáknál halászati tilalom van hatályban októberig, hogy a kagylóállomány gyarapodhasson. A britekre ezek a szabályok nem vonatkoznak, a franciák pedig nehezményezik, hogy a csatornán túli kollégáik megdézsmálják az ő megélhetésüket is biztosító kagylóállományt.

A BBC szerint a franciák szándéka pofonegyszerű: mindaddig távol tartani a briteket, amíg a kagylóhalászati tilalmat fel nem oldják. A beszámoló szerint 35 francia hajó gyűlt össze hétfő este, hogy megakadályozzák a brit fosztogatást.

A franciák sikerrel jártak, a mindössze 5 brit hajónak esélye sem volt a francia armadával szemben.

A halászok közti feszültség nem új keletű, viszont az utóbbi öt évben egy egyezmény keretében megfértek egymás mellett. A megállapodás szerint a nagyobb brit halászhajók távol maradtak a térségtől, cserébe széles körű halászati jogokért. A franciáknak azonban elegük lett abból, hogy a britek egész évben halászhatnak, míg ők csak október 1. és május 15. között.

Borítókép fotó: Pexels.com