Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Hawaii felé tart a Lane hurrikán, a szigetet már előre katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították

Hawaii felé tart a Lane hurrikán, a szigetet már előre katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították

David Ige Hawaii kormányzója szerdán este arra kérte Donald Trump elnököt, hogy nyilvánítsa katasztrófa sújtotta területté az államot a Lane hurrikán miatt.

A kormányzó először Twitter-bejegyzésben, majd Honoluluban sajtókonferencián jelentette be, hogy segítséget kért Donald Trumptól. Ha ugyanis Hawaiit katasztrófa sújtotta területté nyilvánítják, akkor – mint mondta – jelentős szövetségi anyagi támogatásra számíthat. A kormányzó magyar idő szerint csütörtök hajnalban arról számolt be, hogy meg is kapták az elnöki jóváhagyást, Hawaii már azelőtt katasztrófa sújtott terület lett tehát, hogy elérte volna a hurrikán.

A Lane 4-es erősségű hurrikán, Honolulu déli-délkeleti partjai felé közeledik. Bár ereje 5-ösről 4-es erősségűre csökkent, így is óránként 250 kilométeres sebességgel száguld Hawaii partjai felé. Oahu szigetén – ahol a főváros, Honolulu található – valamint Mauin és Kauain már helyi idő szerint szerda reggel óta készültségben vannak a katasztrófa-elhárítók, és a hurrikánnal érkező heves esőzések már lecsaptak Oahura. Tom Travis, Hawaii katasztrófa-elhárítási hivatalának vezetője szintén sajtótájékoztatón közölte: arra számítanak, hogy a heves esőzések nyomán áradások és földcsuszamlások alakulnak ki. “A legrosszabbra készülünk és a legjobbakban reménykedünk” – fogalmazott a szakember.

Csütörtöktől négy szigeten – a nagy szigeten, Mauin, Oahun és Kauain – zárva tartanak az állami hivatalok és az oktatási intézmények, a helybélieket szerdán a kormányzó felkérte, hogy csütörtöktől ne hagyják el otthonaikat. Szerdán még a legtöbb boltnál hosszas sorok kígyóztak, mindenki megpróbált pár napra elegendő élelmet vásárolni. Csütörtök reggeltől megnyílnak a menedékhelyek is. A Lane Hawaii története legerősebb viharának ígérkezik. A Csendes-óceánnak ebben a térségében egyébként – amióta a hurrikánok erősségét mérik – összesen hat 5-ös erősségű hurrikán söpört végig, és bár a Lane ereje csökkent, a meteorológusok nem zárják ki, hogy partot érésekor ismét erősödik. A Hawaii szigeteken utoljára 1992-ben az Iniki nevű 4-es erősségű hurrikán pusztított, csaknem három és félmilliárd dolláros anyagi kárt okozva.

(MTI)

Borítókép: A Lane hurrikán műholdképen / Fotó: Twitter