Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tizenhat beteg menekültet hoztak le a Szicíliánál veszteglő hajóról

Tizenhat beteg menekültet hoztak le a Szicíliánál veszteglő hajóról

Orvosok utasítására azonnal leszállítottak 16 beteg menekültet a szíciliai Catania kikötőjében ötödik napja veszteglő hajóról.

Az orvosok a 11 nő és öt férfi kivizsgálása után arra adtak utasítást, hogy tegyék őket csónakokra, és szállítsák a cataniai Garibaldi kórházba. Értesülések szerint valamennyiük esetében a tuberkulózis gyanúja merült fel. A vöröskereszt illetékese ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy egészségi állapotuk “nem különösebben válságos”.

Az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója tíz nappal ezelőtt vette a 190 fős csoportot fedélzetére. Danilo Toninelli infrastrukturális és közlekedési miniszterhétfőn az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa hétfőn engedélyezte, hogy a hajó Catania kikötőjében megálljon. Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga politikusa viszont nemet mondott arra, hogy a migránsok olasz területre lépjenek. A fedélzetén lévők közül 13-at azonnal Lampedusába szállítottak kórházi kivizsgálásra, majd a belügyminisztérium szerdán 27 felnőtt kíséret nélküli kis- és fiatalkorúnak engedélyezte, hogy leszállhassanak a hajóról. Így 150-en maradtak a Diciottin.

A fedélzetén lévők zöme eritreai férfi.

A Diciotti fedélzetőn lévőket egyelőre senki nem akarja befogadni.

Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes többször azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben az EU nem osztja szét a Diciottin tartózkodó migránsokat a tagállamok között, Olaszország leállítja befizetéseit az európai uniós kasszákba. Az Európai Bizottság kezdeményezésére pénteken tíz uniós ország képviselői tanácskoztak az esetről, de nem találtak rá megoldást.

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa arra szólította fel az érintett uniós országokat, hogy a júniusi csúcstalálkozójukon született megállapodással összhangban sürgősen kínáljanak áttelepülési lehetőséget a menedékkérőknek, Olaszország pedig azonnal engedélyezze a fedélzeten lévők leszállását a hajóról. Grandi szerint az érintett országok a végsőkig futnak versenyt abban, hogy ki tud a legkevesebb felelősséget vállalni a tengeren kimentett emberekért.

„Veszélyes és erkölcstelen kockára tenni a menekültek és a menedékkérők életét, miközben zajlik az országok közötti politikai kötélhúzás a hosszú távú megoldásról” – áll Grandi közleményében, amely szerint nem veszhetnek “a politika örvényébe azok a megrémült emberek, akiknek talán nemzetközi védelemre van szükségük”.

Hírügynökségek ezzel összefüggésben emlékeztetnek arra, hogy 2014 óta 650 ezer migráns szállt partra Olaszországban, a három hónapja hivatalba lépett olasz kormány pedig nem akarja engedélyezni a mentőhajók kikötését, amíg az EU-tagországok nem hajlandók őket egymás között elosztani.