Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Késői anyaság: miért nem hoznak világra még egy magyart a nők?

Késői anyaság: miért nem hoznak világra még egy magyart a nők?

A legfrissebb felmérések szerint a teljes elmagányosodás felé haladnak a magyar fiatalok, a 15 éven felüli lakosság csaknem fele egyedülálló. A sokat emlegetett demográfiai válságot is alátámasztják a számok:

a 35–39 éves férfiak 41, a nők 25 százalékának nincs gyereke.

A hirtelen reakciók között számos, a nők függetlenedésére és karrierépítésére vonatkozó magyarázatot lehetett olvasni, de valóban ez lenne az indoka annak, hogy a magyarok nem akarnak, vagy az előző évtizedekhez jóval később vállalnak gyermeket? És ha már így döntöttek, van veszélye az idősebb korban vállalt anyaságnak?

Gyereket csak stabil kapcsolatban

„A férfiak egyre nehezebben köteleződnek el, így a hosszú távú párkapcsolatok száma is jelentősen csökkent – magyarázta Hevesi Kriszta szexuálpszichológus.

„Korántsem arról van szó, hogy a karrierjük építése miatt ne mernének gyermeket vállalni a nők, inkább arról, hogy a „hook-up” [ tágabb fordításban: „egyéjszakás kalandok”] kultúrájában jogosan mondják ki;

nem akarják magányosan nevelni gyereküket.”

De nemcsak ez lehet az oka, ha valaki fél belevágni a gyermekvállalásba. Ha volt a családban szüléshez, születéshez kapcsolódó trauma – például komplikáció lépett – vagy a férfiak esetében, ha arra látott példát az illető, hogy a gyerek teljességgel megváltoztatta valamely férfi családtag életét (például a korábban szívesen űzött hobbikra már nem jut idő), az is kiválthat ellenérzéseket.

Hevesi szerint ha már stabil párkapcsolatban él a pár, a legjobb, ha nagyjából egy-két évet várnak, míg megérkezik a kis trónörökös, hiszen a legideálisabb, ha a pár kettesben megéli a szerelem kezdeti, szenvedélyes időszakát és így később, amikor már csökken az együtt töltött idő, vissza tudnak „nyúlni” ehhez a periódushoz. Ebben az időszakban olyan közös örömök megélésére van lehetőségük, amelyekre később esetleg már kevesebb idő jutna, ilyenkor tud kialakulni az úgynevezett „szexuális harmónia”, ami egy jó kapcsolat szerves részét képezi.

Persze az sem jó ha túl későn kezdenek bele a babaprojektbe , hiszen a stressz, hogy esetleg „nem jön össze”, megviselheti a nemi életüket. A szex ezáltal elveszítheti a „felnőttek játéka” funkcióját, csupán a reprodukció eszközévé válhat. A legjobb tehát, ha néhány év együttlét után, nem stresszelve, „ha érkezni akar, akkor már jöhet” hozzáállással vágnak bele a párok a gyerekvállalásba.

Emellett igen fontos a párkapcsolat minősége is, hiszen ha a nő biztonságban érzi magát, jó élményeket köt párjához, a gyermekhez is sokkal pozitívabban viszonyul majd.

„A gyerek a férfi mini reprodukciója is, így ez egy plusz érzelmi töltetet adhat az anya részéről, hogy gyermekében viszontlátja az apát is”– mondta Hevesi. Ráadásul egy jó házasság/kapcsolat a későbbiekben mintaként szolgálhat az utódok számára. Gyakran látni arra példát, hogy

a rossz kapcsolatot a gyerek továbbörökíti, hiszen nem látott megfelelő mintákat

a konfliktusok kezelésére.

Édes teher

„A szervezet leginkább 18-35 éves kor között van felkészülve a szaporodásra, de ezt a tényt is rugalmasan kell kezelni, hiszen ez nem azt jelenti, hogy később ne hozhatna valaki a világra egészséges gyermeket – mondta a Zoom.hu-nak dr. Hetényi Gábor, szülész-nőgyógyász.

„Ma már van lehetőség rá, hogy kiszűrjük, a fejlődésben lévő magzat egészséges-e vagy sem” – folytatta a szakértő, aki kiemelte, hogy ma már

társadalmi okok miatt kitolódott a gyermekvállalás ideje.

Ráadásul az átlagéletkor is egyre magasabb, így már nem feltétlenül állja meg az az intelem a helyét, hogy „fel is kell azt a gyereket nevelni, ne halogasd sokáig”.

Dr. Hetényi szerint az idő előrehaladtával [35 év felett] természetesen fennállnak bizonyos kockázatok: kromoszómarendellenességek keletkezhetnek a magzatban. Az édesanya számára pedig ilyenkor már megterhelőbb a várandósság, hiszen ebben a korban már

gyakrabban előfordulnak mozgásszervi és emésztési megbetegedések.

Az áldott állapot persze nem csak hátrányokkal, előnyökkel is jár a kismamák számára. Életkortól függetlenül a szoptató nőknél alacsonyabb az emlőrák kockázata, azoknál pedig akik már a világra hoztak egy gyermeket, a petefészekrák kialakulásának is jóval kisebb az esélye.

Borítókép forrása: MTI / Balázs Attila / Képünk illusztráció!