Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

RPG gránáttal ment be a rendőrségre egy férfi Szombathelyen

RPG gránáttal ment be a rendőrségre egy férfi Szombathelyen

Az eset még augusztus 8-án történt, de a rendőrség most erősítette meg a 112press.hu információját. A portál úgy tudja, egy személyautó állt meg aznap a szombathelyi tűzoltóság előtt és a sofőr jelezte, hogy azért áll be a tűzoltók részére fenntartott parkolóba, mert a rendőrség előtt nem talált parkolóhelyet. Egyébként meg oda visz valamilyen általa talált harci eszközt. Amikor benéztek az autóba, valóban ott volt egy gránát, ezért azonnal lezárták az érintett szakaszt.

A lapot az Országos Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta, hogy a tárgy egy elműködtetett, lőport nem tartalmazó RPG gyakorló gránát volt, amely nem minősül fegyvernek és lőszernek. Az ügyben eljárás nem indult.

A férfi feltehetően nem volt tisztában azzal, hogy éles, vagy hatástalan eszközt talált és azért szállíthatta a rendőrségre, mert veszélyesnek gondolta.

“Abban az esetben, ha valaki robbanótestet, vagy annak látszó tárgyat talál köteles azt a 142/1999. (IX.8.) kormányrendelet alapján haladéktalanul bejelenteni a helyi rendőri szervnek, vagy ahol ilyen nincs, ott a települési önkormányzat jegyzőjének. A robbanótestet biztonsági okokból tilos megfogni, arrébb vinni, ha azonban valaki mégis kézbe vesz egy ilyen szerkezeteket, akkor óvatos mozdulattal tegye vissza azt a földre. Az önkormányzat jegyzője vagy az illetékes rendőrség ezt követően ellenőrzi a bejelentés valódiságát, megjelöli a feltételezett robbanótest helyét, elhelyezi a robbanásveszélyre utaló figyelmeztető jelzést, végül bejelentést tesz a Magyar Honvédség Tűzszerész Ügyeletére” – írta a portálnak küldött válaszában az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred.

(112press.hu)