Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Taktikát váltanak a gyermekvédelemben, iskolákba küldik a családvédőket

Taktikát váltanak a gyermekvédelemben, iskolákba küldik a családvédőket

A szülők írásos nyilatkozatban vehetik tudomásul, hogy gyermekük iskolájában szociális segítő tevékenység folyik. Bár akkor sincs semmi, ha a szülő ehhez nem járul hozzá, a szociális segítő ettől függetlenül foglalkozhat a problémás gyerekkel.

Alaposan átalakítja az Emmi a család- és gyermekvédelmi rendszert, ugyanis 2018. szeptember 1-től kötelező jelleggel minden óvodában és iskolában bevezetik az úgynevezett szociális segítő tevékenységet. Az erről szóló szakmai ajánlást – mely több szakember együttes munkája – a Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztálya adta ki és a kormány honlapján jelent meg.

A többoldalas dokumentumból kiderül, hogy a szociális segítők (a pozíciót felsőfokú szociális szakképzéssel lehet betölteni, de ha az nincs, akkor gyermek- és ifjúságvédelmi tanácsadó oklevéllel rendelkező is elláthatja) a járási székhely által fenntartott család- és gyermekjóléti központ alkalmazottja,

az iskolának pedig nincs beleszólása, hogy kit delegálnak hozzájuk,

maximum az intézményvezető fogalmazhat meg ajánlást, amit a családsegítő intézet vezetője mérlegelhet.

Egyre több a problémás gyerek

Az Emminél azzal magyarázzák a szolgáltatás bevezetését, hogy a mai korban egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie a pedagógusoknak, különös tekintettel arra, hogy egyre több a problémákkal küzdő gyerek. Sok fiatal nem ismeri a társas érintkezés szabályait, továbbá egyre fiatalabb korban jelenik meg az agresszió. A helyzetet ráadásul csak súlyosbítja, hogy a családok sem úgy működnek, mint régen.

Egyre kevesebb a klasszikus családban élő és több a válás is, egyre több család esik szét.

Azt pedig a minisztériumnál is látják, hogy bár az óvoda és iskola szocializációs ágensként működik – azaz a közoktatási intézmények a szülővel együtt nevelik a gyerekeket –, a világ megváltozott, és ilyen sokrétű problémára a pedagógusok jelenlegi tudásukkal nem tudnak adekvát választ adni.

Egy kislány édesanyjával a Gyerekesély program nyílt napján a CsEPERedő Biztos Kezdet Gyerekházban, a Somogy megyei Csökölyben 2015. április 29-én/MTI Fotó: Varga György

A szociális segítők munkája elsősorban a prevencióról szól majd, azaz hogy megelőzzék a gyermek veszélyeztetettségét. Az elképzelés szerint a gyakorlatban ez úgy néz majd ki, hogy a szociális segítő az iskolában vagy óvodában dolgozik majd – egyszerre akár több intézményben is alkalmazhatják –, ahol

a pedagógusok kérésére avatkozik be.

Ha a pedagógus jezi, hogy egy gyerekkel gondok vannak – főleg ha veszélyeztetett vagy szociálisan hátrányos helyzetű –, akkor lép színre a szociális segítő.

A hátrányos helyzetűek lesznek fókuszban

Persze számos iskola van, ahol hasonló feladatokat lát el a mentálhigiénés szakember, a szociális segítő abban az esetben a már meglévő szakemberhez csatlakozik. A szociális segítő

  • egyéni tanácsadást (segít a beilleszkedésben, konfliktusmegoldásban, pályaválasztással kapcsolatban döntést hozni)
  • csoportos foglalkozást (szervezhet prevenciós vagy fejlesztő tevékenységet, illetve szülőcsoportokat)
  • közösségi szociális munkát (iskolai programok stb.) végez majd.

A szociális segítő, tekintve hogy ezt a tevékenységet a veszélyeztetett és hátrányos helyzetű gyerekek segítésére találták ki, a jelzőrendszerben is részt vesz, de legfeljebb egy-két tanácsadást adhat. Azaz ha sokkal súlyosabb problémát észlel (a gyermek szexuális abúzus áldozata vagy hozzátartozója családon belüli erőszak érintettje), akkor azt jelentenie kell a hatóságnál, ami ebben az esetben a család- és gyermekjóléti szolgálat.

Megkerülhető a szülői ellenállás

Az új tevékenység egyébként már csak azért is jelentős változás, mivel köztudott, hogy a családvédők mindennapi munkája egyáltalán nem konfliktusmentes. A problémás családban élő szülők gyakran elzárkóznak a hatóság embereitől, akik így nem tudják hatékonyan ellátni munkájukat. A szociális segítő tevékenységhez is kell szülői nyilatkozat, melyben tudomásul veszi, hogy az óvodában és iskolában folyik ilyen szolgáltatás.

Bár ez egyelőre csak formaiságnak tűnik, ugyanis ahogy az az ajánlásból is kiderül, hogy ha a gyermek – akinek szülője nem írta alá a tudomásul vételi nyilatkozatot – önként segítséget kér a szociális segítőtől, az minden további nélkül meghallgathatja a gyermeket és ösztönözheti a szülőt, hogy fogadja el a segítséget.

Tehát jól látszik, hogy a szülői ellenállás – ami sajnos nem ritka a problémás családokban – megkerülhető.

Egy általunk megkérdezett családsegítő név nélkül elmondta, hogy ugyan pér hét múlva minden érintett intézményben elindul a szociális segítői tevékenység, ember még nincs rá, bár a munkaterületeiket már kialakították.

A SzocioNet Egyesített Szociális és Gyermekjóléti Intézmény családsegítő munkatársai Kaposváron 2016. március 1-jén./MTI Fotó: Varga György

„Elég nagy szerkezeti változások zajlottak le, de korántsem az a megoldás, hogy a családsegítőt beviszik az iskolákba és iskolákba. Mi pontosan látjuk, mi a probléma és mi lenne rá a megoldás.

Jobb lenne és a munkánkat is megkönnyítené, ha nagyobb lenne a hatáskörünk.

Van, hogy be sem engednek minket a családok az otthonukba, de nemcsak minket, a védőnők is hasonlóról tudnak beszámolni. Nincsenek jogosítványaink, nem törhetjük rá az ajtót a családra. Ezért kellene nagyobb hatáskör, hogy hatékonyabban tudjuk végezni a munkánkat”, kommentálta az új szociális szolgáltatást egy családsegítő.

Az ajánlásból kiderül, hogy ezer gyerekre egy családsegítő jut, a tervek szerint új embereket akarnak toborozni a pozícióra, de egyelőre valószínűbb, hogy a meglévő kollégákat csoportosítják át. Az Emmi évente 5,6 milliárd forintot szán a közoktatási szociális segítő tevékenységre.

Borítóképen a Zuglói Családsegítő és Gyermekjóléti Központ szociális munkása családlátogatáson 2015. november 12-én./MTI Fotó: Balogh Zoltán