Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szabálytalanságok garmadáját találták Orbán Várba költözésével kapcsolatban

Szabálytalanságok garmadáját találták Orbán Várba költözésével kapcsolatban

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) számos szabálytalanságot talált a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. 2013-2016 közti működésének ellenőrzése során – derül ki az ÁSZ jelentéséből.

A céget még 2005-ben hozták létre mélygarázs-építésre, 2015 óta ez alá tartozik a “Nemzeti Hauszmann Terv”, vagyis a Várnegyed felújítása. Beleértve azokat a felújításokat, amiknek a tervek szerint egyes minisztériumok Várba költözése lesz a vége, így többek közt a karmelita kolostoré, amit a Miniszterelnökség eljövendő otthonául szemeltek ki. A cég tulajdonosi jogait 2013 végétől 2014 őszéig a nemzeti vagyonkezelő gyakorolta, utána egy évig a Miniszterelnökség, utána a Miniszterelnökség alá tartozó Forster Központ. A központ megszűnése óta a jogokat újra a Miniszterelnökség gyakorolja.

Az ÁSZ a következő problémákat találta a Budavári Ingatlanfejlesztőnél:

 • A működését megalapozó szabályozást nem alakította ki.
 • A jogszabályban előírt szabályzatok hiányában a számviteli elszámolások és a vagyon nyilvántartása nem volt szabályozott.
 • Vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, mert számviteli beszámolói leltárral nem voltak alátámasztva.
 • Az üzemeltetésből fakadó nyilvántartási és leltározási kötelezettségeinek nem tett eleget, ezért a közvagyonnal való felelősségteljes gazdálkodás nem volt biztosított.
 • Közérdekű adatokra vonatkozó közzétételi kötelezettségének nem tett eleget.

Az ÁSZ jelentésében a cég ügyvezetőjének öt javaslatot fogalmazott meg, amelyre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie. Az Állami Számvevőszék mindezek mellett figyelemfelhívó levéllel fordult a társaság ügyvezetőjéhez a jogszabálysértő gyakorlat megszüntetése érdekében.

Két másik állami cégnél is súlyos problémákat találtak

Az Állami Számvevőszék a Budavári Ingatlanfejlesztőn kívül a Millenáris Széllkapu Beruházó, Fejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. és a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. ellenőrzését is elvégezte.

A Millenáris Széllkapu Kft-t az állam a budai Millenáris Margit körúti bővítésére hozta létre. Az ÁSZ ennél a cégnél is komoly szabálytalanságokat talált:

 • A jogszabályi előírások ellenére 2013. december 31-ig nem rendelkezett az eszközök és a források leltárkészítési és leltározási szabályzatával, pénzkezelési szabályzattal.
 • 2016. február 8-ig számviteli politikával, valamint az ellenőrzött időszakban az eszközök és a források értékelési szabályzatával.
 • A cég vagyongazdálkodása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, az éves beszámolók mérlegtételeit a jogszabályi előírások ellenére leltárral nem támasztotta alá.

A Neumann János Kft-t a magyar állam alapította 2009. május 26-án. A társaság közhasznú tevékenysége a „világháló-portál” szolgáltatás keretében nevelés, oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés volt. Emellett ellátott még a kulturális örökség megóvásával, a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítésével kapcsolatos, valamint múzeumi, könyvtári, levéltári tevékenységet. Az ÁSZ a következő szabálytalanságokat találta:

 • A 2013. és 2016. években a társaság gazdálkodása, vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű.
 • A bevételeket és ráfordításokat – az értékcsökkenési leírás kivételével – bizonylatokkal nem támasztotta alá, így a jogszabályi előírás ellenére az éves beszámolókat nem bizonylatokkal alátámasztott, szabályszerűen vezetett kettős könyvvitel adatai alapján készítette el.
 • A társaság 2013-2016. között kormányzati szektorba sorolt szervezetként a jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettségének nem tett eleget. Ezzel összefüggésben az előírás ellenére 2014. január 1-jétől 2016. szeptember 31-ig nem gondoskodott a szervezet tevékenységének, a célok megvalósításának nyomon követését biztosító rendszer kialakításáról.
 • A társaság közzétételi kötelezettségét nem szabályozta, közérdekű adatai közül a 2015. évi beszámolót nem tette közzé, ezáltal a működése nem volt átlátható.