Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Niggerezős hangfelvétellel fenyegetik Trumpot, pedig ezt is simán megúszná

Niggerezős hangfelvétellel fenyegetik Trumpot, pedig ezt is simán megúszná

Az amerikai elnök egykori munkatársa „rasszistának, mentálisan és fizikailag leépültnek” írja le egykori főnökét most megjelenő, „Tébolyodott”(Unhinged) című könyvében. A vádakra válaszul Trump „kutyának” nevezte Omarose Onee Manigault Newmant. Az üzengetés ezzel nem ért véget, Newman most azt állítja: van egy hangfelvétel, amelyen az elnök kimondja az amerikai közbeszédben tabunak számító N-betűs (nigger) szót.

Manigault Newman – akit az amerikai sajtóban egyszerűen csak Omarosának hívnak– az elmúlt napokban televíziós és rádiós interjúk egész sorát adta, hogy népszerűsítse a héten megjelenő könyvét. Az egykori bizalmas legújabb állítása, hogy Trump 2003-ban televíziós műsora egyik felvételén a „nigger” szót használta, és erről állítólag létezik egy hangfelvétel is.

A konkrét hangfelvétel egyelőre nem került elő, egy másik konferenciabeszélgetésről szóló felvétel viszont igen. Ezen Omarosa és Trump kampánystábjának több tagja azt próbálják kitalálni, hogy miként kezeljenek egy lehetséges botrányt, ami a „niggerezős felvétel” nyilvánosságra kerülése esetén robbanna ki. A konferenciabeszélgetés egy pontján Katrina Pierson, egykori kampányszóvivő azt mondja, hogy Trump valóban kimondta az N-betűs szót.

A dolog pikantériája, hogy Sarah Sanders, Trump sajtófőnöke egy kérdésre válaszolva nem állította biztosan, hogy nem fog előkerülni egy hangfelvétel, amin Trump niggerezik, helyette azt felelte:

nem garantálhatok semmit.

Bár az amerikai sajtóban, és a közéletben jelenleg mindenkit az foglalkoztat, vajon létezik-e a niggerezős hangfelvétel, a valódi kérdés inkább az, hogy

befolyásolná egy ilyen felvétel Trump politikai karrierjét? A válasz pedig az, hogy valószínűleg nem.

Nyilván nagy felfordulás lenne a dologból, az újságok az elnök rasszizmusával lennének tele, felrobbanna a közösségi média, és sokan elhatárolódnának az elnöktől még a republikánusok közül is. De Trump már számtalanszor bizonyította, hogy profin kezeli az olyan ügyeket, amikbe mások simán belebuknának.

Fotó: AFP/Europress

Trumpot a megválasztása óta botrányok veszik körül, került már elő hangfelvétel, amelyen azt ecsetelte, hogy mivel ő egy sztár, bármit megtehet a nőkkel, azonnal csókolgatni kezdi őket, és az se számít, ha van férjük, egyszerűen “megragadja őket a puncijuknál fogva” (grab them by the pussy) és ennyi.

De ott van az orosz beavatkozás ügyében folyó vizsgálat is, ezzel kapcsolatban épp a közelmúltban tálalt ki Trump egykori ügyvédje a nyilvánosságnak. A sort még hosszan folytathatnánk, de valószínűleg felesleges lenne; annak ellenére, hogy Trump az Egyesült Államok történelmének talán legelutasítottabb elnöke, az őt támogató kemény mag körében töretlen a népszerűsége.

A kirúgott tanácsadó visszavág

Manigault Newman és Donald Trump hosszú évek óta ismerik egymást. Omarosa karrierje Trump egyik tévéműsorában indult el. Később Trump elnöki kampányában az volt a feladata, hogy a republikánus jelölt részben rajta keresztül szólítsa meg az afroamerikai választókat. A győzelmet követően Trump a Fehér Házba is magával vitte, ahol ugyancsak a feketékhez fűződő kapcsolatokkal kellett foglalkoznia. Omarosa miden bizonnyal rengeteget tanult Trumptól, ugyanis egykori munkatársai rettegtek tőle. Az Axios-nak nyilatkozó fehér házi források szerint senki sem mert ellentmondani Omarosának, akinek az egyszerű fizikai jelenléte is feszültséggel töltötte meg a levegőt.

Aztán 2017 decemberében Trump kabinetfőnöke lapátra tette Manigault Newmant, mivel több szabálytalanságot is elkövetett – például jogtalanul használt állami kocsikat. Trump egykori bizalmasát elég rosszul érinthette a döntés, fehér házi pletykák szerint csak az elnöki testőrséggel tudták kirakni az őrjöngő nőt, aki mindenáron be szeretett volna jutni Trump hálószobájába.

Omarosa bosszújára mostanáig kellett várni, nem véletlen, hogy Trump mentális egészségére utalva, a „Tébolyodott” címet adta most megjelenő könyvének. Bár jelen állás szerint Manigault Newman nem jutott komoly titkok birtokába, a könyvben elég meredek dolgokat állít egykori főnökéről.

„Amióta ismerem Trumpot, többször feltűnt, hogyan öleli, érinti és puszilja a lányát. Úgy gondolom, a kettőjük kapcsolata néha túlmegy azon a határon, ami egy egészséges apa-lány kapcsolatba belefér” – nyilatkozta.

Az még a jövő zenéje, hogy Manigault Newman blöfföl-e, vagy tényleg vannak nála kompromittáló anyagok. Egy az AP hírügynökségnek nyilatkozó, a dokumentumokra közvetlenül rálátó forrás szerint nemcsak hangfelvételek, hanem videók, e-mailek, sms-ek egész arzenálja van betárazva Manigault Newmannél, amelyeket akkor fog élesíteni, ha Trump megkérdőjelezi a most megjelent könyvben leírt állítások hitelességét.

Mindenesetre Manigault Newman állításainak súlyából sokat levon a tény, hogy amíg jóban volt főnökével, rendszeresen megvédte a nyilvánosság előtt, és többször is kihangsúlyozta, Trump mindenféle szóbeszéddel ellentétben nem rasszista, és semmi baja a feketékkel.

Nagyot fordult a világ, ugyanis Manigault Newman most már azt állítja

„Trump egyáltalán nem tiszteli a nőket és az afroamerikaikat”.

Ahogyan várni lehetett, Trump a „szemet szemért” filozófiájához híven elég agresszíven visszatámadott Omarosára, és egy Twitter-posztban azt írta: „jó, hogy kirúgtuk ezt a kutyát”

Emellett az amerikai elnök kampányszervezete bejelentette, hogy bepereli a titokban hangfelvételeket készítő és könyvet író volt fehér házi alkalmazottat.

Borítókép: Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Image