Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Így válik sok magyar észrevétlenül egyre szarabb emberré

Így válik sok magyar észrevétlenül egyre szarabb emberré

Szignifikánsan önzőbb és egyre antiszociálisabb lehet az az ember, aki olyan műsorokat és oldalakat követ, amelyekben a materiális javak halmozása – 2018-as kifejezéssel élve -, a luxilájf a központi téma – állítja egy felmérés. Külföldön ennek a csúcsa a Kardashian család trashreality-je, nálunk pedig egyértelműen a Feleségek luxuskivitelben.

Londoni közgazdász-politológusok állapították meg egy átfogó kutatás segítségével: az olyan műsorok, mint a Keep up with the Kardashians, vagy akár a Közép-Kelet Európa legnépesebb követőtáborát magáénak tudó Rich Kids of Budapest Instagram oldal nézegetése önzőbbé teszi az átlagembert.

Forrás: Rich Kids of Budapest/Instagram

Lefelé tapos

A brit kísérletben ötszáz főt szedtek két csoportra, és míg az egyiknek cicás képeket, illetve városfejlesztési híreket mutattak, a másikat elárasztották luxusban lubickoló sztárok fotóival és olyan modern tündérmesékkel, amelyekben szegényből milliárdossá váltak emberek. Ezek után kellett szociális és gazdasági kérdésekre reflektálniuk, és bizony akik a jólét vizuális mámorában fürödtek, hajlamosabbak voltak az adócsökkentésre, vagy a szociális háló erősítésére irányuló kérdések elutasítására.

A végeredmény összességében megdöbbentő lett. Ahhoz, hogy elkapjon minket a vágyakozás, akár már

60 másodpercnyi fény és csillogás is elég.

Ugyanis ennyi idő alatt kerül felszínre az emberek anyagias, önző oldala, ami miatt lefitymálóan tekint a nálánál is rosszabb helyzetben lévőkre, és arra késztet, hogy hitelekkel és kölcsönökkel állítsunk be magunkról egy hamis képet.

Felfelé nyal

Annak ellenére, hogy mindenki hangosan veri a mellkasát, hogy “én sosem néztem azt a szart”, ősszel már harmadik évadát kezdi a némi műbalhéval és legfőképp pompával kedélyeket borzoló vállalkozó feleségek parádéja, alias Luxifeli. Hiába szidják sokan, mégis a paplan alatt ábrándoznak elalvás előtt a műsorban látott jachtos kiruccanásokról, vagy afrikai szafarikról. Ez természetes, hiszen ki ne akarna minden anyagi kényelmet megteremteni, kiváltképp, ha a családjáról van szó. A ló másik oldalára akkor lehet átesni, amikor emiatt már a saját életvitelünket is taszítónak találjuk, mert ebből a körből aztán baromi nehéz kikerülni, és akár egy életen át fizetett hitel is lehet a tanulópénz.

No de vissza az eltartottak Kánaánjára (oké, mindegyikük dolgozik, persze). Ízelítőnek az évad előtt a Viasat3 bedobta Luxus Vivi és szerelme, Fecsó esküvőjét, ami ugyan Csősz Boglárka szerint csak a pusztában megtartott ünnepség az ő hajdani boszporuszi megapartikájához képest, azért így is elment, na.

“Már az esküvő árából is vehettünk volna egy lakást Budapest egyik elegáns negyedében, de a pénztárcánkat szerencsére ez nem viselte meg. Ez a nap volt az, amit kislányként elképzeltem, tudtam, mire vágyom. Bármennyi pénzt megért volna, hogy teljesüljön az álmom, és sikerült is!”

– nyilatkozta a Blikknek könnyes szemmel az ifjú feleség, és ha beleszámoljuk a nászútra szánt összeget, amiből a szerelmesek egy hónapig tengetik majd napjaikat Ausztráliában, akkor bizony 40-50 millió forint is simán kijöhet a végén. Ez pedig rengeteg pénz, főleg azon nézők számára, akik a lakások elszállt árai és a hitelek mellett gyerekvállaláson törik a fejüket, esetleg munkahelykereséssel töltik mindennapjaikat. Azokról a tinikről nem is beszélve, akiknek a műsor által egyetlen elérendő céljukká válhat az életben a pénzhajhászás.

Fotó: VIASAT3/Labancz Viktória

Persze nem vagyok álszent, én is előszeretettel huppanok le egy kis brillgyűrűktől elvakított képernyő bámulásra, hiszen kiszakadni a hétköznapokból éppen megteszi, viszont mint mindent, ezt is fejben a megfelelő polcra kell tenni.

A fenszi hisztiparádé ugyanis igenis lehet kellemes, ha az értékítélet és a lelkiállapot utána változatlan.

(Huffington Post)

Rodolfo Leyva

Rodolfo Leyva