Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ferenc pápa még reagálni sem kíván az ellene felhozott vádakra

Ferenc pápa még reagálni sem kíván az ellene felhozott vádakra

Ferenc pápa szóra sem méltatja az ellene felhozott vádakat, amelyeket Vatikán volt washingtoni nagykövete juttatott el a katolikus sajtóhoz egy 11 oldalas nyilatkozatban. Carlo Maria Vigano érsek szerint a pápa évek óta tudott Washington volt érsekének, Theodore McCarricknek a szexuális zaklatási ügyéről.

Az írországi látogatásáról elutazó egyházfő közölte: a dokumentumban lévő állítások „magukért beszélnek”, az őt erről kérdező újságírókat pedig arra biztatta, hogy figyelmesen olvassák el a nyilatkozatot és vonják le maguknak a következtetéseket.

„Ferenc pápa elsőként kell, hogy jó példát mutasson bíborosoknak és püspököknek, akik leplezték McCarrick visszaélését, és le kell mondania velük együtt” – írta Carlo Maria Vigano érsek a konzervatív amerikai katolikus sajtótermékekben és egy jobboldali olasz napilapban egyidejűleg közzétett írásában, bizonyítékokkal azonban nem állt elő.

Vigano érsek számos volt és jelenlegi katolikus egyházi tisztviselőt vádolt meg azzal, hogy eltussolták McCarrick ügyeit. Az AP amerikai hírügynökség szerint Washington volt érsekét azzal vádolják, hogy csaknem 50 éve szexuálisan bántalmazott egy fiatalkorút, és papnövendékeket kényszerített arra, hogy ágyba bújjanak vele.

Vigano állítása szerint Ferenc pápa 2013-ban rehabilitálta az akkor már szankcionált McCarricket.
A 88 éves volt washingtoni érsek lemondását a Vatikánt irányító bíborosi testületben elfoglalt posztjáról csak idén augusztusban fogadta el Ferenc pápa. McCarrickre azt szabták ki, hogy élete hátralévő részét a világtól visszavonulva, imával és bűnbánattal töltse.