Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Skóciában minden diák ingyen betétet kap, nálunk kísérleti program indul

Skóciában minden diák ingyen betétet kap, nálunk kísérleti program indul

A világon elsőként ingyen juthatnak hozzá az intimhigiéniás termékekhez a skóciai iskolák és felsőoktatási intézmények diákjai – jelentette be a skót kormány az úgynevezett menstruációs szegénység felszámolására irányuló erőfeszítések jegyében.

„Egy olyan gazdag országban, mint Skócia, elfogadhatatlan, hogy bárki számára nehézséget jelentsen az alapvető higiéniai termékek megvásárlása” – fogalmazott közleményében Aileen Campbell, a Skót Nemzeti Párt (SNP) politikusa a projekt múlt pénteki bejelentésekor.

A kezdeményezés révén Skócia lesz a világ első nemzete, amely ingyen tampont és tisztasági betétet biztosít az iskolák és felsőoktatási intézmények diákjai számára.

„Ez az 5,2 millió font (1,86 milliárd forint) összegű beruházás lehetővé teszi azok számára, akik rászorulnak, hogy nyugodt körülmények között és méltóságteljes módon jussanak hozzá ezekhez az intimhigiéniás termékekhez” – húzta alá Campbell, hozzátéve, hogy mindez megkönnyíti a diákok számára, hogy minden erejükkel a tanulásra összpontosítsanak.

Fotó: Halász Nóra

A Plan International nevű jótékonysági szervezet márciusban közölt kutatása szerint a Skóciában élő lányok nagyjából 45 százaléka kénytelen volt már vécépapírt vagy egyéb alternatívákat – például zoknit, újságpapírt – használni menstruációja idején, mivel nem volt pénze az intimhigiéniás termékek megvásárlására.

Nagy-Britanniában nagyjából minden tizedik lányt érint a probléma, amely egyenes arányban nő a szegénységben élők számának növekedésével.

„Ezeknek a termékeknek az ingyenes biztosításával, valamint a nyilvános mellékhelyiségekben az olyan hétköznapi termékek mellé helyezésével, mint a vécépapír és a kézmosó folyadékok, megszabadítjuk a lányokat attól a szégyenérzettől, amelyről gyakran beszámolnak nekünk” – mondta Lucy Russell, a Plan International nagy-britanniai részlegének szóvivője. Hozzátette: kulcsfontosságú, hogy a lányok megfelelő oktatásban is részesüljenek a saját testük működésével kapcsolatban, és hogy milyen is egy egészséges menstruációs ciklus.

Skócia North Ayrshire tanácsi kerülete lett nemrég Nagy-Britannia első olyan közigazgatási egysége, ahol ingyen lehet hozzájutni a higiéniás termékekhez a középületekben, méghozzá a mellékhelyiségekben kihelyezett automatákból.

Magyarországon sem ismeretlen

A világ sok országában még ma is szégyen, tabu a menstruáció. A WaterAid nevű szervezet szerint világszerte 1,25 milliárd nőnek nincs hozzáférése vécéhez a menstruációja idején és sok lány kénytelen ilyenkor hiányozni az iskolából, aminek következtében gyakran elbocsátják őket az intézményből.

A jelenség Magyarországon sem ismeretlen, több alapítvány is arról számolt be, hogy szegényebb térségekben komoly problémát jelent a nőknek az alapvető higiéniai termékek beszerzése. Ahogy azt korábban a Zoom.hu megírta, a Magyar Vöröskereszt éppen ezért indít pilot programot Békés megye két járásában, melynek során

800 lány kap fél évre elegendő betétet.

„A megyében dolgozó védőnők, sőt tankerületi vezetők is beszámoltak már nekünk hasonló esetekről. Tudunk például olyan matektanárról, aki kis neszesszert varrt, abba saját pénzén vásárol tampont és betétet, és mindig diszkréten annak a lánynak adja, akinek szüksége van rá” – magyarázta Váradi Mariann, a humanitárius szervezet egészségfejlesztési szakmai vezetője, miért van szükség a programra, amit később szeretnének majd kiterjeszteni.