Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Trump szándékos torzításokkal vádolja a Google-t

Trump szándékos torzításokkal vádolja a Google-t

Donald Trump szándékos torzításokkal vádolta meg a Google médiaóriás keresőszolgáltatását, a cég közleményben cáfolta ezt. Az elnök két Twitter-bejegyzésében is foglalkozott azzal, hogy szerinte a Google a róla és másokról szóló negatív híreket részesíti előnyben. Megvádolta a keresőszolgáltatást, hogy a republikánus, konzervatív és szerinte „korrekt” média híreit nem illeszti be az adatbázisába.

„A Google keresője a »Trump-hírek« címszó alatt csakis a hamis híreket gyártó média véleményét és tudósításait közli

rólam és másokról, vagyis csaknem valamennyi történet és hír rossz”

– írta az elnök. Utalt arra, hogy szerinte a CNN hírtelevízió információi szerepelnek elsöprő többségben, és feltette a kérdést, hogy ez nem törvényellenes-e?

Egy másik bejegyzésben arról írt, hogy a „Trump-hírek” alatt az általa baloldalinak nevezett országos média információi jelennek meg és ez „nagyon veszélyes”.

„A konzervatívok hangját szerinte elnyomják és a jó információkat és híreket elrejtik.

Ellenőrzik, hogy mit láthatunk és mit nem. Ez nagyon komoly helyzet és foglalkozni fogunk vele” – hangoztatta. A Fehér Ház gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow a The Washington Postnak azt nyilatkozta: a kormányzat megvizsgálja, vajon szükség van-e a Google keresőszolgálatának kormányzati szabályozására.

A Google visszautasította, hogy politikai megfontolások befolyásolnák a munkáját. Közleményében a cég leszögezte: „célunk az, hogy a felhasználók pillanatokon belül a leghitelesebb válaszokhoz jussanak”. A közlemény hangsúlyozta azt is, hogy a Google nem foglalkozik politikai napirend felállításával és nem elfogult egyetlen ideológia irányában sem – szögezte le a kommüniké.

Trump nem először fejezi ki elégedetlenségét a közösségi médiával szemben. A Google tevékenységét már 2016 októberében, az elnökválasztási kampány hajrájában bírálta, bár az idén júliusban így dicsérte: „az egyik legnagyszerűbb vállalatunk”. Augusztusban a Facebookra és a Twitterre utalva

arról írt, hogy a közösségi média „diszkriminálja a republikánusokat és a konzervatívokat”.

Borítókép forrása: Brendan Smialowski/AFP/Europress