Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Videoton Athénban: ebből csoda és nagy taknyolás is lehet

A Videoton Athénban: ebből csoda és nagy taknyolás is lehet

Hasonló fordítás még nem sikerült a BL-ben, mint amilyenre a Videotonnak lenne szüksége az AEK Athén ellen. Ráadásul 25 év alatt két magyar csapat járt a BL-főtáblán. A fehérváriak mégis magabiztosak.

Kilenc éve nem járt magyar futballcsapat a Bajnokok Ligája csoportkörében, de 2009 óta erre esélye is alig volt. Kilenc éve járt utoljára az NB I. bajnoka az úgynevezett rájátszásban. Most a Videoton eljutott oda, de a play-off első meccsén, fordulatos találkozón, 2-1-re kikapott a görög első AEK Athéntól.

Huszti páros lábbal szállt bele a Videoton BL-szereplésébe, de innen is van kiút

Huszti páros lábbal szállt bele a Videoton BL-szereplésébe, de innen is van kiút Egyenlő létszámnál egyáltalán nem tűnt verhetetlennek az AEK, így Athénban is lehet esélye a magyar bajnoknak. De még az is lehet, hogy az Európa Ligában sem lenne rossz a Vidinek? És kell ehhez csillagászati pénzért Dzsudzsák?

Nemcsak fordulatos, hanem visszhangot kiváltó mérkőzés is volt a múlt szerdai, hiszen Huszti Szabolcs kiállítása miatt 40 percet emberhátrányban játszott a Videoton; majd a görögöktől is kiállítottak egy hasonló lábra csúszás miatt egy játékost. Husztit a csapattársai és majdnem a teljes magyar sajtó is felmentette, mondván, legfeljebb sárgát ért volna a mozdulata, amivel letalpalta ellenfelét. Csak kevesen merték megjegyezni, hogy a talppal rácsúszásnak alig volt bármi köze a labdához, vagyis jogosan mutatta fel a pirosat az alig méterekre álló játékvezető, Gianluca Rocchi.

A Videoton játékosai, vezetői ennek ellenére nagyon elszántan nyilatkoznak minden alkalommal: azt hangsúlyozzák, nehéz lesz, de képesek a továbbjutásra. Ehhez ugye legalább két gólra van szükségük, egy 1-0-s győzelem csak a szép halálra lenne elég, 2-1-es magyar győzelemnél jöhetne a hosszabbítás és adott esetben a 11-esek.

A fehérváriak joggal bizakodnak, mert ugyan az AEK erős csapat benyomását tett, amely jól használta ki az emberelőnyt és a magyar bajnok hibáit, félelmetesnek azonban nem bizonyult. A kiállítás előtt kontrollálta a meccset a Videoton, egyenlő létszámnál pedig – némi késéssel reagálva amúgy – megindította a rohamokat és helyzetek sorát alakította ki.

A Vidi mellett szól az is, hogy a görögök magabiztosabbak lehetnek egy 2-1-es első meccs után. Edzőjük, Marinosz Uzunidisz önbizalommal telve nyilatkozott a továbbjutásról. Ha nem is nézte le az ellenfelet, de azért más nem tud elképzelni, minthogy az AEK menjen tovább. Márpedig ha ez így van, akkor az kedvező a Videotonnak, ugyanis egy körrel korábban a Malmö, kettővel ezelőtt pedig a bolgár Ludogorec állt neki túlzott önbizalommal a párharcnak. Apró szépséghiba, hogy a görög edző nyilatkozatát az Origo tolmácsolásában olvastuk, a laptól pedig nem áll távol a valóság alkalmankénti vagy inkább rendszerszintű meghajlítása.

De ettől függetlenül is a Videoton játékosaiból árad az elszánás, ami tekintve, hogy győztek már le ebben a sorozatban nehezebb ellenfelet is, mint az AEK, nem teljesen megalapozatlan.

A magyar csapatnak két gólt kell lőnie, de ettől függetlenül egyáltalán nem kell nekimennie a görögöknek. A foci nem matek, de ha azt vesszük, hogy a budapesti meccsen 50 percet játszottak egyenlő létszámnál és azt “lehozta” a Vidi 1-0-ra. Az gyakorlatilag egy félidő, tehát az athéni kétszer 45 perc alatt higgadtan megoldhatja a feladatot a fehérvári csapat. Nekiesni semmi esetre sem lenne értelme az AEK-nek, de ezt a Vidi százszor jobban tudja, mint bármilyen külső szemlélő. Tavaly az EL rájátszásában az első 0-0-s meccs után Felcsúton nekirontott a szerb Partizannak. Ebből az lett, hogy első percekben több helyzetet kihagytak a hazaiak, majd jött egy belgrádi ellentámadás, gól és onnan összecsuklott a magyar csapat, 0-4 lett a vége.

Ebbe a hibába most tehát nagy eséllyel nem esik bele a Videoton, így viszont minden adott, hogy szervezett játékkal akár egy 2-0-s győzelmet is kicsikarjon. A Vidi az AEK elleni hazai összecsapás előtti hat BL-meccsén összesen három gólt kapott.

BL: futballtörpék szintjén a magyar bajnokság

BL: futballtörpék szintjén a magyar bajnokság Kilenc év után lehet újra BL-főtáblás magyar fociklub, ha a Videoton továbbjut az AEK Athén elleni play-offban. Ez mindössze a harmadik magyar csoportkörös szereplés lenne a sorozatban, megnéztük, ez mennyit ér Európa keleti felében. Nem sokat.

Persze, ha a magyar csapatok szereplését és a múltat nézzük a továbbjutásra gondolni eléggé megmosolyogtató. Hiszen 1992 óta van csoportkör a BL-ben és azóta mindössze kétszer, 1995-ben (Ferencváros) és 2009-ben (Debrecen) jutott el ebbe a szakaszba a magyar bajnok. Ahogy azt a múltkor mutattuk, ez még Kelet-Európában is elég kevés. Igazából már a BL-rájátszás is hatalmas bravúr, hiszen 2009-ben a Debrecen jutott el utoljára (valójában eddig egyedül alkalommal) a play-offba. A Videoton honlapja nemrég meg arra is felhívta a figyelmet, hogy nemhogy magyar csapatnak, de még senkinek nem sikerült az, ami a fehérváriak továbbjutásához kellene: a BL-rájátszásban első meccs utáni hátrányból még nem jutott tovább alacsonyabban rangsorolt (a korábbi szereplések során megszerzett UEFA-együtthatók alapján) klub.

Ha nem jut tovább a Videoton, tragédia nincs, mert a BL-rájátszás kiesői átkerülnek az Európa-liga csoportkörébe, így ott is vár rá hat őszi meccs. Persze a BL és az EL között presztízsben és pénzben is hatalmas a különbség. A Bajnokok Ligájával több mint 5 milliárd forintot kaszálna a magyar bajnok, az EL-lel ennek kevesebb mint a felét.

A párharc érdekessége, hogy a Videoton és az AEK stadionját is újjáépítik, így a kedd esti visszavágó sem a görög bajnok otthonában rendezik (az első meccs a budapesti Groupama Arénában volt). Az athéni Olimpiai Stadionban magyar idő szerint este 9-kor kezdődik a visszavágó.