Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az LMP úgy közeledne a Jobbikhoz, hogy nem vesz jobboldali fordulatot

Az LMP úgy közeledne a Jobbikhoz, hogy nem vesz jobboldali fordulatot

Egyedülálló politikai innovációra készül az LMP: úgy közeledne a Jobbikhoz és működne vele együtt, hogy közben nem vesz jobboldali fordulatot. Erről a párt Szél Bernadett lemondása után hivatalban maradó másik társelnöke, Keresztes László Lóránt beszélt az Index.hu-nak adott interjúban. A Szél frakcióvezetői és társelnöki posztról való lemondása után kialakult helyzetről a Zoom.hu itt írt bővebben:

Elválik a társelnöki és a frakcióvezetői poszt az LMP-ben: utóbbi akár csütörtökön eldőlhet

Elválik a társelnöki és a frakcióvezetői poszt az LMP-ben: utóbbi akár csütörtökön eldőlhet Szél Bernadett lemondásának bejelentése után felgyorsultak az események az LMP-ben. A Zoom.hu értesülései szerint szétválik az eddig Szél által egyszerre betöltött társelnöki és frakcióvezetői pozíció.

Keresztes az interjúban azt mondta, ő például szívesen elvállalná a frakcióvezetői posztot, de másokat is alkalmasnak tart a képviselőcsoport vezetésére. Jelezte: a frakcióvezetésre azok is pályázhatnak, akiket korábban párttisztség viselésétől fegyelmi büntetésként eltiltott az etikai bizottság, mert ez nem párttisztség.

A Keresztes-interjú néhány további érdekes megállapítása:

  • Tovább dolgozott volna Szél Bernadettel, de elfogadja a döntését, hogy lemond a társelnöki és a frakcióvezetői posztról.
  • Szél társelnöki posztjára alkalmas lehet a frakciótag Demeter Márta is, de még sok más női politikusa is a pártnak, így akár volt országgyűlési képviselőjük, önkormányzati képviselőjük.
  • Nem értett egyet azzal, hogy Szélt eltiltotta az etikai bizottság. Az eltiltottak rehabilitálására azonban jelenleg nincs eszköz.
  • Megváltoztatná az LMP szervezetét és több hatáskört adna a vezetőknek, éppen ezért alapvető alapszabály-módosításokat javasol majd.
  • Az LMP a parlamenti választási kampányban szerinte politikai és kommunikációs hibákat követett el. A migráció kérdésében lehetett volna markánsabb.
  • Az EP-kampányban a migráció lesz az LMP egyik fő témája.
  • Az önkormányzati választáson el tud képzelni szorosabb együttműködést a Jobbikkal, és a Momentummal is. Az LMP–Jobbik-együttműködés nem jelent jobboldali fordulatot.

Borítókép: Keresztes László Lóránt és Szél Bernadett / MTI Fotó: Koszticsák Szilárd