Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Szél: A párt nem bánhat így az embereivel

Szél: A párt nem bánhat így az embereivel

Szél Bernadett a Magyar Hangnak mondta el, hogy mi áll a lemondása hátterében. Úgy fogalmazott, “nem akartam hirtelen döntést hozni. Mert komoly döntéshez idő kell. És ezt az időt én meg akartam adni magamnak. Arra jutottam – és ez összefüggésben van az etikai bizottság döntésével –, hogy lemondok minden tisztségemről, amit az LMP-ben viselek.

Ez két tisztséget érint: az egyik a társelnöki, a másik pedig a parlamenti frakcióvezetői pozíció. Annak érdekében, hogy az LMP frakciója ne maradjon vezető nélkül, az új vezető megválasztására meglegyen a szükséges optimális idő, szeptember 15-i hatállyal mondok le a frakcióvezetői posztról.

Úgy tudom, hogy ezen a héten már ülésezni fog az LMP-frakció, hogy megtalálják az új vezetőt.”

Az etikai bizottság döntéseivel kapcsolatban elmondta, “számomra is nehezen értelmezhető volt ez a döntéssorozat, melynek során jelölteket és a kampány vezetésében részt vevő embereket büntettek meg. Tehát olyanokat, akik döntéseket hoztak a kampányban és ezekért felelősséget vállaltak. Egyszerű vezetőként nekem nincs ráhatásom az etikai bizottság működésére, az alapszabályból következik ez. Mivel ezekkel a döntéssel azonosulni nem tudok, csak azt tudom tenni, hogy szolidaritást vállalok a társaimmal és lemondok. Akkor is lemondtam volna, ha engem nem, csak őket büntetik meg.

A lényeg: a párt nem bánhat így az embereivel.

Azt gondolom, hogy ez azoknak is arculcsapás, akik velünk voltak a kampányban: a szavazópolgárok, a szimpatizánsok számára is az.”

Az LMP-t viszont nem hagyja el Szél, mert mint fogalmazott:

az LMP etikai bizottsága nem egyenlő az LMP-vel, és legfőképpen nem egyenlő az LMP-re szavazókkal.

Az is kiderült, hogy a lemondását még az etikai bizottságnak jóvá kell hagynia. Az új női társelnököt majd a kongresszus választja meg a szabályoknak megfelelően.

Kiszivárgott

Szél Bernadett bejelentése nem okozott meglepetést, miután már kedden kiszivárgott, hogy a Magyar Nemzet egykori újságíróinak hetilapjában megjelenik az LMP társelnökével egy interjú. Nem csak a megszólalás, maga a bejelentés tartalma sem volt teljesen váratlan, hiszen

Szél már egy hónappal ezelőtt utalt arra: át kell gondolnia jövőbeni szerepét az LMP-ben.

Ennek oka pedig nem az LMP vártnál rosszabb tavaszi választási szereplése volt, hiszen május végén minden további nélkül újraválasztották a társelnöki poszton Szél Bernadettet a párt tisztújító kongresszusán. Sokkal inkább az késztette számvetésre Szél Bernadettet, hogy július közepén őt is elérte egy fegyelmi eljárás.

Három évre eltiltották Szélt

Az LMP etikai bizottsága határozatában Szél Bernadettet három évre minden párttisztségtől eltiltotta, amiért az április 8-i választás előtt – a kongresszus és a politikai tanács döntésével szembemenve – visszalépésekről tárgyalt. Szél a határozat ismeretében azt közölte, visszavonul gondolkodni, mondván: „A jövővel kapcsolatban fontos és felelős döntéseket kell meghoznom.”

Szél Bernadettet is elérte egy fegyelmi eljárás a pártban Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

A társelnök lemondásában szerepet játszhatott a nem csak őt érintő, immár bohózattá fajult LMP-s fegyelmik sora. Például az, amikor Szél Bernadetthez hasonlóan Ungár Péter képviselőt is eltiltották három évre minden párttisztségtől, majd ezután mégis beválasztották a párt ifjúsági szervezete fegyelmi és etikai bizottságába. Igaz, az eltiltás ellenére Szél is maradhatott társelnök.

Bohózattá fajult fegyelmik

További, a kedélyeket borzoló döntés volt, hogy az első fokon kizárt – Hadházy Ákossal összevesző – Sallai R. Benedeket viszont visszavették a pártba. Az LMP-ben zajló, „felpörgött ítéletosztás” legabszurdabb fordulata azonban mégiscsak az lehetett, amikor magát az etikai bizottság elnökét, Moldován Lászlót fosztották meg tisztségétől, pedig addig ő játszotta a főszerepet a fegyelmi eljárások levezénylésében.

Moldován László MTI Fotó: Marjai János

Távozása miatt egyébként Moldován állítólag a Szélt és Ungárt érintő döntések előkészítésében még igen, kihirdetésében azonban már nem vett részt, éppúgy, mint azokban, melyekről a Zoom.hu írt: a választáson visszalépő LMP-s képviselőjelöltek közül Ságodi Zoltán 3, Tenk András 1,5 év eltiltást kapott, vagyis egyikük sem indulhat az EP- illetve önkormányzati választáson. A harmadik eltiltott Doszpoly Botond csak egy év eltiltást kapott.

Szintén eltiltást jelentő fegyelmi büntetést kapott az LMP volt kampányfőnöke, Schmuck Erzsébet a visszalépések támogatásáért. Esetében azonban sokkal hevesebb vitákat váltott ki az, hogy a visszalépésekről beszélgetett a kampánmyhajrában Schmidt Máriával, a Terror Háza igazgatójával, aki jó viszont ápol Orbán Viktorral, és a már említett Ungár Péter édesanyja. Erről itt írtunk bővebben:

Csak a fiáért aggódott Schmidt Mária, amikor figyelmeztette az LMP kampányfőnökét

Csak a fiáért aggódott Schmidt Mária, amikor figyelmeztette az LMP kampányfőnökét Schmuck Erzsébet szerint nem befolyásolási kísérlet, csupán baráti figyelmeztetés volt, amikor a kampányban felhívta őt Schmidt Mária, hogy lebeszélje az LMP-seket a visszalépésekről. A Terror Háza igazgatója azt mondja: magánbeszélgetés volt. „Nincs mit mondanom személyes beszélgetésekről.

Kettős mérce az LMP-ben

Többek között nemrég éppen Moldován és Schmuck példáján keresztül mutatta be a Zoom.hu, hogy az LMP-ben a belső, politikai viták jogi eszközökkel, fegyelmi eljárásokkal való rendezésében új korszak nyílt, mivel újabban arra hivatkozva büntetnek egy párttagot, hogy engedély nélkül nyilatkozott a sajtónak. Pontosabban

van, akit büntetnek, mást csak próbálnak, és az is megesik, hogy ugyanezért egy harmadiknál bele se kezdenek az eljárásba.

Hadházy Ákos korábbi társelnök ellen például a visszalépések támogatása mellett azért is indult egy újabb fegyelmi, mert az első ügyben ellene hozott fegyelmi döntésről nyilatkozott a sajtónak. Ezért két évre eltiltották párttisztségek viselésétől. A másodfokú döntést azonban már nem várta meg, kilépett a pártból.

Forrás: pixabay

Pár nappal Hadházy kilépése után a párt szóvivője, Kanász-Nagy Máté is nyilatkozott, méghozzá egy párttársát érintő belső ügyről, a Hadházy-Sallai afférnak az internetre kikerült hangfelvételéről. Az emiatt ellene benyújtott indítványról azonban alapszabály-ellenesen 45 nap után sem döntött az etikai bizottság, így az ügy átkerül az országos elnökséghez, amelynek tagjaként Kanász-Nagy is szavazhat majd saját magáról.

Szintén a Hadházy-Sallai hangfelvételről nyilatkozott a sajtónak Moldován László, az etikai bizottság elnöke, akit emiatt fosztottak meg pozíciójától. Meg nem engedett – sőt kifejezetten tiltott – sajtónyilatkozat miatt folyik fegyelmi eljárás Barta Jánossal szemben is, aki pártügyekről beszélt egy tévéműsorban, ahol megállapította: Szélnek nemcsak le kellene mondania, hanem vissza is kellene adnia a mandátumát.

Schmuck Erzsébet ellen pedig a Schmidt Máriával folytatott, már említett beszélgetéséről adott nyilatkozata miatt indulhat fegyelmi. Az elnökség augusztus 6-i ülésén a téma már felmerült, ám információink szerint végül úgy döntöttek, hogy egyelőre leveszik napirendről a témát, és majd online szavazással döntenek róla. Mindezekről itt írtunk bővebben:

Kettős mérce a fegyelmikben a nyilatkozgató LMP-seknek

Kettős mérce a fegyelmikben a nyilatkozgató LMP-seknek Nem újdonság, hogy az LMP-ben a belső, politikai vitákat jogi eszközökkel, fegyelmi eljárásokkal igyekeznek rendezni, ám az utóbbi időben ezen felül is megjelent egy új trend: amikor arra hivatkozva büntetnek egy párttagot, hogy engedély nélkül nyilatkozott a sajtónak.

Szétzilálta a botránysorozat

A botrányok hatására nem csak a párt addigi egyik legnépszerűbb politikusa, Hadházy Ákos távozott az LMP-ből, de még a párt választási szövetségese, a Gémesi György vezette Új Kezdet is kihátrált mellőlük. A Zoom.hu-nak minap adott interjújában Hadházy minderről azt mondta, miután a politikai vitákat fegyelmi eszközökkel kezdték rendezni, vállalhatatlanná vált a helyzet számára.

Hadházy szerint ez egy párt végének a kezdete, és nem is biztos benne, hogy 2022-ben lesz még LMP.

A volt társelnök arról is beszélt, szerinte nem a jelenlegi ellenzéki pártok fogják megdönteni Orbán Viktor rendszerét. Már csak azért sem valószínű – utalt rá -, mert „a Fidesznek minden pénze, infrastruktúrája, eszköze megvan arra, hogy ellenzéki pártokat felemeljen, vagy éppen leüssön.” Erről itt írtunk bővebben:

Hadházy Ákos: „a Fidesznek minden eszköze megvan, hogy egy ellenzéki pártot felemeljen, vagy leüssön”

Hadházy Ákos: „a Fidesznek minden eszköze megvan, hogy egy ellenzéki pártot felemeljen, vagy leüssön” Nem biztos benne az LMP volt társelnöke, hogy a mai ellenzéki pártok fogják megdönteni Orbán rendszerét, ami nem más, mint egy „dezinformációs diktatúra”.

Borítókép: Szél Bernadett / Fotó: Ivándi-Szabó Balázs