Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A BL elúszott, de a Chelsea-t, Arsenalt vagy a Milant elhozhatja a Videoton

A BL elúszott, de a Chelsea-t, Arsenalt vagy a Milant elhozhatja a Videoton

Fordulatos meccsen esett ki a Bajnokok Ligája rájátszásából a magyar bajnok kedd este az AEK Athén ellen, de így is maradt legalább hat meccse az Európa-liga főtábláján. És így is kerestek egy rakás pénzt a fehérváriak: több milliárd áll a házhoz. Elemeztük kicsit az eddigi szereplést.

Erőviszonyok. A Videotonnak minden oka megvan arra, hogy hasonló kerettel – és változatlanul Marko Nikoliccsal edzőként – a következő szezonban is hosszan szerepeljen az európai kupákban. A komoly előrelépés ugyanis az lenne egy magyar csapatnak, ha nem egy, hanem két vagy több szezonban is a két kupa valamelyikének főtáblájára kerülne. (Igaz, ez a Debrecennek sikerült – 2009: BL-csoportkör, 2010: EL-csoportkör –, megragadni mégsem tudott a nemzetközi mezőnyben.) A mostani selejtezősorozatban négy párharcot vívott a magyar bajnok és éppen abban bukott el, amelyikben a nála magasabban rangsorolt csapat, az AEK a legkevesebbet mutatta.

A második selejtezőkörben a Ludogorec egyértelműen jobb csapat benyomását keltette, mint a Videoton, de a fehérváriak ráerőltették a székhelyében bolgár, összetételében eléggé brazilos csapatra az akaratukat. A Malmö könnyebbnek bizonyult, mégis, a három, a Vidinél erősebbnek rangsorolt csapatból az AEK játszott a legkevésbé meggyőzően. A Videoton gyakorlatilag ebben a párharcban futballozott a legmeggyőzőbben, ennyire veszélyes támadásaik a luxemburgi bajnok Dudelange ellen is alig adódtak. Pedig, ha megnézzük, az AEK-nél az egész BL-selejtezőben is csak két – papíron – erősebb résztvevő volt, a svájci Young Boys és a holland PSV, akiknek csak a rájátszásban kellett becsatlakozniuk. Vagyis a Vidi ebben a mezőnyben abszolút megállta a helyét.

Az átütőerő hiánya. A Videoton szervezetten, hol nehezen nézhető célfocival jutott el a BL-csoportkör küszöbéig, gyakorlatilag Juhász Roland fejében ott volt a keddi meccs utolsó pillanatában a hosszabbítást érő gól esélye is. A lejátszott nyolc meccsből azonban csak kettőt nyert meg, a mérlege:

8 meccs, 2 győzelem, 5 döntetlen, 1 vereség 7-6-os gólkülönbség

A szervezettség tehát nagyon sok mindenre elég volt, de a megzavarodott AEK ellen (amelynek játékosait kifütyülte az athéni közönség) sem tudta kicsikarni a győzelmet a fehérvári csapat.

A Videoton párharcai a BL-selejtezőben:

Dudelange (luxemburgi)-Videoton 1-1, 1-2

Ludogorec-Videoton 0-0, 0-1

Malmö-Videoton 1-1, 0-0

Videoton-AEK Athén 1-2, 1-1

Szerencse. Az edző Marko Nikolics is emlegette a szerencse kérdését, amely most nem állt a Videoton mellé. Valóban lehet így tekinteni az AEK elleni párharcra (hiszen kiállítás, 11-es is sújtotta a magyar bajnokot). Azonban ha az egész selejtezősorozatot tekintjük, volt olyan pillanat, amikor igenis a Videoton volt a mázlis csapat. Például a luxemburgi bajnok ellen, amikor a visszavágó utolsó pillanatában a Dudelange játékosa, Ibrahimovic “eltörte” a labdát a magyar kapu előtt.

Súlyos pénzek. A Videoton az EL-indulás kiharcolásával már keresett 8 millió eurót, vagyis 2,5 milliárd forintot, ami több mint a klub éves költségvetésének a fele. Az összeg tovább is nőhet, ha a csapat pontokat szerez a csoportkörben (hovatovább továbbjut!), illetve a tévés pénzek elosztásából is részesedik majd később.

Kik jöhetnek? Az EL nem olyan rangos sorozat, mint a Bajnokok Ligája, de azért ide is jutnak európai topcsapatok. Azok között, akik a selejtezők csütörtöki zárása előtt már biztosan ott vannak a 48 főtáblás között, megtaláljuk az angol Arsenalt és a Chelsea-t, a német Bayer Leverkusent (odaérhet a selejtezőből Gulácsi Péter csapata, a RB Leipzig is), az ukrán Dinamo Kijevet, a horvát Dinamo Zagrebet, a spanyolok közül a Vilarrealt, a Betist (és minden bizonnyal az Újpestet búcsúztató Sevilla, a sorozat rekordere is bejut a csoportkörbe), de ott van az olasz Milan, a török Fenerbahce és az előző évben döntős Olympique Marseille is.

Az EL az a sorozat, ahol a pénteki sorsoláson a Videoton juthat olyan négyes csoportba is, ahol meccset is nehezen nyer majd, de olyanba is, amelyben továbbjutási esélyei is lennének. A sorsolás előtt négy kalapba sorolják a csapatokat, a korábbi szereplések alapján megszerzett koefficiensek alapján. A Videoton biztosan a leggyengébbek közé, a negyedik kalapba sorolódik majd, tehát kap három erősebb ellenfelet. Így összejöhet neki egy Arsenal, Milan és Betis összetételű csoport is.