Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szélsőjobbos tüntetők vadásztak a külföldiekre Chemnitzben

Szélsőjobbos tüntetők vadásztak a külföldiekre Chemnitzben

Továbbra is feszült a hangulat a szászországi Chemnitzben, ahol vasárnap hajnalban, tíz férfi szóváltásba keveredett a belvárosban egy fesztiválon. A szóváltásból dulakodás lett, és végül három német állampolgárt szúrt sebekkel kórházba szállítottak – egyikük, egy 35 éves férfi belehalt sérüléseibe. A vádlottak egy 23 éves szíriai és 22 éves iraki férfi, akik jelenleg előzetes letartóztatásban vannak.

Az események miatt még aznap több tüntetés is volt Chemnitz belvárosában, amelyek közül az elsőt a szélsőjobboldali AfD helyi szervezete kezdeményezte – ezen mindössze száz ember vett részt. A későbbi, nem bejelentett demonstrációkon már egyre nagyobb lett a tömeg és hajtóvadászat indult a külföldiek ellen. Ezen már a város labdarúgócsapatának ultrái, a Kaotic Chemnitz is részt vettek, hogy „megmutassák, kinek a szava számít”. A szélsőjobboldali szubkultúrájáról elhíresült negyedmilliós településnek nem ez az egyetlen szélsőséges csoportja: a másik a New Society, akik már több mint egy évtizede ki vannak zárva a stadionból. Ezen, a 800 fős tüntetésen a helyszínre vezényelt 50 rendőr nagyon kevésnek bizonyult – kövekkel és üvegekkel dobálták őket. A résztvevők áttörték az általuk formált sorfalat és

célkeresztbe vették a külföldinek kinéző embereket.

A hatóságok jelenleg a helyszínen készített videók alapján igyekeznek dokumentálni a bűncselekményeket és a tetteseket. Az erőszakos csoportok a jelenlegi információink szerint egy 15 éves német fiút, annak 18 éves afgán kísérőjét, egy 18 éves szír fiút bántalmaztak, valamint megfenyegettek egy 30 éves bolgár férfit.

Steffen Seibert kormányszóvivő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy

Németországban nincs helye az önbíráskodásnak,

és a német kormány a elítéli, ha bárki is „hajtóvadászatot indít eltérő származású vagy külsejű emberek ellen, vagy félelmet próbál gerjeszteni.”

Hétfőn bejelentett tüntetéseket tartottak a város egymással szomszédos két pontján: az egyik oldalon a szélsőjobboldali tüntetők, a másik oldalon a békés ellentüntetők sorakoztak városháza előtt – az előbbiek a Németországban súlyosan szankcionált karlendítéssel köszöntötték a másik csoportot. A rendőrség próbálta a szélsőjobbos tüntetés pár száz résztvevőjét elválasztani a másik csoporttól, de végül annyira elmérgesedett a hangulat, hogy

vízágyút kellett bevetniük.

A tüntetők veszélyes tárgyakkal dobálták egymást, ami miatt mindkét oldalon súlyosan megsérültek.

Szélsőjobboldali tüntetők tiltakoznak a kelet-németországi Chemnitzben két nappal ezelőtt történt gyilkosság miatt(MTI/EPA/Filip Singer)

Roland Wöller belügyminiszter szerint sok hamis információ kering, amivel egyre jobban tüzelik a tüntetéseket – például, hogy a vasárnap hajnali vita amiatt robbant ki, mert a városi fesztiválról távozó nőket zaklattak.

UPDATE: Angela Merkel élesen elítélte a Chemnitzben történt erőszakos cselekményeket, Horst Seehofer belügyminiszter pedig felajánlotta a szövetségi hatóságok segítségét a szászországi rendőrségnek. A kancellár Berlinben egy más ügyben tartott tájékoztatón hangsúlyozta, hogy Németország jogállam, ahol nem fordulhat elő erőszak az utcákon.

Seehofer egy közleményben kiemelte: érthető, hogy a chemnitzi lakosságot megrázta a tüntetéseket kiváltó halálos késelés, de ez nem lehet mentség az erőszakra. Michael Kretschmer tartományi miniszterelnök drezdai tájékoztatóján elmondta, hogy a tüntetésekre idegenellenes kommentárok, összeesküvés-elméletek és álhírek terjesztésével mozgósítottak az interneten. Az álhírekkel kapcsolatban leszögezte:

nem lehet tényekkel alátámasztani azt az állítást, hogy egy veszélybe került nő megmentésére

irányuló kísérlet vezetett az emberöléshez, amellyel egy szíriai és egy iraki férfit gyanúsítanak.

Borítókép forrása: MTI/EPA/Filip Singer