Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A híd politikai okok miatt zárva! – elindult a Nagy Imre-szobor eltávolítása elleni petíció

A híd politikai okok miatt zárva! – elindult a Nagy Imre-szobor eltávolítása elleni petíció

A „Nagy Imre marad” elnevezésű csoport hétfőn este helyezte ki transzparenseit a Vértanúk terén álló szoborra, és lezárták a gyalogos forgalom elől is. Ma pedig már aláírást gyűjtenek.

Nagy Imre első egész alakos hazai szobrát 1996. június 6-án (a mártír miniszterelnök születésének 100. évfordulója előtt egy nappal) avatták fel Budapest V. kerületében, a Vértanúk terén. Varga Tamás szobrászművész készítette az életnagyságú bronzalakot, ami egy hídon áll, és az Országházra néz. A szobor az 1919-es vörösterror áldozatainak emlékműve helyén található.

A kormány idén augusztus 13-án adott ki egy határozatot, amelyben az áll, hogy át kell építeni a Kossuth tér mellett található Vértanúk terét is. Az átalakítás után kitiltanák a térről a járműveket – kivéve a BKK buszait.

A Nagy Imre-szoborra nem tér ki külön a határozat, de Wachsler Tamás, a Kossuth tér megújításért felelős Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezetője korábban már megerősítette, hogy van szándék az áthelyezésére. Waschler még júliusban azt mondta, hogy hamarosan megkezdődnek az előkészítő munkák, és várhatóan 2019 végére a megújult Vértanúk tere a gyalogosoké lesz.

Waschler Tamás javaslata alapján

a Jászai Mari tér lehet az új helyszín,

ahová az alkotóval, Varga Tamással folytatott egyeztetés és a szükséges engedélyek beszerzése után állíthatják fel a Nagy Imre-szobrot.

 

A Steindl Imre Program vezetőjének álláspontja szerint, amit a Magyar Idők hozott le, a Vértanúk tere rehabilitációja során a második világháború utáni szoborrombolásokat megelőző képzőművészeti arculatot kell visszaállítani. Ennek megfelelően az 1934-től 1945 szeptemberéig a téren álló nemzeti vértanúk emlékművét korabeli fényképek, dokumentumok alapján tervezik rekonstruálni.

A Nagy Imre-szobor helyén tehát Hungária alakja áll majd egy kőpillére helyezett koporsó előtt, alatta a következő felirat lesz olvasható: „A nemzet vértanúinak 1918–1919”. A pillér hátoldalán egy izmos férfi vív sikeres harcot egy sárkányszerű szörnnyel, a férfi a magyarságot, a szörny a bolsevizmust jelképezi. Alatta felirat: „A Fehér Ház kezdeményezésére kegyelettel emelte a magyar nemzet”.

A Vértanúk terén álló egykori szobor / Forrás: Fortepan

A Nagy Imre-szobor elszállítása ellen időközben megalakult a „Nagy Imre marad” elnevezésű csoport, aktivistáik hétfőn este helyeztek el transzparenseket az alkotáson, többek között ilyen feliratokkal:

  • Nem NER-kompatibilis
  • Tudta? Nagy Imre hős
  • Itt fasizmus épül
  • A híd átmenetileg politikai okok miatt zárva!

Korábban, ahogy azt mi is megírtuk, egyedül a DK, valamint Nagy Imre unokája, Jánosi Katalin tiltakozott a szobor átszállítása ellen, de most az aktivistacsoport petíciót is indított az ügyben.

Nagy Imre szobra az elszállítás ellen tiltakozó transzparensekkel, amiket 2018. augusztus 27-én tettek ki / Forrás: Nagy Imre marad/Facebook

Felhívásukban azt írják: „A szobor méltó helye ott van, ahol jelenleg is áll: az Országház és a Szabadság tér között félúton. Méltó emléke 1956-nak és az ő akkor betöltött szerepének, áthelyezése a Jászai Mari térre, hogy a Fehér Ház felé (az egykori ÁVÓ épületére) nézzen, teljes nonszensz – ha nem egyenesen kegyeletsértő – nem csak rá, hanem az 1956-ban részt vett baloldali, kommunista forradalmárokra nézve is. (…) Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a Nagy Imre-szobrot jelenlegi helyéről eltávolítsák, és ezzel szembeköpjék 1956 emlékét.”

A petíciót itt lehet aláírni.

Borítókép: Nagy Imre miniszterelnök szobra esti díszkivilágításban a Vértanúk terén / Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI