Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Dúró Dóra meghallgattatná a magzat szívhangját az abortuszra váró nőkkel

Dúró Dóra meghallgattatná a magzat szívhangját az abortuszra váró nőkkel

Határozati javaslatot nyújtott be Dúró Dóra azért, hogy a terhességmegszakítás elvégzése előtti utolsó orvosi vizsgálaton az anyának kötelező legyen a magzat szívhangját meghallgatnia, szúrta ki az Azonnali. A javaslat indoklásában a Mi Hazánk Mozgalom színeiben politizáló képviselő azt írja, ha nem kezeli az ország a népességfogyást, az az ezeréves magyar állam megszűnésével fenyeget.

Dúró hangsúlyozza: ugyan az Alaptörvény azt írja, hogy „a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg”, ez azonban szerinte egyáltalán nem teljesül, „súlyos válsághelyzetre” való hivatkozással indoklás nélkül kérhető a terhességmegszakítás.

„A magzatgyermek kihangosított szívhangjával azt az üzenetet küldheti az őt hordozó anyának, hogy íme, élek és veled vagyok”,érvel Dúró Dóra.

Dúró javaslata szerint egyébként a terhességmegszakítást végző intézményre és orvosra nézve tenné kötelezővé a szívhang meghallgattatását, annak elmaradása estén a várandós nőt nem fenyegetné semmiféle hátrány vagy büntetés.

A képviselő szerint javaslatához hasonló törvények az Egyesült Államokban és Macedóniában is vannak. Az atv.hu a napokban írt arról, hogy a kormány a hazai abortuszszabályozás pontosítására készül. Dúró Dórának ez jelentette az alkalmat, hogy beadja javaslatát.

Az Azonnali cikkében megjegyzi, Dúró 2016-ban már beadott egy hasonló tartalmú indítványt, de abból végül semmi sem lett, pedig akkor még a Fidesz sem zárkózott el a gondolattól.

Borítókép fotó: Cserni Csaba