Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A magyar kormány kétmillió eurós adományából újult meg egy iraki keresztény település

A magyar kormány kétmillió eurós adományából újult meg egy iraki keresztény település

Közel kétmillió eurós magyar adományból újították fel Irakban azt a keresztény települést, amelyet az Iszlám Állam tarolt le, a helybeliek pedig köszönetük jeléül átkeresztelték városukat: úgy nevezik, hogy Tell-Aszkuf – Magyarország leánya, írja a Magyar Idők a hétfői számában.

A megrongált lakóházainak helyreállításához nyújtott magyar kormányzati hozzájárulásról szóló egyezményt 2017. május 30-án írták alá Magyarországon.

A lapnak interjút adott Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkára, aki elmondta: az elmúlt másfél évben összesen 4,5 milliárd forintot fordítottak az üldözött keresztények megsegítésére annak érdekében, hogy ne kényszerüljenek migrációra. A programok közül kiemelkedőnek nevezte Tell-Aszkuf teljes újjáépítését.

A Ninivei-fennsíkon található települést 2014-ben rohanta le és foglalta el az Iszlám Állam, majd üldözte el az ott élő 1300 keresztény családot. A harcok következtében 900 épület sérült meg. A települést közel kétmillió eurós magyar adományból teljesen felújították, és ezer család már vissza is tért lakóhelyére.A lap kérdésére Azbej Tristan elmondta: azok a politikai és egyházi szereplők, akik Európában nem közönyösek az üldözött keresztények sorsa iránt, elismerik a Magyarország által indított programot, amelyben a kormány az átláthatatlan nemzetközi szervezetek vagy más köztes szereplők helyett a támogatást közvetlenül a fenyegetett közösségekhez juttatja el.

 

Nyitó képünkön: Orbán Viktor miniszterelnök és Lui Rafael Szakó babiloni káld katolikus pátriárka az iraki Tell-Aszkuf megrongált lakóházainak helyreállításához nyújtott magyar kormányzati hozzájárulásról szóló egyezmény aláírásán az Országházban 2017. május 30-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Magyar Idők, MTI