Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Mészáros Lőrinc felesége is banktulajdonos lesz

Mészáros Lőrinc felesége is banktulajdonos lesz

A Mészáros család átalakította az MKB Bank feletti ellenőrzését. Mészárosné Kelemen Beatrix is közvetett tulajdonos lesz az MKB Bankban.

Két lépésben átalakul a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt Metis és Metis 2. Magántőkealapok tulajdonában lévő MKB részvénycsomag tulajdonosi szerkezete – tette közzé a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. a Budapesti Értéktőzsdén. A tranzakciókkal egyidejűleg Mészáros Lőrinc és felesége Mészárosné Kelemen Beatrix kizárólagos befektetőivé váltak a Metis és Metis 2. zártkörű magántőkealapoknak – így a milliárdos házaspár az alapok révén 48,62 százalékos tulajdonosai lesznek. Mészárosné Kelemen Beatrix így a családi cégek és a ECHO TV után tulajdonosként jelenik meg az egyik legnagyobb magyar bankban.

A közleményből kiderül, hogy a METIS Magántőkealapból kiválás útján létrejött EIRENE Magántőkealap a bank 9,99 százalékos részvénycsomagjával rendelkezik, az alap kezelését pedig a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. veszi át a Konzum-csoporttól. Ezzel csaknem egy időben a METIS 2. Magántőkealap kizárólagos tulajdonában lévő RKOFIN Kft. elővásárlási joga alapján megszerzi az MKB Bank MRP szervezetétől a pénzintézet 9,62 százalékos befolyást biztosító dolgozói részvénycsomagját. A két tranzakció eredményeként a tőzsdei társaság alapkezelőjének MKB fölötti befolyása mindösszesen 0,37 százalékkal csökken. Az ügyletek lezárásához az MNB felügyeleti eljárásai is szükségesek – közölte a Konzum Nyrt.