Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szabó Szabolcs otthagyja az LMP-t, ha nem rehabilitálják a visszalépőket

Szabó Szabolcs otthagyja az LMP-t, ha nem rehabilitálják a visszalépőket

„Teljesülnie kell bizonyos feltételeknek ahhoz, hogy mi a jövőben jól tudjunk együtt dolgozni” – mondta a Zoom.hu kérdésére az LMP-vel való kapcsolatáról a parlamenti frakcióhoz áprilisban csatlakozott Szabó Szabolcs, az azóta megszűnt Együtt korábbi elnökségi tagja.

Szabó Szabolcs, az LMP-frakció padsorában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. július 16-án MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Rehabilitálni kell a visszalépőket

Nyilvánvalóan nem tartható, hogy Tenk Andrást például így megbüntették. Most azt várom el, hogy megoldják ezeket a problémákat a párton belül” – említette Szabó a legfontosabb feltételt, amelynek teljesülése esetén marad az LMP-frakcióban. Úgy vélte,

azt a döntést vissza kell vonni: készül egy alapszabály-módosítás, amit, ha a kongresszus elfogad, ez megoldható.

Ellenkező esetben, vagyis ha elmarad a Tenk Andráshoz hasonlóan a tavaszi parlamenti választáson más ellenzéki jelölt javára visszalépett, majd emiatt fegyelmikkel megbüntetett LMP-s politikusok rehabilitálása, akkor Szabó Szabolcs sem marad. Vagyis kilép az LMP-frakcióból és független képviselőként folytatja.

Pedig – mint mondta – az LMP-frakcióban alapvetően jól érzi magát, hiszen ez egy rendes, dolgos csapat.

Schiffer miatta lépett ki

Érdekesség, hogy az LMP egyik alapítója és sokáig társelnöke, Schiffer András éppen Szabó Szabolcs frakcióba való belépése miatt szakított végleg az LMP-vel. A párttisztségeiről már 2016 májusában lemondott, az akítv politizálástól akkor visszavonult Schiffer pártból való kilépéséhez vezető úton az utolsó csepp közlése szerint “Szabó Szabolcs, a neoliberális Együtt képviselőjének csatlakozása volt az egykoron általam vezetett parlamenti frakcióhoz.”

Tenket mindenki büntette

Éppen Tenk András miatt egyébként Szabót a Facebook-oldalán már saját szavazói is arra buzdították az elmúlt hetekben, hogy hagyja ott az LMP-t. Szabó ugyanis saját erőfeszítései mellett nagyban Tenk visszalépésének is köszönheti, hogy még az Együtt egyéni képviselőjelöltjeként mandátumot szerzett.

Tenk Budapest 17-es választókerületében lépett vissza a választások előtt, így Szabó 5 százalékkal verte a fideszes jelöltet, a kormánypárt alelnökét, az egykori rezsibiztos Németh Szilárdot. Mégis, Tenket az ellenzék számára egyéni győzelmet hozó visszalépése miatt kétszer is megbüntették.

Tenk Andrást duplán büntették MTI Fotó: Marjai János

Először a Fidesz állt rajta bosszút: Zoom.hu is írt róla, hogy a csepeli önkormányzatnál megszüntették a 3,5 éve betöltött tanácsnoki pozícióját. Aztán a saját pártja, az LMP indított ellene fegyelmit, mondván: visszalépésével szembement a hatályos kongresszusi döntéssel, amely az LMP különutas politikáját írta elő.

Emiatt végül Tenket az LMP etikai bizottsága jogerősen is megrótta: júliusban 1,5 éves eltiltást kapott, ami azt jelenti, hogy nem indulhat a pártban semmilyen tisztségért, továbbá képviselőjelölt sem lehet ez idő alatt. Így sem a 2019 májusi EP-választáson, sem az az év őszi önkormányzati választáson nem szerepelhet LMP-sként.

Hadházy, Gémesi, Szél Bernadett…

A Tenkhez hasonló indoklással és módon megbüntetett többi visszalépő, illetve a visszalépéseket koordináló pártvezető fegyelmi ügyei miatt bohózattá fajult LMP-s „rendcsinálás” egy pártbéli forrásunk szerint nem más, mint az LMP belső, politikai vitáinak jogi eszközökkel való rendezése.

Szél Bernadett lemondott párttisztségeiről Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Ismert, az etikai bizottság júliusban Szél Bernadett társelnököt és Ungár Péter képviselőt is 3-3 évre minden párttisztségtől eltiltotta. A botrányok hatására még az LMP választási szövetségese, a Gémesi György vezette Új Kezdet is kihátrált a párt mellől, és ennek a következménye volt Hadházy Ákos kilépése is a pártból.

Sőt, emiatt mondott le nemrég társelnöki és frakcióvezetői pozíciójáról Szél Bernadett is. Szerinte „egy párt nem bánhat így az embereivel.” Úgy fogalmazott, számára is „nehezen értelmezhető volt ez a döntéssorozat, melynek során jelölteket és a kampány vezetésében részt vevő embereket büntettek meg. Szél szerint

„ez azoknak is arculcsapás, akik velünk voltak a kampányban: a szavazópolgárok, a szimpatizánsok számára is az.”

A kongresszus még felülírhatja

A megbüntetettek Szabó Szabolcs által is elvárt rehabilitációját egyébként már a lemondását megelőzően a párt elnökségi tagjainak írt levelében Szél Bernadett is sürgette. Azt kérte, hogy „a kampányban megbüntetett jó szándékú tagtársaimat rehabilitálják, jó hírnevüket és megítélésüket állítsák helyre politikai párt révén politikai eszközökkel.

Kanász-Nagy Máté is utalt az alapszabály megváltoztatására Forrás: Facebook/Kanász-Nagy Máté

A fegyelmi és etikai döntések megsemmisítésére az LMP hatályos alapszabálya nem ad lehetőséget, ám – mint arra Szabó is utalt – az alapszabály megváltoztatásával a kongresszus ezt felülírhatja. A jelek szerint van is erre szándék. Legalábbis a párt országos titkára, Kanász-Nagy Máté a Zoom.hu-nak a minap arról beszélt, hogy átfogó alapszabály-módosítást terveznek.

Szétválhat a két vezetői pozíció

Jelenleg tehát nagyon sok minden függ az LMP közelgő kongresszusától. A szeptember végére, október elejére összehívni tervezett tanácskozásnak nem csak az alapszabály-módosításról kell döntenie, hanem új társelnököt is kell választania a szeptember 15-i hatállyal lemondó Szél Bernadett helyére.

Demeter Márta LMP-s képviselő interpellál az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 4-én MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Zoom.hu is írta: várhatóan marad az a szabály, hogy a két társelnök egyikének nőnek kell lennie. Viszont a Szél által betöltött frakcióvezetői poszt leválhat a női társelnökről, és azt átveheti a másik, férfi társelnök, aki a választás utáni tisztújítás óta – a kilépett Hadházy Ákos után – Keresztes László Lóránt.

Ami a leendő női társelnököt illeti, sokan a tavaly az MSZP-ből a pártba érkezett Demeter Mártát emlegetik esélyesként. A párt volt kampányfőnöke, Schmuck Erzsébet ugyan fegyelmi eljárásban szintén eltiltást kapott, de egy ezt eltörlő kongresszusi döntés nyomán ő is választhatóvá válna.

Schmuck Erzsébet is lehet még társelnök, ha a kongresszusi döntés eltörli az etiltását Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

A harmadik női frakciótag, Hohn Krisztina aligha lesz társelnök, mivel ő nem is párttag: az egykori mánfai polgármester az LMP-vel azóta a szövetséget megszakító Új Kezdet alelnökeként került a parlamentbe, Gémesi György elnök mandátumát megörökölve.

Csak szokás, nem előírás, hogy a társelnök a frakció tagjai közül kerüljön ki. Emiatt szóba jöhet még az elnökség másik női tagja, Hajdu Mária, sőt gyakorlatilag bárki a pártból.

Borítókép: Szabó Szabolcs / MTI Fotó: Varga György