Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tanácsadók a fővárosi kerületeknél: a havi egymilliós fizetés sem lehetetlen

Tanácsadók a fővárosi kerületeknél: a havi egymilliós fizetés sem lehetetlen

Budapesten a 23 kerületi önkormányzat közül 10 alkalmaz (fő)tanácsadót. Összesen 39-et, és havi mintegy 21 milliót költenek rájuk, vagyis az átlagfizetésük bruttó 541 ezer forint – derült ki a Zoom.hu közérdekű adatigénylésére adott válaszokból. A pénzek kerületenként elég eltérőek: a legalacsonyabb havi díjazás bruttó 127 ezer forint – ez a minimálbérnél is kisebb –,

a legmagasabb pedig több mint havi egymillió, ami már államtitkári fizetés.

Óbuda titkolózásban is csúcstartó

Minden szempontból csúcstartónak mondható a kerületek között Óbuda. Itt van a legtöbb, tíz tanácsadó, és itt fizeti ki az önkormányzat összességében a legtöbb pénzt nekik: havonta bruttó 6,6 milliót. Ez 661 500 forintos átlagfizetést jelent, ami a tanácsadókat foglalkoztató tíz kerület átlagánál ugyan több, de nem biztos, hogy kirívó egyedi értékeket jelent.

A III. kerületben költik a legtöbbet a tanácsadók fizetésére Forrás: Giphy

Ezt csak azért nem jelenthetjük ki biztosan, mert a III. kerület titkolózásban is csúcstartónak bizonyult, és egyenként nem adták meg a tanácsadókként foglakoztatott közalkalmazottak pontos fizetését, csupán egy átlagértéket. Ráadásul mindezt elég nehezen és lassan lehetett megtudni az önkormányzattól. Törvény írja elő, hogy alapesetben 15 naptári napon belül kell kiadni a közérdekű adatot, ám Óbudának ez nem sikerült.

A 15. napon küldtek ugyan választ, ám az a kért információk közül – (fő)tanácsadók száma, neve, munkaköre, juttatása – csak arra adott konkrét választ, hogy tízen vannak. Sürgető levelek, telefonok és újabb több mint három hét várakozás után megkaptuk a neveket és a munkaköri leírást, ám a fizetéseket nem. Újabb levelezés és a jogszabályi előírások közös elemzése után is csak az átlagfizetést voltak hajlandóak elárulni, vagyis mostanáig

Óbudán a határidő háromszorosa, 50 nap sem volt elég, hogy maradéktalanul eleget tegyenek jogszabályi kötelezettségüknek.

A grafikonon látszik, hogy az óbudai havi 6,6 millió az abszolút csúcs:

A XI. kerületben sem spórolnak

Ami a III. kerületnek nem sikerült, az a másik 22 önkormányzatnak igen: ha elő is fordult néhány nap csúszás, végül mindenhonnan minden kérdésünkre konkrét választ kaptunk. Így fel lehetett állítani a kerületek közti rangsort, ez alapján pedig a második helyezett a XI. kerület. Itt, Újbudán ugyancsak 10 (fő)tanácsadó dolgozik, ám jóval kevesebbért, mivel az ő alapfizetésük összesen csak 4,3 millió forint havonta.

A XI. kerületben a legkisebb bruttó tanácsadói bér 300 ezer, a legmagasabb pedig a 649 ezer forint. Viszont igazán bőkezűek az egyéb juttatásokkal: a máshol is adott évi 200 ezer forintos cafeterián felül itt mind a tízen kaptak mobilt (Samsungot, IPhone-t, Huawei-t) és hozzá havi(!) 5-10-20-25 ezres telefonköltség-hozzájárulást.

Sőt, egyedüliként Budapesten, a három legjobban kereső tanácsadónak “vezetői költségtérítés” is jár, havi 224-259 ezer Ft.

Dobogós Zugló 750 ezres átlaggal

A két, tanácsadókra legtöbbet költő – kormánypárti vezetésű – önkormányzatnál jóval szerényebbnek bizonyultak a többiek: a tanácsadók számát és fizetését nézve is. Ezt mutatja, hogy a képzeletbeli dobogó harmadik lépcsőjére már az óbudai havi összeg harmadával és az újbudai költés felével fel lehetett kerülni.

A harmadik helyet az ellenzéki vezetésű Zugló foglalja el, mivel ott három tanácsadóra 2,25 milliót költenek. A népesség arányához viszonyítva itt nem is kerülnek annyiba ezek a köztisztviselők: a 124 ezres városrészben a csecsemőtől az aggastyánig mindenki havi 18 forinttal járul hozzá a foglalkoztatásukhoz – ugyanez az érték a III. kerületben 50, a XI. kerületben pedig 28 forint.

A 23 kerület adatait tartalmazó táblázat jól mutatja a különbségeket:

Akár egymilliót is fizet a XII. kerület

A pontos számokat közlő kerületek közül a legmagasabb egyéni tanácsadói fizetést a XII. kerület kínálja. Itt két tanácsadónak összesen havi bruttó 1,75 milliót fizetnek, de ebből az egyikük, aki stratégiai feladatokért felel, egymillió-hatezer forintot keres, emellé jár mobil és cafeteria is. Ez összességében a középmezőnyben való szereplésre elég, és 30 forintos lakosságszám-arányos kiadást jelent.

Szintén két tanácsadót foglalkoztat az II. kerület, és ők egységesen 451000 forintot kapnak, továbbá az összes önkormányzati köztisztviselőt megillető cafeteria és ruházati költségtérítés is jár nekik, valamint havi 8000 forintos értékhatárig telefonálhatnak az önkormányzat számlájára.

Zuglóhoz hasonlóan 3-3 tanácsadó dolgozik az I. és az V. kerületben. Előbbiben a tanácsadók 400, 500 és 605 ezer forintos bruttó bért kapnak, ezzel lakosságszám-arányosan itt költenek a legtöbbet, 59 forintot rájuk. Az V. kerület több egyéni sajátossággal is bír. Itt van a legalacsonyabb, 127 ezres juttatás, amit az ifjúságpolitikai szakértő kap (a nemzetiségi tanácsadó már 150-et), és

Budapesten egyedüliként az V. kerületben egy ügyvédi iroda is tanácsadói státusszal bír – a Morvai és Társa Iroda havi 495 ezret kap.

A XXI. kerületben, Csepelen 2,2 milliót költenek havonta a tanácsadókra, akikből négy van, fizetésük pedig 400, 520-520 és 750 ezer forint (plusz cafeteria és mobilhasználat). A legkevesebb, 1-1 tanácsadó a VI. és a X. kerületben van: előbbiben havi 388,6 ezerért, utóbbiban 420 ezerért, amivel Kőbánya a legtakarékosabb, hiszen ez mindössze 5 forintos lakosságszám-arányos kiadást jelent a kerületnek. Egyáltalán nem alkalmaz (fő)tanácsadót az alábbi 13 kerület: IV., VII., VIII., IX., XIII., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX, XX., XXII., és XXIII.

A főváros egymaga többet költ

A 10, tanácsadókat alkalmazó kerület tehát összesen havi 21,1 milliót fizet ki a 39 kiemelt köztisztviselőjének. Ennél is többe, havi mintegy 25 millió forintba kerül a Fővárosi Önkormányzat összesen 37 tanácsadója – erről még tavaly októberben írt a Zoom.hu a Főpolgármesteri Hivataltól kikért adatok alapján. Arról is írtunk, hogy milyen

érdekes nevek vannak Tarlós István és három helyettesének tanácsadói közt.

A megyei jogú városok is élnek azzal a törvény lehetőséggel, hogy önkormányzati (fő)tanácsadókat foglalkoztathatnak. A Zoom.hu nemrég – szintén közérdekű adatigénylés útján – szedte össze a megyei jogú városok adatait. A válaszokból kiderült, hogy a 23 városban 53 (fő)tanácsadót alkalmaznak, havonta összesen több mint 21 millió forintért.

Borítókép: Illusztráció / Forrás: giphy.com