Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

További másfél millió magyar készül kivándorolni

További másfél millió magyar készül kivándorolni

Közel 1,2 millió munkaképes korú felnőtt, a velük távozó családtagokkal együtt pedig közel másfél millió magyar tervezi, hogy külföldön folytatja tovább – derült ki a Publicus Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából. A külföldi munkavállalásra a legtöbben az alacsony hazai fizetéseket, az előrelépési lehetőségek hiányát és a jelenlegi politikai helyzetet jelölték meg indokként.

A Vasárnapi Hírek megbízásából augusztus 10. és 17. között készült felmérés során a Publicus Intézet 998 főt kérdeztek meg és ez alapján vizsgálták a magyar választókorúak kivándorlással kapcsolatos véleményét és szándékait. A megkérdezetteknek átlagosan hét közeli családtagja,ismerőse vándorolt már külföldre az elmúlt pár évben és körülbelül nyolc fő vállal közülük tartósan munkát külföldön. A kivándorlást tervezők között a fiatalok aránya a legmagasabb, 41 százalék, azaz 580 ezer fő készül elhagyni szülőföldjét a jobb jövő reményében.

Borítókép forrása: Robert Alexander/Getty Images