Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Töröltek egy vegán fesztivált a húsevők fenyegetései miatt

Töröltek egy vegán fesztivált a húsevők fenyegetései miatt

Töröltek egy franciaországi vegán fesztivált, mert erőszakos cselekményektől tartanak – írta a The Local helyi kiadása.

Calais polgármesteri hivatala közleményében azt írta, hogy a szeptember 8-ára tervezett eseményt azért halasztották el, hogy garantálják a közrendet, és megvédjék a szervezőket és a résztvevőket. A hatóságok szerint információkat kaptak arról, hogy többen is meg akarják zavarni a fesztivált, de azt is hozzátették, hogy ennek semmi köze a rendezvény témájához.

Facebook-oldalukon a szervezők viszont azt állították,

a polgármester döntése mögött a „helyi vadászok és farmerek fenyegetései” állnak.

A hagyományosan húsevő Franciaországban az utóbbi időkben egyre népszerűbb a vegetáriánus és a vegán táplálkozás, sok étterem felvette az étlapjára a húsmentes fogásokat, és az állatvédelem is egyre nagyobb teret nyer. Ez viszont konfliktusokat szül az aktivisták, valamint a hentesek között, az utóbbiak júniusban már a francia belügyminisztertől kértek védelmet a vegán aktivisták erőszakossága ellen.

Észak-Franciaországban több hentesboltot vérre emlékeztető festékkel fújtak le, márciusban pedig egy vegán sajtkészítőt büntettek meg, mert a Facebookon örömét fejezte ki egy hentes meggyilkolása miatt.

„Titeket sokkol, hogy egy gyilkost megöl egy terrorista, én viszont egyáltalán nem sajnálom, van benne igazság” – írta.

A hanyatló húseladások miatt a gazdák sikeresen lobbiztak a kormánynál, hogy előzze meg a húsmentes étkezésnek kedvező intézkedéseket. A Parlament nemrég leszavazta azt az indítványt, hogy az iskolákban egy héten egyszer vegetáriánus ételt szolgáljanak fel, és be akarják tiltani a húsra emlékeztető elnevezéseket is a vegán, vagy vega termékeken is.

Borítókép: Vegán aktivisták tiltakozása. Fotó: Alain Pitton/NurPhoto via Getty Images