Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tüntetők várják Orbánt Olaszországban

Tüntetők várják Orbánt Olaszországban

Az olasz balközép Demokrata Párt (PD) tüntetést hirdetett meg kedden Milánóban Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, illetve az általuk képviselt “egoista és szögesdrótos” Európa ellen, számolt be az MTI.

A tiltakozás helyszíne a milánói prefektúrához közeli Babila-tér lesz, miután a két politikus Milánóban találkozik egymássa. A téma az európai migrációs politika lesz.

“Salvini és Orbán a gyűlölet és a megosztottság Európájának vezetői, Visegrádi Uniót akarnak létrehozni Olaszországgal” – nyilatkozta Emanuele Fiano a PD képviselője.

Az Öt Csillag Mozgalom olasz kormánypárti frakcióvezetőinek közleménye ugyanakkor leszögezte, Salvini és Orbán kedden esedékes megbeszélése

csak és kizárólag politikai eszmecsere és nem intézményes vagy kormánytalálkozónak számít.

Az M5S szenátusi és képviselőházi frakcióvezetője közös nyilatkozata hangsúlyozza, “azoknak az országoknak, amelyek nem csatlakoznak a menekültek áthelyezésekhez, és mindazoknak, akik válaszra sem méltatják Olaszország segélykérelmét, véleményünk szerint nem kellene több európai forrásban részesülnie. És ezen országok között jelenleg Magyarország is szerepel”.

Az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali parlamenti párt üdvözölte Matteo Salvini és Orbán Viktor találkozóját.

Az FdI parlamenti frakcióvezetői szintén együttesen hangsúlyozták, hogy a Ligával osztják a magyar miniszterelnök iránti barátságot és politikájának tiszteletét. Az FdI közleménye szerint a Giuseppe Conte vezette olasz kormánynak tisztáznia kellene, hogy helyet ad-e az M5S “félrebeszélő” kijelentéseinek.

“Örülünk hogy a belügyminiszter azzal találkozik, aki igyekszik gátat szabni az illegális bevándorlók inváziójának, amelynek Európa az áldozata. Reméljük, hogy a találkozó a következetes, népeinket védő közös politikát erősíti” – tette hozzá az FdI.

A jobbközép Hajrá Olaszország (FI) szerint az M5S elhatárolódása a kormánypártok egyre határozottabb megosztottságára utal és azt bizonyítja, hogy a római kormány migrációs politikája egyáltalán nem olyan egységes.

Borítókép fotó: Veres Viktor