Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egy 11 éves kislány 10 perc alatt hekkelte meg az amerikai választást

Egy 11 éves kislány 10 perc alatt hekkelte meg az amerikai választást

Az USA-ban idén novemberben tartják az időközi kongresszusi választásokat, amelyek végére a republikánusok akár kisebbségbe is kerülhetnek a kongresszusban, ami különösen nehéz helyzetbe hozhatná az elnöki székében egyre kevésbé biztosan ülő Donald Trumpot. Mivel az elnök körüli legnagyobb botrány a megválasztása óta az, hogy az oroszok milyen és mekkora befolyással voltak az amerikai elnökválasztásra, illetve, hogy sikerült-e meghekkelni az amerikai választási rendszert, ezért értelemszerűen az időközi választások előtt is sokakat foglalkoztatnak ezek a kérdések.

A mostanában zajló Las Vegas-i kiberbiztonsági találkozón, a hekkerkonferenciának is nevezett Def Conon is téma volt a választás meghekkelése. Abban a legtöbben egyetértettek, hogy az elektronikus szavazógépeket annyira nehéz meghekkelni, hogy minimális az esélye annak, hogy valaki vállalná az ezzel járó fáradalmakat és kockázatokat. Pláne azért, mert van az egész választási rendszernek egy csomó olyan része, ami nagyon könnyen támadható.

Hogy bizonyítsák, mennyire sérülékeny az amerikai választási rendszer, egy kis játékot csináltak a konferencián megjelenő hekkerek és kiberbiztonsági szakemberek gyerekeinek. Elkészítették számos amerikai állam választási honlapjainak másolatát, olyan oldalakat, ahol regisztrálni lehet a szavazókat, számolják a szavazatokat, meg hasonlók.

Aztán egy gyereknyelven megfogalmazott, könnyen értelmezhető eligazítást tartottak a gyerekeknek arról, hogy mik a honlapok feltörésének alapvető módszerei, miként kell eljárniuk hekkerként, ha egy honlapon keresztül akarnak bejutni egy hálózatba.

Tíz perccel az eligazítás után egy 11 éves kislány már fel is törte a legelső választási oldalt. Aztán az összes többit sorra törték fel a gyerekek, a beszámolók szerint nagyjából negyedóránként sikerült újabb és újabb választási oldalt feltörni.

Ha ez a valóságban történne meg, akkor óriási káoszt lehetne vele okozni, hiszen teljesen torz eredményeket közöltek az alkalmi hekkerek a feltört oldalakon keresztül, ami finoman szólva is alkalmas a pánikkeltésre, meg úgy általában a dolgok befolyásolására.

A hekkerkonferencián a gyerekek Colorádóban például azt hozták össze, hogy a “Kommunizmus” párt jelöltje, Kim Dzsongun nyerte a választásokat az államban egy billió szavazattal, a Demokrata Párt-i kihívója a 18 éves rapper, Lil Pump volt, aki 46 millió szavazatot gyűjtött be az egyébként 5,6 millió lakosú államban.

Nem nehéz elképzelni, hogy némileg kevésbé átlátszó eredményekkel mennyire könnyen meg lehet téveszteni ilyen módszerekkel a választókat. Az oroszok egy ukrán választás idején éltek is már ezzel a módszerrel, az ukrán választási iroda honlapját meghekkelve kezdtek el hamis eredményeket közvetíteni, de szerencsére az ukránok időben kapcsoltak, és lelőtték az oldalt.

Az amerikai kormány részéről azt mondták, hogy a honlapok feltörésének veszélye valós, viszont a szavazatok tényleges számának manipulálására nagyon kicsi az esély, vagyis egy ilyen támadás valóban zavarkeltésre lenne igazán alkalmas. Arra viszont nagyon.

(Guardian)