Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Elválik a társelnöki és a frakcióvezetői poszt az LMP-ben: utóbbi akár csütörtökön eldőlhet

Elválik a társelnöki és a frakcióvezetői poszt az LMP-ben: utóbbi akár csütörtökön eldőlhet

Szél Bernadett lemondásának bejelentése után felgyorsultak az események az LMP-ben. A Zoom.hu értesülései szerint

szétválik az eddig Szél által egyszerre betöltött társelnöki és frakcióvezetői pozíció.

Utóbbira már a csütörtöki frakcióülésen érkezhetnek jelölések, talán el is dől a kérdés, mindenesetre az utód a pozíciót csak Szél távozásával, szeptember 16-tól töltheti majd be ténylegesen. Ennél is később, várhatóan október elején állhat munkába az új társelnök, aki – nem szakítva a hagyományokkal – valószínűleg nő lesz, de nem biztos, hogy a sokak által esélyesként emlegetett és a logika alapján is annak tűnő Demeter Márta. Szél egyébként a bohózattá fajult pártfegyelmik botránya miatt mondott le, erről itt írtunk bővebben:

Szél: A párt nem bánhat így az embereivel

Szél: A párt nem bánhat így az embereivel Szél Bernadett a Magyar Hangnak mondta el, hogy mi áll a lemondása hátterében. Úgy fogalmazott, “nem akartam hirtelen döntést hozni. Mert komoly döntéshez idő kell. És ezt az időt én meg akartam adni magamnak.

Az MSZP-ből az LMP élére?

A pártban hatvan napon belül kell új társelnököt választani, ehhez már a napokban megnyílik a jelölési szakasz. Ősszel – szeptember végén, október elején – eleve terveztek kongresszust tartani, hiszen stratégiai, költségvetési, szabályzat-módosítási ügyekben kell dönteni. Ennek napirendje egészül majd ki egy újabb ponttal, a társelnök-választással – mondta a Zoom.hu kérdésére Kanász-Nagy Máté, a párt szóvivője és titkára.

Kanász-Nagy Máté szerint már megvan a pontos menetrend Forrás: Facebook/Kanász-Nagy Máté

Ami a frakcióvezetőt illeti, az ő személyéről a párt parlamenti képviselőcsoportja dönt, a téma már a csütörtöki frakcióülésen felmerül majd. Kanász-Nagy emlékeztetett, hogy Szél Bernadett szeptember 15-i hatállyal mondott le mindkét tisztségéről, így abban biztos, hogy

szeptember 16-án már lesz új frakcióvezető, társelnök pedig néhány héttel később, a kongresszus döntése alapján.

Ami az új társelnök személyét illeti, a találgatások már megindultak, és sokan az MSZP-ből kilépett, az LMP-ben éppen egy éve aktívan politizáló Demeter Mártát emlegetik esélyesként. A Zoom.hu Demetert ugyan nem érte el, de információink szerint egyáltalán nem biztos, hogy ő lesz végül Szél Bernadett utódja – noha a távozó társelnök a minap „felkészült és rettenthetetlen” politikusként méltatta őt.

Demeter Márta esélyei jók lehetnek, ha a kongresszusi küldöttek is megbarátkoznak vele Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Demeter mellett szól, hogy a közvélemény előtt is ismert, jó kapcsolatban van nemcsak Széllel, hanem Keresztes László Lóránt társelnökkel és a jelentős befolyással bíró Ungár Péter elnökségi taggal is. Esélyeit ugyanakkor csökkentheti, hogy nem régóta van az LMP-ben, állítólag éppen a “túl gyors karriert” kifogásoló tagság ellenállása miatt sikerült csak idén júliusban – többszöri sikertelen nekifutás után – felvenni a pártba.

Szinte bárki lehet társelnök

Az LMP alapszabálya Demeternek kedvez, hiszen nemi kvótákat ír elő: a két társelnök egyike mindig férfi, a másik pedig nő. Persze az alapszabály bármikor megváltoztatható kongresszusi döntéssel, de a Zoom.hu forrásai szerint a női társelnök olyan alapvetés, dogma a pártban, amit aligha engedhetnek el. A 8 tagú LMP-frakcióban egyébként a többi pártéhoz képest sok nő van: Szél Bernadetten kívül még három.

Schmuck Erzsébet megfelelne a kritériumoknak, ám eltiltása miatt nem választható párttisztségre Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Ugyanakkor Demeteren kívül ebből a körből más nem jöhet szóba, mivel a párt volt kampányfőnöke, Schmuck Erzsébet 3 éves eltiltást kapott egy fegyelmi eljárásban, így ő nem választható tisztségre. Hohn Krisztina pedig nem is párttag: az egykori mánfai polgármester az LMP-vel azóta a szövetséget megszakító Új Kezdet alelnökeként került a parlamentbe, Gémesi György elnök mandátumát “megörökölve”.

Csak szokás, nem előírás, hogy a társelnök a frakció tagjai közül kerüljön ki. Emiatt szóba jöhet még az elnökség másik női tagja, Hajdu Mária, sőt gyakorlatilag bárki a pártból.

Az LMP a Jobbik KDNP-je lesz?

A pártot a Szél Bernadett lemondásához vezető okok miatt elhagyott, vagy talán elhagyni készülő politikusokkal beszélgetve az a kép rajzolódott ki bennünk, amit egyébként a szintén fegyelmivel sújtott, majd kilépett volt társelnök, Hadházy Ákos fogalmazott meg a Zoom.hu-nak adott interjúban: “ez egy párt végének a kezdete”. Egyik forrásunk az esetleges pártszakadásra úgy reagált: “nincs már mi szakadjon”, de

fél, hogy “az LMP a Jobbik KDNP-je lesz.”

Egy másik pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az LMP mindennek dacára a jövőben is úgy fog kinézni, mint egy párt, lesz új társelnöke, lesznek sajtótájékoztatói és akciói, de mindennek nem lesz sokkal több értelme, mint eddig. Viszont – hívta fel a figyelmet – körülbelül egymilliárd forint lesz rá évente, ami még mindig sok pénz, jó fizetés néhányaknak.

Nem szakadás, morzsolódás

Az LMP egyik alapproblémája, hogy a tagsága és a választói egészen mást gondolnak arról, mi helyes, és mi nem – mondta a Zoom.hu-nak Szél Bernadett lemondásáról a Political Capital választási szakértője. László Róbert szerint „épp olyasmi miatt átkozta ki az etikai bizottság a társelnököt is, ami a legtöbb szavazójának egyenesen elvárása lett volna: a hatékonyabb ellenzéki koordinációra törekvés miatt”.

Szél-plakát a választási kampányban Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

A szakértő úgy vélte, klasszikus értelemben vett pártszakadás – ahogy 2013-ban az LMP-ből kivált csoport megalakította a PM-et – nem várható, inkább további erózióra számít, mások is elhagyhatják a frakciót vagy a pártot. László Róbert nem kívánt találgatásokba bocsátkozni az LMP és a Jobbik közeledését illetően, viszont arra a párhuzamra felhívta a figyelmet, hogy a választáson a teljes ellenzék leszerepelt ugyan, de azok „verték szét magukat azóta a leginkább”, akik magukhoz képest viszonylag jól szerepeltek: a Jobbik és az LMP.

Nyomokban politikát tartalmaz

Két magyar képes három pártot alapítani, úgyhogy akármilyen kevesen is vannak már az LMP-ben, képes még szakadni a párt – mondta a Zoom.hu-nak Kiszelly Zoltán politológus, aki azért ennek ellenére szintén inkább csak további távozókra, kilépőkre számít. A helyzetet jellemezve megjegyzete még, hogy az LMP “már csak nyomokban tartalmaz politikát”.

Forrás: pixabay

Úgy vélte, a parlamentből kiszorult az MSZP-s Bárándy Gergelyhez és a jobbikos Vona Gáborhoz hasonlóan az ellenzéki oldalon van egy másik csoport is, amelynek tagjai egyre inkább a parlamenten kívüli politizálásban látják a saját és az ország jövőjét is. Ide sorolta azokat, akik szerinte “még a Parlamentben vannak, de szégyellik”, mint például Szél Bernadett, Hadházy Ákos, vagy Mellár Tamás.

Szél lemondása taktikai visszavonulás volt

– állapította meg Kiszelly, megjegyezve: az LMP viszont maradt abban az ellenzéki “csapdahelyzetben”, amelyben a választások előtt is volt: népszerűségben a Párbeszéddel, a Kétfarkú Kutyákkal és a Momentummal versenyez, miközben kénytelen a Jobbikhoz közelíteni, a Jobbik pedig hozzá, mivel egyikük sem akar a DK-val és az MSZP-vel együttműködni.

Borítókép: Szél Bernadett / Fotó: Halász Nóra