Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Huszti páros lábbal szállt bele a Videoton BL-szereplésébe, de innen is van kiút

Huszti páros lábbal szállt bele a Videoton BL-szereplésébe, de innen is van kiút

Egyenlő létszámnál egyáltalán nem tűnt verhetetlennek az AEK, így Athénban is lehet esélye a magyar bajnoknak. De még az is lehet, hogy az Európa Ligában sem lenne rossz a Vidinek? És kell ehhez csillagászati pénzért Dzsudzsák? Végigvettünk néhány szempontot szerdai, 2-1-es görög győzelemmel zárult Videoton-AEK Bajnokok Ligája-rájátszás első meccse után.

Kiállítás – ami eddig belefért, az most már nem. A stadionban együtt ordítottunk ezrekkel, hogy csalt/benézett valamit a bíró, hogy színészkedett a 23. percben görög játékos Huszti belépője után. Visszanézve az esetet azonban egyértelmű, hogy azonnali pirosat ért az eset, hiszen a magyar játékos becsúszó lába még véletlenül sem a labdát kereste. Persze a főszereplő, illetve a csapattársai is azt hangsúlyozták, hogy nem volt szándékosság az esetben, azonban Gianluca Rocchi játékvezető néhány méterre állt az esettől, ráadásul jó szögben, így lehet hinni neki.

A másik, hogy egy vébét megjárt bíró valószínűleg készült a Videotonból, és mondjuk látta a Ludogorec elleni meccseket, amikor a magyar bajnok játékosai lapokat, sőt, talán kiállítást úsztak meg, köztük Huszti is. Aki nem szurkol itthon a fehérváriaknak, nem kedveli a stílusukat, csak ami eddig belefért, most nem fért bele.

Ráadásul Husztitól nem állnak annyira távol az öncélú szabálytalanságok, a legemlékezetesebb esete egy vébéselejtezőn okozott nagy hátrányt a válogatottnak. Igaz, 21 éves volt, amikor 2004-ben, a horvátok elleni idegenbeli meccsen a 10. percben állították ki egy könyöklésért és a vége sima 0-3 lett. De végülis a kiállított játékos is azt mondta, ő mindig így megy a labdákra – talán nem véletlen, hogy sok szidalmat kap más csapatok drukkereitől.

Valójában segített a bíró. Úgy tűnik, Rocchi játékvezető kompenzálhatott, amikor egy Husztiéhoz hasonló szituációban kiszórta a gólszerző Bakaszetaszt. Csakhogy ezt az esetet nézegetve pedig nagyon gyanús, hogy a görög játékos – ellentétben Husztival – valóban a labdát akarta eltalálni, és eközben talpalt rá a Vidi-játékos lábára. Ez sokkal kevésbé tűnik pirosnak, ennek köszönhetően visszajöhetett a meccsbe a magyar csapat.

Nem tipikus Videoton BL-meccs volt. Ez a megállapítás a középpályás Kovács Istvántól származik, és itt nem csak a kiállításra lehet gondolni. Az AEK Athén papíron volt csak erősebb csapat szerdán, a magyar bajnok a kiállításig imponálóan kontrollálta a meccset. Ez nem azt jelenti, hogy fölényben lettek volna Juhászék, de azt igen, hogy pontosan érezték, tudták, mit engednek meg a görögöknek. Amikor pedig újra egyenlő lett a létszám, egyértelmű fölénybe került a hazai csapat. Döbbenetes volt látni, hogy a luxemburgi Dudelange elleni kínlódás, a bolgár Ludogorec elleni játéktördelés és a Malmővel szembeni célfoci után irányít egy BL-selejtezőn a Videoton. A magyar bajnok szép támadásokat vezetett és a játékosai nem a seggükön vették a levegőt egy jóval magasabban jegyzett ellenféllel szemben.

A visszavágón minden nyitott. Az, amit a Videoton egyenlő létszámnál mutatott, több mint biztató a visszavágó előtt. Igaz, a görögök sem fognak nyomás alatt játszani, nem kell mindenképp nagy erőkkel támadniuk, de a félelmetesnek ígérkező hangulatban valószínűleg nem ülhetnek rá a 0-0-ra. A Vidi azonban az eddig is látott hátsó stabilitásból kiindulva meglepetést okozhat.

Melyik a jobb, a Bajnokok Ligája vagy Európa-liga? A kérdés nettó ökörségnek tűnik elsőre, azonban nem teljesen az. A Bajnokok Ligájával hatalmas pénz kereshető, 2-3-szor annyi, mint az EL-lel és hát a presztízse is sokkal nagyobb. Azonban bármennyire lelkesedünk azért, amit szerdán helyenként mutatott a magyar bajnok, a BL-csoportkörben a Videoton csak extrém szerencsés sorsolás esetén szerezhetne pontokat. Az EL azonban erősségre más kávéház, és a fehérváriak 2012-es szereplésükkor kis híján továbbmentek a csoportjukból. Ez a csapat, további erősítésekkel (amelyek lehetővé tennék a kettős terhelést a bajnokságban és a nemzetközi kupában) egyáltalán nem lenne esélytelen egy csoportból való továbbjutásra. Persze pénzben még mindig nincs ott egy kieséses szakaszba jutás sem, viszont, nézegetve a szereplésért kapható UEFA-együtthatókat, lehet, hogy egy jó szerepléssel a jövőre nézve több pontot tudna elérni Marko Nikolics csapata.

Kell ide egy Dzsudzsák? Félmilliárdos fizetésért biztosan nem érné meg beleszuszakolni a Videoton játékába az araboknál levezető, és hónapok óta csapat nélküli Dzsudzsák Balázst, akit évek óta kizárólag a pénz motivál. A Vidivel hírbe hozott középpályásnak nem az elsődleges erőssége a védekezés, márpedig a piros-kékek eredményei ebből indulnak ki. A felröppent félmilliárdos fizetés éterinek tűnik egy magyar csapat esetében, azonban onnan is nézhetjük, hogy Lazovicék egy BL-csoportkörbe jutással kapásból ennek a tízszeresét keresnék meg a klubnak. Abban is lehetne gondolkodni, hogy az ingyen leigazolt válogatott csapatkapitányt a télen, hat csoportmeccs után, kis szerencsével annyi pénzért passzolhatná el a Vidi, amennyit kifizetett neki.

Dzsudzsák Balázst havi ötvenmillió forintért szerződtetné a Mol-Vidi

Dzsudzsák Balázst havi ötvenmillió forintért szerződtetné a Mol-Vidi Ez a futballista eddigi fizetéseihez képest aprópénz, viszont a duplája a legnagyobb Vidi-fizetéseknek. Kell a tapasztalat a magyar csapatnál a BL-csoportkörbe jutáshoz. A Ripost szerint komolyra fordultak a tárgyalások Dzsudzsák Balázs és a Mol-Vidi között.

Hangulat – sok is, kevés is. Sokan fanyalogtak, hogy miért csak 11 ezren voltak kint az Üllői úton a szerdai BL-meccsen, Orbán Viktor nyolcéves fociőrülete, beletolt százmilliárdok után illett volna ennél többen kint lenni. Hát, a Videoton mégiscsak egy fehérvári csapat, és a szurkolóknak hatvan kilométerre kellett utazniuk egy esti kilences, hétköznapi meccsre. Arról nem is beszélve, hogy a Videoton évek óta nem játszik hazai pályán, hanem Felcsúton albérletezik és ez is jelentősen apasztotta a szurkolótábort. Erre még Huszti Szabolcs-i ütemérzékkel tett rá Garancsi István tulajdonos, aki jelentős, de nem meghatározott pénzért átnevezte a Videotont Mol Vidi FC-re. (Amely nevet a szponzor miatt nem is használhatja a klub a BL-selejtezőben.) Erre viszont berágtak az ultrák és egyetlen BL-meccsen sem voltak kint a lelátón. Ne gondoljon senki sok ezres táborra, a fehérvári ultracsoport, a Red-Blue Devils messze nem a legacélosabb társaság az országban, de akkor is bántó volt a hiányuk. Persze, amikor kellett, zúgott a Hajrá Vidi a lelátóról, de az, hiányzott, hogy folyamatosan szóljon a szurkolás a kapu mögött. A párosítás sem kedvezett a nézőszámnak, valljuk be, a harmadik számú athéni csapat (az Olimpiakosz és a Panathinaikosz is előtte van ismertségben, presztízsben) a “fényrejárókat” sem mozgatta meg igazán. Mondjuk az is ironikus, hogy bénázások eredményeként (például, hogy időközben derült ki, hogy a 2003-04-ben épült lelátót le kell bontani) már majdnem egy éve késik a fehérvári Sóstói Stadion átadása (és emiatt játszott a Grouapama Arénában szerdán a Vidi). Eközben meg a Groupama tőszomszédságában már szinte kulcsra kész alig egy év alatt a Magyar Telekom székháza – amelyet Garancsi István Vidi-tulaj építőipari cége, a Market Zrt. épít.

Borítókép: Danko Lazovic gólöröme, miután 2-1-re szépített az AEK Athén ellen /MTI Fotó: Illyés Tibor